Iocean X7s vs. X8 teszt - Ha rabul ejt az óceán

A kínai gyártók megállíthatatlan gőzhengere tovább tarol a mobilpiacon: professzionális tudás ízléses köntösben. – írta: TRIvidore, 10 éve

Iocean X8: a lényeg belülről fakad

A phabletek mostanában beköltöztek mindennapjainkba, míg két éve a csúcskészülékeknél az ideális megjelenítő mérete a 4” volt, mostanra eljutottunk oda, hogy az 5-5.5” és persze a minél vékonyabb káva jön divatba (lásd: Sony Z2, LG G3). Ezek sorát bővíti mai tesztkészülékünk a Iocean „flagshipje” az X8. Külcsínre ismerős lehet, bevallom, számomra is egy másik – nevesebb - gyártó terméke ötlött eszembe mikor először kézbe vettem, majd használni kezdtem, de az apró feature-ök végül addig vezettek, hogy rájöttem több van benne, mint elsőre látszik, de ne rohanjunk ennyire előre…

Nézzük meg közelebbről. A szögletes formák, a szinte láthatatlan, homogén kijelző, a magnalium (alumínium ötvözet) keret rendkívül prémium hatást kelt. A 159.02 x 79.08 x 7.7 mm-es dimenziókkal rendelkező csúcskészülék mindössze 172g, összeszerelési minőségét egy szóval illetném: tökéletes. Az előlapot és a hátlapot egyaránt Corning Gorilla Glass 3 védi, emellett cseppálló a burkolat, nedves kézzel, vagy akár kesztyűben is vezérelhető a kijelző, ám az IP-szabvány felejtős.

Ergonómiailag komolyan nem lehet belekötni, a vékony oldalkeretnek és a megfelelő súlyelosztásnak hála, remek fogást biztosít, egyetlen hátránya, hogy a hátlap bizony előszeretettel gyűjti az ujjlenyomatokat, viszont ez utóbbi gyári, selymes tapintású polikarbonát tokjával pillanatok alatt orvosolható. Az előlapon fekszik a hatalmas 5.7”-os Full HD (LTPS) kijelző, mely OGS (One Glass Solution) technológiával büszkélkedhet, a betekintési szög hibátlan, szinte 180 fokos, az IPS panel fényereje átlagon felüli, direkt napfényben is kifogástalan élmény a tartalomfogyasztás (433ppi).

Egy kézzel vékonysága ellenére sem lehet minden pontját elérni a megjelenítőnek (jómagam legalábbis még nem láttam ekkora kezű embert), így ezen szoftveres megoldások is segítenek, mint például a menüből aktiválható „Egykezes használat” engedélyezése. Az érintésérzékenység egyébként kifogástalanul, működik az ún. Gesture sensing (tartalomböngészés úgy, hogy hozzá sem érsz a kijelzőhöz, Samsungokból ismerős lehet) valamit a Smart Wake is. (Bizonyos alkalmazások indítása lezárt képernyőről) Illetve a dupla koppintásos feloldás.

Az androidos kezelőgombok (Menü, Kezdőképernyőre ugrás, Vissza) a decens megjelenítő alatt találhatóak, így, aki a hatalmas káva miatt panaszkodna, ne tegye. Háttérvilágítással nem, csupán fényvisszaverő réteggel rendelkeznek, reszponzivitásuk tökéletes, könnyen megszokhatóak. Számomra örömteli volt, hogy nem a kijelzőből „vették el” a helyet. Továbbra is az előlapon maradva a megjelenítő felett foglal helyet a hangszóró, az előlapi kamera (5MPix autofókuszos, selfie megoldás), a fény- és közelségérzékelő szenzorok illetve az (RGB) értesítési LED.

Felül bal oldalt a fülhallgató csatlakozó (3.5mm jack), míg alul középen a microUSB (2.0, OTG funkció és MHL támogatott, ahogy az X7s-nél is) leledzik, a kihangosító hangszórója és a tőle jobbra helyet kérő mikrofon mellett, melynek zajszűrős társa a hátlapon kapott helyet. A hátlap, miután eltávolítottuk az azt védő fóliát, gyönyörű és letisztult, illeszkedve a formavilághoz. Bal felülre került a kamera optikája a LED-es villanó társaságában.

