Cooltek Invader vs CoolerMaster CM690

Középkategóriás házak csatája. – írta: Qru, 14 éve

Cooltek Invader Silver Blue

Magát a házat még anno a - már sajnos megszűnt - TTS Kft-től szereztem be 2006-ban az akkori (akciós) ára 15,000 HUF volt. A Cooltek talán itthon kevéssé ismert, de egy elég neves német cégről van szó, akik foglalkoznak a tápoktól kezdve a processzorhűtésen át a ventilátorig nagyon sok mindennel.

Cooltek Invader Silver Blue

A külső:

A formavilág megítélésére nem térnék ki bővebben mert ez ízlés dolga, de ránézésre egy űrlényt formál meg az előlapja (főleg sötétben mutat jól - de világosban is - bekapcsolt házvilágítással). Kihajtható lábakkal rendelkezik aminek köszönhetően nagyon stabilan áll (sokszor áldottam ezért a tervezőket amikor a nagy LAN partykon ilyen szedett-vedett billegős asztalokon voltak a gépeink). Kívülről szürke fényezést kapott (van belőle fekete változat is) amit a kék színű műanyag betétek dobnak fel a két oldalán és elöl is. Az 5,25" meghajtók helyét egy kis ajtó takarja el, ami jól kinéző megoldás de van egy hátránya is. Történetesen az, hogy néha adódik úgy hogy a Win vagy a cd/dvd író program úgy gondolja most akkor ő kinyitja a meghajtó tálcáját. Ennek eredménye, hogy a kinyíló tálca nekicsapódik a bezárt ajtónak, ami rögzít olyan erősen, hogy magától ilyen esetben nem nyílik ki. A tálcamozgató motor pedig elkezd erőlködni, márpedig ezeket nem ilyen igénybevételre tervezik ugye.
A ház elejében egy kis csapóajtó mögött mikrofon ki- illetve bemenet található, valamint két USB port és egy FireWire csatlakozó is.

A külsőről még annyit érdemes megemlíteni, hogy a front panelről - sajnos - lespórolták a reset gombot. Ez bizony nagy kár, hiszen egy apró de annál hasznosabb dolgot áldoztak fel a külcsín oltárán. Viszont az egészen gondos tervezőkre utal, hogy az oldallapja kulccsal zárható, amihez gyárilag 2 db kulcsot mellékelnek. Ezeket érdemes külön tárolni, mert elvesztésük esetén csak roncsolással lehet bejutni a ház belsejébe ami általában nem tesz jót a benne található finom-elektronikai eszközeinknek. Az oldallap levételéhez egy rugós kis kilincset kell elhúznunk ami szerintem nagyon jó és hasznos ötlet, ugyanis ha csúszik a kezünk nem kell 5 perceket birkózni a ház oldalfalával mire elcsúsztatjuk és levesszük.

Maga a ház igen nagy tömegű, mert vastag acélból van a vázszerkezete. Mikor megvettem egyedül mentem érte a boltba de képtelen voltam haza vinni a város másik végére kézben így végül autót kellet hívni eme művelethez. Maga az anyag minőség kifogástalanak mondható lenne, ha a fixre behegesztett alaplapi tálca kiképzésekor is ilyen mennyiségű és minőségű anyagot használtak volna.

A belső:

A belső kiképzése nagyon ismerős lehet sokaknak, hiszen az a ház tulajdonképpen a Gigabyte 3D Aurora kicsinyített mása. Ennek megfelelően felső tápos kialakítást kapott, a tápegység pedig a két igen vaskos keresztmerevítőre is fel tud feküdni így stabilabban áll a házban, mintha csak szimplán 4 csavar tartaná. 5,25"-os meghajtóból 5, míg 3,25"-os meghajtóból 2 külső (FDD számára pl) és 5 belső helyünk van.

A házban két darab 120 mm-es ventilátor van, amiket molex csatlakozóval láttak el. Az egyik ventilátor a ház elejében van és közvetlenül hűti a HDD keretben elhelyezett winchester(eke)t oldalról, köszönhetően a 90 fokkal elforgatott keretnek. Szintén a gondos tervezést dicséri, hogy a keret nem egybefüggő, hanem szép nagy lyukakat fúrtak rá - ezek élei szépen eldolgozottak amiért plusz pont jár - így szépen átáramlik a levegő a ház hátsó traktusába is a videokártya irányába.
A gép hátfalán szintén egy ventilátor található, ami a - lappal párhuzamosan fújó - processzorhűtőtől egyenesen a házon kívülre segíti a meleg levegőt. Mind a két ventilátora Power Logic márkájú golyós csapágyas és 0,2A motorerejű. Teljes fordulaton nagyon hangosak de elég brutális légszállításra képesek. További pozitívum, hogy a ventilátorok is csavarmentes rögzítést kaptak, sajnos a rögzítésüknél elspórolták a gumírozást így időnként hajlamos a gép hátfalát berezonáltatni bizonyos fordulatszám tartományban (maximális fordulatszámnál elsősorban).

Szintén hátrányaként róható fel, hogy a kábeleket nehéz elrendezni, szépen pedig egyáltalán nem lehet kivitelezni ezt a dolgot ebben a házban. Érdemes moduláris tápot vennie annak aki háklis az ilyesmire.
Maga a belső majdnem teljesen csavar mentesen szerelhető. Egyedül a PCI(-E) helyeknél kell csavart használnunk (valamint a tápnál meg a lap rögzítésnél is természetesen).
Viszont dicséretes, hogy mellékelnek egy kis dobozkát - igaz így 2 db 3,25" helyet elfoglal - amiben tárolhatjuk a kisebb szerszámainkat, hővezetőpasztánkat illetve a használaton kívüli beépítő síneket.

Galéria

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények