Linux hírek (2012. június)

Linux hírek az elmúlt hetekből, és a várható újdonságokról röviden... – írta: ViZion, 12 éve

A Fedora 17 telepítése után kicsit lusta voltam elmaradtak a hírek, pedig újdonságok vannak bőven!

Megjelent a Fusion Linux, ami egy alaposan áthegesztett Fedora 17 tulajdonképpen. Egyelőre nincs .iso, csak scriptként lehet Fedora 17-et "upgradelni".

Letölthető a Skype 4.0, volt hírként az ITCafén, gondolom már sokan kipróbálták.
Szélesebb körű webcam-támogatás, gyorsabb, jobb minőségű hívások, leporolt megújult kinézet. Mondjuk ez is több, mint a semmi a 2.2 béta után, köszönjük Microsoft :)

Érdemes otthon feláldozni egy nagy értékű CD-lemezt a System Rescue CD részére -soha ne legyen rá szükség. Ha mégis előkerülne, akkor lehetőség van a Live CD-vel partíciókat módosítani, a háttértárakat klónozhatjuk, menthetjük, helyreállíthatjuk a rajta lévő programokkal (és egy kis szerencsével).

Készülőben az új openSUSE, már letölthető a 12.2 béta. Frissült sok minden: KDE 4.8.3, Gnome 3.4.2, GIMP 2.8, Plymouth betöltéskor, stb. Ígérték az RC-t is, de - rossz esetben - több hetes csúszással kell számolni. Felülvizsgálják a kiadások rendszerét, bővebben itt lehet olvasni róla (angol). Terveik szerint valószínűleg évente egy kiadás lesz áprilisban.

Gnome Shell "ráncfelvarrás" készül a Gnome 3.6-hoz. Pár tervezett újdonság a megnövelt ikonok az alsó értesítősávon, frissítéskor lesz "Újraindítás és frissítések telepítése" amikor szükséges és az egész frissítéskezelő új kinézetet kap.


Szoftvercenter: ilyen a "régi"

Talán legfontosabb változás, hogy lesz Szoftverközpont. Lehet szeretni, vagy nem szeretni, de a linuxszal ismerkedőknek és a programokat keresgélőknek nagyon megkönnyíti a dolgát.


Gnome app center

Megjelent a Zorin OS 6

Végre megjelent a Zorin OS 6, ami szerintem az egyik legérdekesebb Ubuntu (12.04) alapú disztró. Kinézetét a Windowséhoz szabták, de lehetőségünk van a további alakításra is. Van szoftvercenter, 3.2 kernel, és a szokásos programok, kiegészítve pár Zorin-extrával.

A játékosoknak jó hír, hogy lesz Linux (hivatalosan igaz csak az Ubuntu 10.04 és újabb) támogatás az Unity 3D 4-es játékmotorban. Ez részben a Wasteland 2-nek is köszönhető, és azoknak akik Kickstarteren szépen gyűjtöttek és lobbiztak a Linuxos változatért. Hogy mire elég az Unity? Itt a videó egy új játékról. A részleteket ITT találjátok (angol), a technikai résznél sokkal fontosabb, hogy a fejlesztőknek nem kerül plusz költségbe a linux verzió, ami várhatóan játékok tömegét fogja jelenteni hamarosan :)
Via Marketware

Azóta történt

Előzmények