Linux a laptopon - 1. rész

Beköszönő Mivel kezdjek egy ilyen írást, amire példát még én magam se láttam? Talán... – írta: Sianis, 17 éve

Beköszönő

Mivel kezdjek egy ilyen írást, amire példát még én magam se láttam? Talán azzal, hogy mi is lesz itt olvasható. ngabor2 [link] becenéven ismert barátommal elég sokat beszélgettünk arról, hogy mi lenne, ha a Linux-ot, nem mindig csak foltozgatnánk a fórum témáin belül, hanem be is mutatnánk, hogy hogyan is képes üzemelni. Adott esetben egy mostanában divatos számítógép rétegen, nevezetesen a notebookokon. Alapanyag hiányában egyelőre a saját kis szerzeményeinket fogjuk bemutatni, mindezekből valami tesztfélét gyúrva. Fogadjátok tehát szeretettel, kellő toleranciával és kevesebb csodálattal. Lássuk is akkor, hogy miből élünk, lássuk a nyers paramétereket.

Albacomp Tablenote

CPU: Intel Pentium M (1600 MHz)
Memória: 256MB DDR
Merevlemez: 40 GB Samsung
Kijelző: 14.1'' TFT kijelző (1024x768 felbontás), forgatható érintőképernyő
PCMCIA: PCMCIA II
Chipszet: Intel 855GM
Billentyűzet: Magyar
Egér helyett: Touchpad
Hang''rendszer'': AC '97 hangkártya + 2db belső hangszóró
Hangkártya portok: 1x fejhallgató csatlakozó, 1x mikrofon csatlakozó
I/O portok: 2x USB 2.0, 1x IrDA 1.1, 1x VGA port
Kommunikáció: 1x RJ11 56k modem, 1x RJ45 10/100 ethernet csatoló, 1x Intel Ipw 2200 WLAN
Kártyaolvasó: 4 in 1 kártyaolvasó
Tartozék: Li-Ion akkumulátor
Méret: 313 x 265 x 26.5 mm
Tömeg: 2.2 kg

Lássuk, hogy ebből mi is működik úgy, ahogyan azt egy géptől elvárjuk. Feltűnhet, hogy a gépben nincs CD/DVD olvasó. Nem hagytam ki a listából, a gép egyszerűen annyira vékony, hogy fizikailag nem fért bele. Jobban belegondolva rendszertelepítésen kívül sok egyébre nem is használnám, hiszen mára az USB-s memóriák és a hálózat annyival könyebbé teszik a gyors adatcserét. Természetesen azért rendelkezem egy USB-s külső CD/DVD olvasóval, mivel telepíteni azért valahogyan kell. Következzék a rendszer és telejesítménye.

Ubuntu 6.10 ( Edgy Eft ). Meglehetősen divatos operációs rendszer, elterjedt és tesztelés céljára kitűnően alkalmas.

Telepítése nem okozott gondot ( sajnos egyes disztribúciók képtelenek a külső CD-Rom kezelésére ). Képernyő maximum felbontáson működik, sajnos az érintőrészét a mai napig nem tudtam üzembe helyezni. A kernelben ugyan találhatóak bizonyos érintőképernyő támogatások, de ezek az én példányomra nem vonatkoznak és a gyártó sem mutatott támogatási szándékot ilyen téren. Első pillanattól kezdve működik a touchpad, a hangkártya, az usb portok, a vga kimenet, a modem, az ethernet és a wlan kártya. Sajnos a kártyaolvasó szintén nem képes lábra állni, köszönhetően a gyártónak, aki több külföldi és saját magam által küldött levelet sem méltatott válaszra. ( Okulva hibámból, érdemes előtte tesztelni Linux alatt a teljes rendszert, vagy ha sürgős a dolog, megbarátkozni a gondolattal )

Had beszéljek kicsit a rendszer működéséről is. Egy notebooktól, pláne Centrino technológiával már elvárható, hogy megfelelő energiagazdálkodással rendelkezzen. Szerencsénk van, hiszen az Intel kiválóan összedolgozik a Linux társadalommal, így semmilyen hiányt nem szenvedhet az ember. A Gnome ablakkezelő szériatartozékként szállítja a CPU frekvenciakezelését végző kisalkalmazást, amit egy paranccsal tökéletessé fejleszthetünk, így bármikor kedvünkre szabályozhatjuk a frekvenciát, de akár az egyes szabályok ( governor, hirtelen nincs jobb név erre ) között is választhat az felhasználó. A wlan kártya is alapból támogatott, bár a WPA titkosítású hálózatokhoz szükséges egy igen hasznos alkalmazás beszerzése ( NetworkManager ) , ami érthetetlen módon nem kerül azonnal telepítésre. A különböző üzemmódok ( felfüggesztés, hibernálás ) is működőképesek, régebbi Ubuntu verzióknál voltak problémák, szerencsére mára ezek kijavításra kerültek. A PCMCIA portot még nem használtam semmilyen eszközzel, de gyanítom, hogy működőképes.

Illene valami összefoglalót is írni a végére. Összességében én megfelelőnek találom a Linux használhatóságát ezen a notebookon, az egyes hiányokat is beleszámítva, ami nem vigasztaló módon nem róható fel a közösségnek. Szövegszerkesztés, programozás, internet böngészés, levelezés...nevezzük ezeket alap funkcióknak. Tehát az alap funkciók ellátására kitűnően alkalmas, a paraméterekből látható, hogy nem egy játékgép, de nem is arra lett szánva, a rendszer sem. Nem is rabolom tovább senki idejét, csak remélni tudom, hogy nem vettem el senki kedvét a további olvasástól.

Sianis