Kiscsillag on nyolcas stúdió

Rendszeres olvasója vagyok a Kiscsillag blognak, egyik délután láttam, hogy lehet belépőt nyerni az... – írta: eastsider, 15 éve

Rendszeres olvasója vagyok a Kiscsillag blognak, egyik délután láttam, hogy lehet belépőt nyerni az április 16.-i MR2 akusztik felvételre, ahol a Kiscsillag játszik természetesen. Elő is kotortam két régebben a zenekar számára készített „videómat”[1.] [2], csak úgy próba cseresznye alapon. Hétfőn jött a visszaigazolás a zenekartól, hogy öröm é’ bódottá’ nyertem kettő jegyet (12-en nyertek, mindenki egy kísérőt vihetett). Rögtön tervezgetés, Elvira minden, no meg párkeresés. Sikertelenül. Mert mindenkinek suli van. Na nembaj – gondoltam – ez egyedül is nagy kaland lesz. Érdemes elmenni.

Mivel a Balaton mellett lakom, és a felvétel a 8-as stúdióban lesz a Magyar Rádióban, így kicsit necces volt, hogy eljutok-e, de sikerült. Fél háromkor indultam kisvárosunkból vonattal (Balatonboglár), Szárszóig barátokkal beszélgettem, utána végig ColorStart hallgattam, dögunalom volt az út, főleg, hogy egyedül vagyok, de ez van. Amúgy olyan kaller volt, hogy ilyet még életembe nem láttam, mindent elkért. Bezzeg visszafele…na de az még odébb van. Fél hat körül beért a gyorspiros a Keletibe, mentem is megkeresni a kettes metrót. Két kör után sikerült is. Na igen sokan mosolyoghatnak, de hát vidéki vagyok…:) Leszédültem az utálatos ferde-emberes mozgólépcsőn, amit valamiért nagyon utálok. Vagy csak nem vagyok hozzászokva. Vettem vonaljegyet, elzúgtam az Astoriáig, onnan már csak két lépés a Bródy S. utca. Ott telefonáltam párat, meg olvastam éppen aktuális Stephen King könyvemet, aztán telt az idő. Hét óra körül megkerestem hol kell becsekkolni, a portásnak respect és tisztelet itt is, mert nagyon jófej volt, nem ordított le, hogy ki ez a hülye falusi paraszt :) . Egyre csak gyűltek a további pályázat-nyertesek. Addig csak vártunk, ugyanis egyszerre kellett felmenni, legalább tízen a lifttel. Gondolom spórolnak vagy nemtudom. Apropó a harmadikra, mivel ott van a legendás, híres-neves nyolcas stúdió.

Végre valahára fölmentünk. Azután balra, a stúdióba. Azután ámulat. Egy nem is olyan nagy helyiség volt, telis tele hangszerekkel, gitárokkal, egy bendzsóval, zongorával, dobokkal, orgonával, ami egy szinti, no meg a nekünk szánt székekkel. Volt ott minden. És persze az a jellegzetes leírhatatlan „stúdió szag”. A stúdió amúgy nem volt nagy, de volt vagy kettő emelet magas, tele ilyen akuszikai elemekkel, vagy mikkel a falakon. Érdekes volt na. Mindenki csak járatta körbe-körbe a fejét, milyen jó kis helyen vagyunk. Egyszer csak felbukkan Lecsó (Leskovics Gábor) egy „hellóval” :). Bejött a szerkesztő (úgy emlékszem), elmondta az instrukciókat; a legfontosabb; érezzük jól magunkat, aztán tapsoljunk, énekeljünk stb. Jó arc volt.

Egyszer csak bejött Dióssy D. Ákos (Ő a Kispálból), hangulatfokozásként „megijesztett” bennünket :D. Ekkor nyolc előtt jártunk pár perccel. Eztán bejött a zenekar (maradék) része. Lovasi, Ózdi Rezső, na meg Ábel a dobos. Felálltak, illetve ültek a helyükre, hangszert ragadtak. Lecsó akusztikus gitárt, Lovi elektronyost, Rezső basszusgitárt, Ábel helyet foglalt a doboknál, ütőt ragadott, Dió pedig bort ragadott, és bezúzott a zongorához. Beköszöntek, olyan Kiscsillagosan… Az sem volt egyszerű az biztos:D. Nyolc körül jártunk.