A hátlapról leszedett fólia tudatja velünk: masinánk NFC képes. A burkolat nem leválasztható (unibody készülékház), így értelemszerűen az akkumulátorhoz (2650mAh) sem férünk hozzá. A készülék oldalait górcső alá véve a bal oldalt szemrevételezve, a termék dobozából előkotort hosszúkás végű tűvel tudjuk kinyitni az itt található SIM tálcát (Dual SIM: mikro, nano), valamint az átellenes oldalon foglalnak helyet az alumínium bekapcsoló- és hangerő gombok.

A hátlap közepén egy szolid Iocean logó uralkodik. Az X8 nem bővíthető microSD kártyával. A rezgőmotor jól dolgozik, de az igazi meglepetést előnyös kialakításából fakadóan a hangszóró okozza. Még magas hangerőn is tisztán, szépen szól.

Képzeletben bontsuk meg a házat. A motorháztető alatt található MediaTek MT6592 lapkakészlet az együtt töltött idő alatt nem hozott szégyent semmilyen élethelyzetben. A nyolc magos processzorban, mindegyik mag 1.7GHz-re skálázódhat maximum. Nem utolsósorban a 28 nanométeres csíkszélességű és HPM technológiával karöltve csak akkor járatja gőzerővel a gépet, ha arra feltétlenül szükség van.

A grafikus gyorsítást egy négymagos MALI MP450 (700MHz) látja el, valamint 2GB RAM jutott még a gépezetbe az olajozott működés végett, itt sem tapasztaltam újratöltéseket, megakadásokat például a böngészés, avagy az alkalmazásváltás, komolyabb 3D játékok (Real Racing 3, Asphalt 8, Transformers, Angry Birds Epic) során. A szabad RAM mérete átlag 1.2GB!

A belső tárhely két részre van bontva (partícionálva, ha úgy tetszik) A /data (belső tároló) 3.9GB, míg a storage/sdcard0 esetében 24,11GB szabad hellyel gazdálkodhatunk, mely nem bővíthető microSD-vel mint fentebb már említve lett. A szintetikus tesztekben a HTC One (M7) felett teljesít, a Samsung Galaxy S4, Xiaomi Redmi Note és LG G2 társaságában.

A felület villámgyors, a MIUI alapokra építkező X8 rendszersebessége akadásmentes, az animációk folyamatosak, a widgetek kipakolása is csupán pillanatok műve. A Full HD kijelzővel a nyolc magos processzor remek párost alkot. Az alkalmazások bármiféle megröccenéstől mentesen futnak, akár max. grafikán is, egyszóval az optimalizálás remekbe szabott.

Az X8-on az Android 4.2.2. fut, de ezen sorok írása közben már frissíthető 4.4.2-re. Rendelkezik magyar nyelv támogatással, bár egyes funkciók (Gesture Sensing, Smart Wake) a menüben nem lettek lefordítva, ahogy az X7s-nél sem. Alkalmazásfelületekkel ellátható a zárolt képernyő, valamint bizonyára az sem újdonság, hogy két újjal lehúzható a gyorskapcsolók eléréséhez az értesítősáv.

Alkalmazások kapcsán megkapjuk a szokásos Google csomagot. (Kivéve Google+, YouTube, Drive). Böngészőt, Fájlkezelőt, E-mail fiókkezelőt, OfficeSuit-ot, FM-rádiót, Galériát (JB), Hangrögzítőt, Hírek és Időjárás appot, Movie Studiot Zene & Videolejátszót, Számológépet, Teendő listát, Témaválasztót, Rendszerfrissítőt, Zseblámpa alkalmazást, és kínai nyelvű áruház alkalmazást, mely utóbbit talán nem fogunk gyakran használni, minden más pedig letölthető amint beköltözünk a készülékbe (az előre telepített Play Áruházból).

Itt fontos megemlítenem, hogy a Beállítások/Biztonság alatt állítható, hogy a készülék Superuser jogosultsággal bírjon-e, akárcsak az Ismeretlen forrásokból történő telepítések engedélyezése, ám előbbi engedélyezésével minden előnyét kihasználhatjuk annak, hogy gyárilag rootolt a készülék.

A hátlapi kamera 14, míg az előlapi 5 megapixeles. Mindkettő autofókuszos. A hátul található LED-es segédfény nem túl acéltigris, nagyjából pár méterig képes megvilágítani a környezetet, zseblámpaként és videózás közben viszont max. 2-3 méterig használható eredményesen. A kamera felülete a gyári JB néhány adalékkal.

