Gigabyte GZ-X2, avagy Elite másképpen

Az átlagos ember szereti a lehető legkevesebbet költeni a gép egyik alapvető részére,... – írta: FireKeeper, 17 éve

Az átlagos ember szereti a lehető legkevesebbet költeni a gép egyik alapvető részére, a gépházra. Abból a szempontból én is közéjük tartozom, hogy szeretném olcsón megúszni, viszont azért vannak elvárásaim. Ilyen például: 12cm venti elöl-hátul, oldalt szellőző (lehetőleg ventihellyel), elöl USB, audio csatlakozók... valamint nézzen ki jól. Igen, mindezt olcsón.

[kép]

Sok tesztet és árlistát átböngésztem, képeket néztem a kiszemelt példányokról a google-ön, és a végén néhány versenyzősre szükült a kör. Az abszolut befutó a tulajdonságai és az ára miatt a Cooler Master Elite 330-asa lett volna (amiről teszt is készült a PH!-n), de mivel a gépház az egyetlen alkatrész, amit nem vagyok hajlandó Pestről hazacipelni (Kiskunfélegyháza, kb 100km-re a fővárostól), ezért az itthoni boltok kínálatát kellett végignéznem. Nosza, körbe is jártam kis városkám boltjait, és két olyan versenyzőt találtam, ami úgy ahogy megfelelt volna: a Point of View Turbine házát, az oldalán a hatalmas ventivel, és egy másik boltban egy Gigabyte házat.

[kép]

A két ház között 1000 forint különbség volt (a Turbine volt a drágább). A Turbine-ban vonzó volt az egész alaplapot szellőztető venti, viszont a Giga házában elöl hátul 12cm-es légkavarók voltak. Bizony, elöl hátul be volt szerelve a venti, legalább arra sem kell költeni. Utánanéztem a neten a háznak a Gigabyte honlapján, és meg is találtam, a neve GZ-X2. Soha nem hallottam még róla, sehol egy teszt, alig pár kép, de gondoltam, valakinek elsőnek is kell lenni;) Másnap boltba be, 11500Ft a pulton, én a házzal a kezemben az ajtón ki.

Gigabyte GZ-X2:

[kép]

[nagyban itt]

A ház előlapja fekete műanyag, 4 darab 5,25''-os meghajtóhellyel, amik közül egy CD/DVD meghajtó elé passzol, és egy (látható) 3,5-essel. Lejjebb aladva nagy ezüstös power gomb, és mellette a két oldalon kék csík (ami mint kiderít, kéken világít is). Alatta pici, de még épphogy jól használható reset gomb, még lejjebb a winchester LED-je, egy tetszetős Gigabyte felirat, és az előlapi panel fogad. a panelen egy audio ki- és bemenet, 2 USB és egy (nem vak) firewire található. Az előlapi panel nagy hátrány viszont, hogy lent van a gépház alján, és így a padlón lévő gépházhoz nehézkes fülest csatlakoztatni. A firewire miatt viszont már jobb mint az Elite...

Előlapi panel:

[kép]

[nagyban itt]

A házat táp nélkül kaptam, mindegy is, mehet bele a delta beles 450W-os Chieftec. Hátul a jó unverzális ventihely, benne egy tetszetős Gigabyte feliratú 12 cm-es ventivel (frissítés: ma a ventik tisztítás a közben figyeltem fel arra, hogy 9 lapátos, majd kicsit jobban utánanézve rádöbbentem, hogy ezek SilentBlade ventik). Lejjebb a kártyahelyek takarólemezei, amiket ki kell törni a helyükről, ha az ember kártyát akar berakni, és a házban egy közös elemmel lehet őket (és a kártyákat) rögzíteni, ezt leszámítva itt nincs semmi extra.

