HTC One X+ - Késve bár, de törve nem

Teszt alanyom ezúttal a HTC One X+, a cím pedig a termékre és a tesztem kiadási idejére is vonatkozik. – írta: hurrikan, 11 éve

A kijelző

A HTC One X+, ahogy azt láthattuk már a táblázatban, SLCD (Super LCD) kijelzővel rendelkezik. Ezen belül pedig SLCD2-vel. Az SLCD kijelzők története még 2004-re nyúlik vissza, ekkor az S-LCD Corporation a Samsung leányvállalataként jött létre, melyhez később a Sony is társult, így a gyár 50-50% tulajdont képezett, később ez Samsung only lett 100%-ban. Ők kezdték meg először az SLCD kijelzők gyártását. Az SLCD, ahogy neve is mutatja "Super LCD", ahogyan a TFT, vagy az IPS, ez is egy LCD technológia.

Azonban ez már mind csak történelem, a mai SLCD-k már nem egyenlők a korábban S-LCD által gyártottakkal. Ezeket ugyanis a BenQ és a Sharp gyártja a HTC számára.

Az SLCD név tulajdonképpen a nagyon hasonló szín világ, betekintési szög, és kimagasló fényerő miatt "öröklődött" át.
A HTC-nél használ SLCD kifejezés tehát nem fedi a régebbi S-LCD kijelzők elnevezését. Illetve nem azon a technológián alapulnak amin a Sony-Samsung féle SLCD kijelzők alapultak. (amiknek a gyártása egyébként erősen háttérbe szorult)
Mivel rengeteg pletyka, ellentmondás került elő azzal kapcsolatban, hogy mégis mi lehet akkor az itt használt SLCD név (csak brand mert hagyományos IPS panelekről van szó, az üveg és a megjelenítő közül elhagyott légrés miatt ez a neve stb. pletykákat lehetett olvasni) így rákérdeztem egyenesen a gyártónál. Ezen belül is a Taiwani központtól jött a válasz.

Nézzük erről a HTC hivatalos válaszát, amikor rákérdeztem arra, hogy mit fed, az általuk használt SLCD név. Válaszlevelükből idézek most:

"Az SLCD elnevezés a nagyon hasonló színvilág, és betekintési szög miatt öröklődött át. A HTC ezt jogosan használja természetesen. És ugyanúgy szabályosan jelölhető SLCD, S-LCD, vagy éppen Super LCD-ként is, mint a korábbi technológia.
Azonban arról sincs szó, hogy hagyományos IPS és AVS paneleket tennénk a készülékeinkbe, hiszen akkor miért neveznénk SLCD-nek.
Kijelzőnk egy sokkal fejlettebb LCD alapra épülő IPS technológiát takar, mint amit a konkurensek használnak (LG Display stb.). Ezen modernebb LCD panelek egy új fajta pixel elrendezési módot, és egy különlegesen vékony érzékelő réteget tartalmaznak, mely érzékelő réteg kevesebb, mint negyede vastagságú, a hagyományosakéhoz képest.
A mi SLCD technológiánk, szinte mindenben meglépi a korábbi Samsung félét. És azon IPS kijelzőket is, amikre egyébként a korábbi SLCD-ről, pont a jobb minőség miatt álltak át egyes gyártók.

Kijelzőinket kizárólag megrendelésre 3 kijelző gyártó gyártónak van licence gyártani. Ugyanis a szabadalom, amire az egész épül, 100%-ban a HTC tulajdona.
Ezeken kívül is vannak még apróbb titkok, fejlesztések a kijelzőben. De erről részletes információkat már nem áll módunkban kiszivárogtatni, ezek ugyanis a gyártó titkos technológiái közé tartoznak.

A légrés elhagyása minden SLCD2 vagy újabb kijelzőnkre igaz, de az SLCD nevet nem ezen technológia alkalmazása miatt kapják kijelzőink. Ez csak úgymond egy plusz, ez volt az SLCD2 egyik újítása az SLCD1-hez képest. Míg a 3-ban jobb fogyasztás, még jobb kontraszt, és még erősebb színek lesznek a jellemzőek. A többi itt is titok."

Mi derül ki ebből?
Hogy a HTC-féle SLCD kijelző, egy fejlettebb LCD alapra épülő IPS (Kínában és a távol keleten AVS) kijelző. Mely a hagyományos IPS kijelzőkhöz képest plusz szabadalmakat, fejlesztéseket tartalmaz. Melyeknek egy része minden gyártó számára elérhető, míg egy másik része HTC szabadalom, fejlesztés.
A hagyományos IPS kijelzőkhöz képest jobb fogyasztást, fényerőt, és jobb színvilágot ígér.

