LG XD1 combo – a kettőség.

2,5” külső merevlemez, USB és eSATA csatlakozás, elegáns kivitelben. Ez az LG XD1 combo... – írta: benoce, 15 éve

2,5” külső merevlemez, USB és eSATA csatlakozás, elegáns kivitelben.
Ez az LG, nemrégen hazánkban is bevezetett egyik modellje.

Jelenleg, mindenki gyárt külső merevlemezt, mintha presztízskérdés lenne, létszükséglet. Széles a választék, kimondottan merevlemez gyártok (Seagate, Samsung, Maxtor, WD), és a csomagolok (LG, Verbatim, Transcend, LaCie, stb.) is szép számmal dobnak piacra modelleket, nap, mint nap.

Volt szerencsém kipróbálni a Samsung HXMU016DA típust pár napig. Tisztes iparos munkának tűnt, míg használhattam. Viszont kezembe került a most bemutatásra került LG modell. Különlegessége, érdekessége, hogy nem csak USB csatlakozás, hanem eSATA interfész is került rá. Végre.

LG merevlemez, szokatlan, elsőre egyből jött, ha a Samsung készített egy komolyabb sorozatot, akkor LG –nek is meg kell lépni ezt.
Kettő színben létezik, borvörös / gyöngyház fekete, ez utóbbi volt kölcsön. Ízléses dobozban érkezik, tipikus LG színekben pompázva (piros/fehér). Magát a dobozt kinyitva, egy műanyag tartóba van süllyesztve az egész. Bőrtokban a merevlemez, alatta a 8cm „driver-manual” lemez, és egy lehajtható fedél alatt pedig a kötelező kábelek. (eSATA, USB, USB-táp)

Bőrtok, egyszeri és hasznos a hordozáshoz, valamennyire védi a külső tokot a fizikai behatástól. Plusz egy jó pont az LG felé, hogy a bőrtok kialakításánál, nem felejtették el az USB kábelnek is helyet csinálni. Elméletileg nehéz lesz így elhagyni.
Még egy plusz pont, a bőr anyaga miatt is. Az ok, nem egy külső merevlemez fordult meg kezemben, s nem egy hordozó tokja permanens bűzt árasztott egy hétig. A mostani Toshiba külső merevlemezem tokja pld. először a házba nem jöhetett be.

Bőrtokból kiemelve, egy igényesen kialakított házban lapul a merevlemez. Maga a ház, sajnos a másik nem szeretem „funkcióval” rendelkezik - fényes, és az ujjlenyomat a „sajnálatos” használat miatt meglátszik.
Magán a ház elején alakították ki a csatlakozókat, mini USB, és eSATA interfész. Plusz egy merevlemez működését mutató LED-et, és egy 5 voltos táp bemenetet.

Érdekes volt az elektronikus kézikönyvet olvasgatni, ott a sima és combo modell egyszerre szerepel. Y tápkábelt emlegetnek, - nincs, helyette USB hálózati kábel van. Bár ez akkor jelentkezik, mikor eSATA üzemmódban kerül használatra, mert bizony kell a szükséges plusz energia, amit a külön csatlakozón kap. Jön majd a mérgelődés, mert bizony ezeknek, a kábeleknek nincs kialakítva a bőrtokon semmi hely a hordozáshoz. Ráadásul maga az eSATA kábel rideg, merev, alig lehet hajtogatni, majdnem használhatatlan.
Véleményem szerint, a gyártó, az eSATA interfészt inkább otthon fixen kiépítve ajánlja, míg az USB a mindennapi hordozáshoz javallott.

Maga a merevlemez egy partícióval (320GB), és előre formázva ékezett NTFS fájlrendszerrel. Érdekeségképpen, a mellékelt 8cm lemezen, Windows 98-hoz is mellékelnek meghajtót. Nem próbáltam. Backup szoftvert is mellékelnek. PCClone EX nevezetűt. Fájl szintű mentést, és visszaállítást tesz lehetővé. Magával a szoftverrel most találkoztam először, én személy szerint a Backup4all használom.

Kinek ajánlom? Aki megbékél azzal, hogy az eSATA funkció isten igazából, inkább fixen kiépítve működik. Hordozásra, a kompatibilitás miatt, inkább az USB javallott. Az összes kábel hordozása, kisebb gordiuszi csomót eredményez. Ár/érték (30e-32e HuF) arányban közepes, sajnos nem sok gépen található meg az eSATA csatlakozó.

Műszaki adatok:

Merevlemez: Hitachi HTS543232L9A300 (320GB/5400rpm/8MB)
Csatlakozó: USB2.0 / e-SATA
Adatsebesség: USB-480Mbps/ e-SATA-3.0Gbps
Tápellátás: DC 5V (USB-ről)

Teszteredmények:

ATTO Disk Benchmark:

++USB++

++eSATA++

Hd Tach

++USB++

++eSATA++

HD Tune

++USB++

++eSATA++

Linkek:

LG
Hitachi
FNet Corporation

benoce

Azóta történt

Előzmények