Jobb oldalon felül a Gyorsbeállításokhoz jutunk a keresőképernyőn, jobb középen a válthatunk Fotó ill. Videomód között, míg alul a Galériába ugorhatunk. Átellenes oldalon felül válthatunk, hogy a selfie vagy a hátlapi kamerát használjuk élményünk megörökítésére, alatta kapcsolhatjuk a Vakut és végül a szokványos Beállítások felület fogad.

A felül levő két ikon segítségével akár hang által is exponálhatunk (mondd: Csíz vagy Capture), vicces miután egy "C" betű rajzolásával jutottunk lezárt képernyőről a kamerába, ugyanakkor felettébb kényelmes megoldás egy ekkora phabletnél, mellette pedig az Arcszépítés funkciót állíthatjuk négy lépésben (Ki, Alacsony, Közepes, Magas).

A gyorsbeállítások a következők: Photo, HDR, Panoráma, MAv (több szögből történő rögzítés), Asd (jelenetválasztás, pl Éjszakai mód beállítások esetén hasznos), Mosolyra exponálás, Mozgáskövető mód, Élő fotó mód.

A Beállítások menüpont alatt számos további finomhangolást eszközölhetünk. Elérhető a Geotagging, változtathatjuk az Expozíciót, (-3;+3 ) adhatunk Színhatást (Fekete-fehér, Szépia, Negatív, Vízszínű,Fekete tábla, Fehér tábla). Változtathatjuk a kép jellegét (Automatikus, Éjszakai, Napnyugta, Buli, Álló, Fekvő, Éjszakai portré, Színház, Tengerpart, Hó, Stabil kép, Tűzijáték, Tevékenység, Gyertyafény). Fehéregyensúlyt (Auto, Izzólámpa, Nappali fény, Fénycső, Felhős, Szürkület, Árnyék, Meleg fénycső).

Buherálhatjuk a Képtulajdonságokat három lépcsőben (Élesség, Színezet, Telítettség, Fényerő, Kontraszt), továbbá a Villódzásgátlót (Auto, Ki, 50Hz, 60Hz). A további beállításokat eggyel jobbra húzva ujjunkat, vagy a fenti kamera piktogramra kattintva érhetjük el. (ZSD, Arcfelismerés, Önkioldó, Sorozatfelvétel,Képméret (QVGA, VGA, 1, 1.3,2,3,5,8,12Mpix), ISO (Auto v. 100-1600). A hangerőgombot zoomolásra használhatjuk, de exponálásra nem, legalábbis a gyári alkalmazással.

Az utolsó fül a (video) kamera nézet, a teljesség kedvéért itt a következő beállításokat paraméterezhetjük. EIS, Mikrofon, Audio mód (Találkozó, Normál), Gyorsítás intervalluma (Ki, 1, 1.5, 2, 2.5 3, 5, 10mp), Hatások (Napnyugta, Az űrben, Saját video), Video minősége (alacsony, közepes, magas, finom)- azaz FHD, tehát videókat 1080p felbontásban lehet rögzíteni, 30 képkocka / mp sebességgel. Videózás közben sajnos nincs sok beállítási lehetőségünk, továbbá fotózni sem tudunk eközben.
Következzenek a képek:

A fent látható alkotások egész jók lettek mobilos fronton a BSI szenzorral rendelkező 14Mpix CMOS kamera elfogultság nélkül kellemes végeredményt produkál, ha mobilon nézzük vissza alkotásainkat. Ha viszont számítógépen (nagyobb felbontásban), kiütköznek a gyermekbetegségek a jó előjelek ellenére.

A dinamikatartomány még rendben lenne, de vállalható fényviszonyok mellett is jelentős a képzaj (manuálisan állított alacsony, 100-200 ISO érték mellett is), de legalább kromatikus aberrációval nem találkoztam. A színeket nagyjából eltalálja, vagy elmossa a szoftver, makro felvételekben viszont kifejezetten erős az optika, ellenben éjszaka elvérzik, a vonalélesség ilyenkor ismeretlen fogalom számára. Ezen talán csak egy Xenon vaku tudna segíteni.

