Könyvajánló: Számítógép-architektúrák

Szeretném bemutatni Andrew Stuart Tanenbaum - Számítógép-Architektúrák könyvét. Tanenbaum professzor... – írta: luw2win, 15 éve

Szeretném bemutatni Andrew Stuart Tanenbaum - Számítógép-Architektúrák könyvét.

Tanenbaum professzor egyetemi tankönyvként használt könyve a számítógépek felépítését, működési elveit tekinti át.

Tanenbaum professzor könyve az információtechnológiai ipar legfrissebb eredményeit tartalmazó mű, részletes és átfogó feldolgozása a számítógépek működési elvének. A második, ádolgozott, bővített kiadás – követve a gyorsan változó számítógép-iparágat – számos vonatkozásában megváltozott.

A bevezetés a számítógép-architektúrák történelmi áttekintésén kívül bemutatja a jelenleg létező számítógéptípusok spektrumát és a példaprocesszorokat (Pentium 4, UltraSPARC III és 8051). A számítógéprendszerek felépítését tárgyaló fejezetben a bemeneti/kimeneti eszközök témaköre kiegészült, kiemelve a modern eszközökben használt technológiákat (digitális kamerák, DSL és kábeles internet). A digitális logika, a mikroarchitektúra, az utasításrendszer-architektúra és az operációs rendszer gép, valamint az assembly nyelv szintjét részletesen ismertető fejezeteket szintén frissítettük, továbbá új pontokkal is kiegészítettük. A párhuzamos számítógép-architektúrákkal foglalkozó rész is jelentős mértékben megváltozott, hogy a párhuzamos feldolgozás formáiban fellelhető új tevékenységeket követhesse. Az ajánlott olvasmányok és az irodalomjegyzék ugyancsak jelentősen megújult – a hivatkozások több mint fele az előző kiadás óta megjelent írásokra mutat. A bináris és lebegőpontos számokkal foglalkozó függelékek nem változtak, az assembly nyelvű programozást ismertető függelék azonban teljesen új.

A hatalmas elméleti és gyakorlati anyagot feldolgozó könyv felépítése világos, jól áttekinthető. Kiválóan alkalmas egyetemi tankönyvként való alkalmazásra. A fejezeteket sok példa és ábra teszi szemléletessé, az ellenőrző kérdések pedig a tanultak elmélyítését segítik.

A mellékelt CD-ROM assembly fejlesztést segítő, Windows-, Linux- és Macintosh-platformokra telepíthető eszközöket (8088 assembler, szimulátor, nyomkövető) tartalmaz.

Tartalomjegyzék:

1. Bevezetés
2. Számítógéprendszerek felépítése
3. A digitális logikai szint
4. A mikroarchitektúra szintje
5. Utasításrendszer-architektúra szint
6. Operációs rendszer gépi szint
7. Assembly nyelvi szint
8. Párhuzamos számítógép-architektúra
9. Ajánlott olvasmányok és irodalomjegyzék

A függelék.Bináris számok
B függelék.Lebegőpontos számok
C függelék.Assembly nyelvű programozás

Ezzel a 815 oldalas könyvvel leptem meg magam karácsonyra, mindenkinek csak ajánlani tudom.
Rengetek rajzzal, könnyen értelmezhető szöveggel!

Megrendelhető: Libri könyvkiadónál és a kiadónál
Kellemes olvasást, és természetesen Boldog Új Évet kívánok mindenkinek!
Üdv!

ui: E könyvet Abu85 által ismertem meg :)