LeEco Le 2 Pro: Le a kalappal!

Újabb szuper telefon készült a LeEco boszorkánykonyhájában, ami a személyes kedvencem lett. – írta: tibcsi0407, 8 éve

Helio X20

Az új Helio

Előszőr a hardverből az X20-as Helio-t szeretném kiemelni, mivel egy nagyon érdekes és sokak szemében úttörő rendszerchip-ről van szó. Nem csak a 10 mag a különlegessége, hanem a 10 mag elosztása és működési rendje az igazán érdekes.
Nézzük tehát a felépítést.
A SoC tartalmaz 4 db A53-as alacsony fogyasztású magot, amelyek maximum 1.4 GHz-en üzemelnek, ezután következik a következő 4 A53 mag, ahol már a maximális sebesség 2 GHz, majd a 2 db A72-es mag, amelyek maximum 2,5 GHz-en ketyegnek (2.3 GHz az X20, 2.5 GHz az X25 esetén).
A rendszer még rejt magában egy 11. magot is, amiről sokan nem tudnak. Ez egy Cortex M4 mag, amely a nagyon alacsony fogyasztású feladatokért felel, mint a szenzorok működtetése, a telefonálás, valamint a hangminőség javítása.

Ez a felépítés nem csak az izmozás miatt van, de ha megnézzük mekkora előrelépés a korábbi (6752, 6753, 6795) rendszerchipekhez képest, ahol minden mag egyenértékű volt és az igazat megvallva a kernel sem túl okosan vezérelte őket, így hajlamosak voltak nagyon fogyasztani. Ez főleg az X10-re volt jellemző.
A gyártástechnológia is 28nm-ről 20-ra csökkent. Tudom, hogy a Qualcomm és a Samsung jóval előrébb jár, de az ő rendszereikkel szerelt telefonok ebben az ársávban nem tudnak hasonló teljesítményt nyújtani. Ezért az ár/érték arányért (is) szeretjük nagyon az MTK-t, ugye? :))
Nézzünk egy összehasonlítást, hogy mi változott a tavalyi X10-hez képest:

Valamint a tri-cluster előnyei egy jópofa ábrán bemutatva:

Azt hiszem ennyi elég is volt arra, hogy nagyjából érthető legyen, hogy miért is voltam izgatott a rendszerchip miatt. A benchmark eredmények majd remélem jól fogják tükrözni az elégedettségemet a teljesítménnyel kapcsolatban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Vernee Thor okostelefon

    Egy vadonatúj telefon gyártó lépett be a piacra nagy robajjal, mennydörgéssel, melynek már az első készüléke is nagy vihart kavart.

  • Ulefone Metal 4G bemutató

    A reklámszöveg szerint a prémium érzést szeretné elhozni a lehető legjobb áron a középkategóriába is.