Pár szóval összefoglalva az X8 képei digitális hatásúak, lehet vele maradandót alkotni, sőt a HDR segítségével meglepően komoly javulás fedezhető fel, de nem ér fel a csúcskategóriás Lumiák szintjéhez, mondjuk androidos fronton még így is az élmezőnyhöz tartozik. Az exponálás villámgyors. A videózás stabil eredményt nyújt és nem csak az EIS miatt, Full HD – vagy alacsonyabb (HD) - felbontásban is.

Zenei téren első blikkre semmi kiemelkedőt nem nyújt az X8. A gyári lejátszó rendelkezik Hangszínszabályzóval (EQ) mely számos beállítás mellett fej- vagy fülhallgató csatlakoztatása esetén Mélyhang kiemeléssel kényeztet vagy 3D hatást, Visszhangosítást is kaphatunk. Előadók, Albumok, Dalok és Lejátszási listák alapján csoportosíthatjuk zenéinket. A kihangosító hangszóróról már esett szó, ám a zenei élmény taglalása eleddig váratott magára. Szerencsére nincs gyári füles, így egyből egy komolyabb AKG-t dugtam rá.

Lássuk az eredményt. A mélyek cincegnek, a hangzásvilág, bár alapvetően tiszta, az elérhető tartományban van mit kifogásolni, elvésznek azon részletek, melyeket pl. egy DAC adhat. ettől függetlenül a végeredmény hallgatható, bár az általam korábban tesztelt LG G2 oda-vissza alázza zenei fronton. Természetesen a program fut a háttérben és widgetként kitehető a zárolt képernyőre. Az FM-rádió teszi a dolgát, RDS képes, használatához füles csatlakoztatása elengedhetetlen.

A gyári médialejátszó megbirkózik az ismertebb formátumokkal, de ha jót akarunk magunknak, gyorsan beszerzünk Playről egy alternatívát, mely a DIVX fájlokkal is boldogul, a feliratkezelést már nem is említve. A Full HD kijelzőn remek élmény a tartalomfogyasztás. Ahogy viszont 4K-ban nem tud felvenni, a lejátszással már nincs efféle gondja.

Adatátviteli fronton kezdjük az egyetlen negatívummal. Nincs 4G. Ezen kívül gyakorlatilag minden a repertoár része. A Dual SIM-es készülék négynormás. (GSM 850 / 900 / 1800 / 1900; HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100) A dual active standby módot kistestvéréhez (X7S) hasonlóan nem tudja. (Azaz, ha az egyik számunkon hívnak minket, a másik automatikusan lekapcsol a hálózatról.) Mikro és Nano SIM-et támogat. A WLAN korrektül teszi a dolgát a/b/g/n, emellett WiFi Direct támogatást is kapott.

A Bluetooth 4.0 LE. Akad NFC, DLNA, a GPS vevő gyors és pontos aGPS támogatás van, GLONASS nincs, GNSS van. Számítógéphez kötve PTP ill. MTP kliensként is viselkedhet a termék, USB OTG támogatás szintén adott, még a 2.5”-es 500GB feletti külső merevlemezeket is megeszi. Infra port és Qi töltés nincs.

A gyári böngésző mellett adott gyárilag a Chrome, szélvészgyors a honlapok betöltése a görgetés és a kétujjas nagyítás egyaránt, ekkora méretben pedig tényleg élvezet böngészni. A flash támogatás .apk fájl segítségével oldható meg a gyári Böngészőben (Explorer).

Az akkumulátor 2650mAh, ám a nyolc mag és az óriási FHD kijelző megkéri a magáét, így 1.5 napnál többet aktív használat mellett nem sikerült még kicsikarnom az X8-ból. Üzemidő kímélő módok gyárilag nincsenek.

Összegzés: Az Iocean zászlóshajója bizony jól megállja a helyét a phabletek között. 100.000Ft lélektani határ alatt maradva komoly ellenfele a Samsung Galaxy Note 3-nak, vagy annak Neo reinkarnációjának.

Az lélegzetelállító színtelítettségű IPS kijelző, a komoly hardver, 2GB RAM, remek optimalizáció, superuser jogosultság, kiváló összeszerelés, Smart Wake, a Gesztusvezérlés, Dual SIM kivitel, BT 4.0, NFC kerül a mérleg egyik serpenyőjébe, míg a másikba a kategóriájában elfogadható kamera, az átlagos (gyári) zenelejátszó, a nem kiemelkedő üzemidő. Hajszálnyira az Ajánlott minősítéstől.
A végszó:

Tetszett

Azóta történt

Előzmények