A hátsó venti:

[kép]

[nagyban itt]

Az első, vinyókra fújó venti:

[kép]

[nagyban itt]

A gépház hátulról:

[kép]

[nagyban itt]

A hátsó univerzális ventihely:

[kép]

[nagyban itt]

Az első univerzális ventihely

[nagyban itt]

Az oldallapokon hátul kis bemélyedés van, ami nagyban segíti a levételüket, valamint van egy lakathely is, ami néha igen hasznos lehet. Az oldallapon egy 8 cm-es szellőző van egy műanyag légcsatornával (amit rögtön le is szedtem, mert a magas processzerhűtő rögtön kiütötte volna), a videókártyák ''szintjén'' viszont csak szellőzőrács van (amire mondjuk két csavarral fel lehet rögzíteni egy másik 8 centis ventit, de nem túl kóser, én pl nem is csavarokat használtam hanem gumi rögzítőket...). Az oldallapokat nagyfejő (úgynevezett koponya-) csavarok tartják, amiket kézzel és csavarhúzóval is le lehet tekerni.

Az oldallap

[kép]

[nagyban itt]

Belül egy kicsit ismerős kép fogad, erről majd később. A lap ATX és mATX valamint ITX lapokat fogad, a csavartartó lyukai mellé bele volt karcolva a lapknak megfelelő betű, hogy hova kell csavart tenni. A meghajtókat szintén ismerős, de Gigabyte feliratú rögzítőkeretekkel lehet lefogatni, a nagy meghajtókat és a floppyt csak egyik oldalon (a másikra marad a csavar) míg a merevlemes részt (ami itt nincs elforgatva) viszont mindkét oldalon. Az, hogy az ember csavart használ, vagy ezeket, szerintem szimpátia kérdése, a rögzítőkkel talán gyorsabb a meghajtók cseréje, viszont cserébe eléggé rezonálnak, így a winchestereknél érdemes csavart használni. Ha valaki sűrűn cserélgeti a merevlemezeit, akkor a rögzítők kényelmes megoldást kínálnak, egyéb esetben viszont a zajtalanságuk miatt a sima egyszerű csavarokat ajánlom.

A rögzítőkeret:

[kép]

[nagyban itt]

A winchestereket elöl szintén egy 12cm-es szintén Gigabyte feliratú venti szellőzteti, aminek a hátsóval összeköthető tápcsatlakozója van, így együtt kapják az áramot és együtt szabályozhatók, mellesleg nagyon csöndesek. A ventik tápábele mellett össze vannak gumizva az előlapi panel kábelei, és kölün a bekapcsológombok kábelei, az egyik mellé egy 4 tűs molex kábel is jár, sejthető, hogy az előlapon lévő kék csík világításához kell a kakaó. A beszereléssel minden simán ment, a rendszer teljesen elfér, a feles kábeleket jól el lehet vezetni. A házban lévő ventipár viszonylag alacson fordulaton jár (1000RPM) és hangjukat nem lehet hallani, és mivel az oldallapi venti alá is sikerült gumitappancsokat rakni, az sem hangos.

Berendezve:

[kép]

[nagyban itt]

És berendezve újra, egy másik szögből:

[nagyban itt]

És akkor jöjjön az előbb említett hasonlóság: a vásárlás előtt elég sokszor olvastam el a PH! Cooler Master Elite-ről szóló tesztjét, és nagyon emlékeztetett rá a Giga ház. Jobban megnézve a képeket, rá kellett jönnöm, hogy a a két ház az előlap kivételével teljesen megegyezik.

Szerintem jól mutat...

[kép]

[nagyban itt]

Hogy is állunk tehát? Kicsit ugyan drágább volt mint az Elite 330, de mit is kaptam ezért a pénzért lássuk csak: két halk 12 cm-es venti az egy helyett, és élő firewire. Az előlap engen nem hat meg, szerintem a tiszta fekete is ugyanolyan jó. Tehát két ház értékelése is hasonló: akik nem akarnak többet költeni a gépházra, mint amibe ez a pár dolog kerül, mint pl. a minőségi ventik, de számít neki a minőség, annak ideális választás lehet a Gigabyte GZ-X2 ház, ahogy persze természetesen a Cooler Master Elite 330-is.
Elite 330 teszt a PH-n: [link]

A képek minősége hagyhat kívánni valót maga után, ez annak tudható be, hogy mobillal készítettem őket, mert a digitális fényképezőm felmondta a szolgálatot...