Nézzük a pixel elrendezés összehasonlítását képen egy TFT-vel és egy IPS-el összehasonlítva:

Habár itt éppen egy SLCD3-as kijelzőt ábrázol a minta, az RGB mintázat a kezdetek óta változatlan maradt. Az SLCD mögötti 2-3-as jelölések (ahogy fentebb is olvashatjuk) ugyanis csupán színerősségben, fényerőben, valamint a fekete és fehér színek egyre élethűbb megjelenítésében lettek jobbak, valamint reakció időben fejlődtek az eltűnő légrések miatt.

A HTC féle SLCD kijelzők a kezdetek óta - de leginkább az SLCD2 óta - igen korrekt, élethű, de mégis élénk színvilággal, szinte 180 fokos betekintési szöggel és elég magas fényerővel rendelkeznek ahhoz, hogy beépítésre kerülhessenek a felső kategóriás csúcsmodellekbe. Kevesen tudják, de pl. az AMOLED után ennek van a legmélyebb fekete, a Sony WhiteMagic kijelzője után pedig a legtisztább, legélethűbb fehér színe. Mindemellett a többi színt kellően élénkre húzza, ám nem szaturálja. Mindemellett fogyasztása valamivel jobb a hagyományos IPS panellekénél.

Jómagam One X tulajdonosként elmondhatom, kevés szebb kijelzőt láttam az X-énél, ha láttam egyáltalán. Persze szép a Sony WhiteMagic-je és az LG Supre IPS kijelzője is, de valahogy nekem mégis ez az igazi, ha minden paramétert egyben nézek. Ugyanis ezek szín világánál erősebb szín világot nyújtanak, de nem szaturálnak, mint az AMOLED-ek.

A PhoneArena a kijelzőket tudományos mérésekkel is elemezni szokta, tőlük linkelek most egy táblázatot:

Amint láthatjuk, ha nem is mindenben a legjobb, de mindig a legjobbak között van. Az One X és X+ közötti mérési különbségek ne tévesszenek meg senkit sem, hiszen a mérési hibatartomány 0,2 lehet. Ami pl. a fekete és fehér színeknél mért fényerőnél igen sokat számíthat, de amint látjuk fekete színek alatt igen alacsony fényerő miatt szépek a feketék, a fehér alatti magas fényerő miatt pedig a fehérek. Kontrasztosságban is a legjobbak közt van a készülék a táblázat alapján, tehát panaszra okunk nem lehet.

A kijelző érzékenységét növeli továbbá a Tegra3 DirectTouch technológiája is. A DirectTouch ugyebár közvetlen érintést jelent, persze ez itt nem azt jelenti, amit pl. az Xperia Z vagy V kijelzőjében, hogy kihagytak a kijelzőből egy réteget, hanem azt, hogy kikerült a CPU és a kijelző közül az érintéseket feldolgozó modul, és a kijelző az érintéseket közvetlenül a CPU-nak továbbítja, hiszen az kompatibilis ezzel. Ennek eredménye pedig a gyorsabb reakcióidő, a pontosabb érzékelés. Továbbá a kijelző is érzékenyebb a szokásosnál.

Így ábrázolja ezt az NVIDIA:

DirectTouch

Közben nézzünk egy videót a kijelzőről, ahol hatalmát egy egyébként jóval nagyobb felbontású, de TFT-LCD kijelzővel szemben mutatja meg:

És képekben:

A kijelző egyébként nem áll rosszul a MultiTouch-al sem. Ha a HTC Gesture be van kapcsolva akkor három, ha kikapcsoljuk akkor tíz ujjunkat érzékeli egyszerre.

Összességében nagyon elégedettek lehetünk a kijelzővel, ahogy ez kiderült ezen az oldalon. Jó reakcióidő, pontos érzékelés, szép színek, jó betekintési szög jellemzi. Mindezt pedig GorillaGlass 2 védi, így a kijelző felülete korlátozottan karcállóvá válik, de ugye tudjuk, hogy megkarcolhatatlan és törhetetlen üveg nem létezik. Legalábbis mobiltelefonon biztosan nem. Most, hogy a kijelzőt kiveséztük, lépjünk is tovább a kamerára.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • HTC Desire X - A kis menő

    Ajánlott, ha egy jó középkategóriás telefont akarsz, jó kijelzővel, jó üzemidővel és jó sebességgel.