IBM HTPC 1. rész

IBM M51 USFF ház átalakítása mITX-es házzá letölteni, filmnézésre, fájlszervernek. – írta: DaveJr, 12 éve

Bevezetés

Bevezető

Régóta törtem a fejemet azon, hogy össze kéne állítani egy kis gépet letöltögetésre, filmezésre, fájl tárolásra. Mindenképpen valamilyen mITX-es alaplapban gondolkoztam, mert kis helyen elférnek és keveset fogyasztanak. Nagyon tetszik az AMD Brazos platformja, de egyelőre nincs pénzem a rendszerre, főleg azért, mert ahhoz egy Full HD-s TV is kellene :)

Ezt a projektet beraktam az 5 éves tervek közé :)

Váratlan szerencse

Sokat hardveraprózok, vásárolok és eladok is. Egyik nap felraktak egy IBM mITX-es számítógépet hibásan. A belseje egy VIA Epia-M alaplap volt (ekkor még csak ennyit tudtam). A hirdető szerint az alaplap ment tönkre, mert bekapcsolás után nem adott képet.

Ár nem volt megjelölve, így rögtön írtam privátot. Megegyeztünk az árban, de a személyes találkát nem sikerült ilyen könnyen lebeszélnünk. Közben mások is érdeklődtek az alaplap iránt, így gyorsan beírtam a hirdetésbe, hogy már mindent megbeszéltünk, enyém a gép, csak átvételre várok. Na innentől kezdve gyorsan ment ismét a beszélgetés.

Másnap el is mentem a gépért, egy tényleg nem nagy, de annál nehezebb IBM házat kaptam kézhez viszonylag szép állapotban:

Hazaérve nagy lelkesedéssel ugrottam neki a háznak, hogy megnézzem, pontosan mi is lakozik benne. A pénzemért mondhatni komplett konfigurációt kaptam, egyedül a vinyó hiányzott, de abból van itthon pár elfekvő.

Első probléma az alaplappal volt, mert hát az előző tulajdonos szerint nem adott képet még CMOS törlés után se. Mivel dolgoztam szervizben egy ideig, ezért szinte biztos voltam benne, hogy a memória lesz a ludas. Kivettem a benne lévőt, egy HP RAM volt. Mivel DDR1-es RAM volt, ezért vakartam a fejem, hogy most hogy teszteljem le a lapot, mert speciel már évekkel korábban túladtam az összes DDR1-es RAM-omon. Gondoltam, próba szerencse, visszaraktam az alaplapba. Összedugtam mindent, aztán bekapcsolás.
És lám! A kis VIA alaplap zökkenőmentesen indult. Volt kép, a BIOS-ba is be tudtam lépni, és egészen a bootolásig eljutott volna a gép, ha lett volna benne vinyó.
Nagyon örültem a szerencsének és már tervezgetni is kezdtem, hogy mit csinálok az új szerzeményemmel.

Nagyon megtetszett a ház, könnyű szerelhetősége és egyéb megoldásai miatt (amit majd később részletezek is), így úgy döntöttem, ebből fogok építeni egy HTPC-t, de ahhoz kicsit moddingolnom kell egy-két dolgot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!