A koncert maga… Huh, ESZMÉLETLEN volt. Végig vigyorogtuk, nevettük, énekeltük az egészet:). Úgymond „szokásos”, Kiscsillagos volt. Volt olyan szám, amit már harmadszor játszottak, mert valami mindig nem tetszett nekik, valamit elrontottak, és akkor közbeszólt a technika, és negyedszer. Nem bánkódtunk…De nem ám:) Érdekes volt többször egymás után meghallgatni élőben ugyanazokat a dalokat, mindig más volt. Annyira látszott, hogy nekünk játszanak, és nem a rádiónak… kíváncsi is vagyok, mi lesz leadva az eljátszott dalokból. Lovasi nagyot alakított. Amikor megfogta a bendzsót, és rázendített az "Állnak a férfiak"-ra, hűűh, hát én szakadtam a nevetéstől, olyan mókás látvány volt:). Lecsó az akusztikus gitárral szintén. Ragadhatna gyakrabban akusztikust. Ábel dobjátéka fantasztikus volt, hűűh miket bedobott… el sem hiszem, úgy nyomta. És végre hallhattam élőben a „buzivokált”. Mindig, amikor megláttam, hogy fordul a mikrofon felé már nevetnem kellett:). Persze ne feledkezzünk meg Rezsőről sem, aki bár csöndes, de a zenekar szerves tagja… Hisz mit kezdene egy valamire való alternatív rokkzenekar basszeros nélkül.

Amikor új dolgokat próbáltak az sem volt semmi. Eszméletlen jól szólt például az új „bítliszes” vokál. Minden zenekarnak, aki az MR2 akusztik keretében zenél a rádióban, kell játszania egy feldolgozást. Például a 30Y a Kex együttestől a Családot játszotta. A Kiscsillag is játszott ám – nehogy már ne - , amikor Lovasi mondta, hogy feldolgozás következik, mindenki egyből „Kispál?” na és persze, hogy az. Mégpedig nem más, mint a Lecsó által írt Vackolj Belém. (szétszedem az MR székházat, ha nem adják le:D) A Jávor Pál című számra belekomponálták Bandiék egy V-motorock szám szövegét. Eszméletlen volt. (Érzem ömlengek, de tényleg hihetetlen volt a koncert) Igazándiból ami még odatett az egészre 3 szívlapáttal az a hangzás volt. Komolyan mondom, olyan volt mint a második lemezük, ha nem jobb. Hibátlan.

trekkliszt
Köszönet érte Misinek

A koncert elvileg 90 perces volt, ám ők ráhúztak egy fél órát, nem kis örömünkre. Kértünk is számokat…:) Ám, hogy valami rossz is legyen benne, rohanhattam az Astoriára, hogy elérjem a fehérvári vonatot, vagyis előtte a metrót, mert ugye 10 percenként járnak tíz után. Sajnos így most nem gyűjtöttem autogramot, de egye kutya:) Ha a következő metrót csípem el bizony mehettem volna a fél tizenkettessel. Ám elértem, vadi új gyorspiros, jó kemény ülésekkel, klímával, jófej kallerral, jó sok emberrel. Fene sem gondolná, hogy ilyen későn ilyen sokan császkálnak… a metró is tele volt. Éjfél után beértem Székesfehérvár- végállomásra, onnan pedig autóval hazahozott Drága Éccsanyám. (ezúton is köszönet neki) aki nem engedte, hogy csövezzek:D

Egy óra előtt hazaértünk, megfürödtem, aztán téptem aludni. Mozgalmas napom volt, de abszolút megérte. Felejthetetlen élmény ez a nyolcas stúdiós koncert. Köszi Kiscsillag, köszi Magyar Rádió. A felvétel az MR2 akusztik műsorban lesz leadva Május 18.-án, kedden valamikor éjjel. Kíváncsi vagyok a felvételre. Kellenek azok a számok ezekben a verziókban. MIND!!! Kivétel nélkül.

képek a blogon a stúdióból: [link]