"Hordozható" Bluetooth-os hangfal házilag

Készítettem egy sima center hangfalból egy Bluetooth-os, hordozható hangfalat igencsak impresszív hangerővel és kinézettel. – írta: gold007, 10 éve

Alkatrészek

Erősítő

Ebay-ről rendeltem, Kínából, YUANJING márkájú, 15 $ volt. Ennyit tudtam mondani, kérem, kapcsolja ki :) Na, jó: 4 Ω-on 2x50 W-ra képes, de nekem 16 Ω-os hangszóróim vannak tehát így 2x12,5 W, ez pedig pont ideális nekem, mert szerintem sokkal többet nem bírnának ezek a hangszórók. Ráadásul 24 V lenne a maximális/ideális tápfesz, de én 16 V-os tápot raktam bele, úgyhogy szerintem összesen 18-20 W-ot adhat le. Ez kevésnek hangozhat, de higgyétek el, egy kb. 20 nm-es szobában a kellemetlen felett van a hangereje.

És akkor a D osztályú erősítőkről:

Ugye a klasszikus tranzisztoros vagy IC-s (A,B,AB osztályú) erősítők úgy működnek, hogy az analóg hang jel vezérli a tranzisztorokat, ezért azok szinte folyamatosan csak részlegesen vannak nyitva. Ez pedig azt jelenti, hogy szörnyen melegszenek. Egy A osztályú tranzisztoros erősítő hatásfoka ~50%, azaz ha lead 20 W-ot, akkor el is fűt ugyanennyit. Ez pedig nekem nagyon nem lett volna jó, ugyanis kb. 20 perc alatt leégett volna az egész. Na, itt jön képbe a D osztály. Ez nagyon leegyszerűsítve úgy működik, hogy a bejövő analóg jelet egy komparátor segítségével átalakítja PWM jellé:

Azaz a jel mindig vagy 0 vagy 1 értéket vesz fel, csak a 0-k és 1-ek hossza változik, és ezzel vezérlik a tranzisztorokat. Ezáltal a végfoktranzisztorok mindig vagy zárnak, vagy teljesen nyitva vannak, és így szinte elhanyagolható a hőtermelésük. Példának itt van egy kép egy 2x300 Wattos, azaz HATSZÁZ Wattos D osztályú erősítőről, amin elég jól látszik, mennyire egyszerűek ezek, és mennyire kevés hőt termelnek. És ez tényleg elmegy így, nem melegszik túl!

Bluetooth modul

Ezt is Kínából rendeltem ebay-en, és ez is 15 $-ba került.
Mini USB-n kapja a tápot (5 V) és 3,5-es jack kimenete van, plusz egy jack bemenete is, de ezt nem próbáltam ki, hogyan működik. Ha szeretném, akkor aksit is lehetne rá kötni, sima egycellás 3,7 V-os lítiumakkut, de erre sem volt szükségem, úgyhogy nem foglalkoztam vele. Ezenkívül található még rajta sok gomb, ezekből az egyik a bekapcsoló/csatlakoztató/lecsatlakoztató gomb, a többi pedig a lejátszásvezérlő és hangerőszabályzó gombok, ezekből csak a bekapcsoló van használatban nálam. Korrektül össze van rakva és a hangminőségre sem lehet panaszom, még fejhallgatóval is egész szépen szólt.

A tápok

Az erősítőt egy 16 V-os IBM laptopadapter táplálja, mert ez volt itthon. Eleve már cseréltem benne egy kondit, mert kiszáradt, de még így is ciripel kicsit, úgyhogy nem sajnáltam, van helyette másik itthon.
A Bluetooth modulnak pedig egy sima kis mini USB-s konnektorba dugós adapter raktam be, az is bőven elég neki.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények