Linux vagy Windows?

Az örök kérdés szerintem, vagyis egy átlag felhasználó szemével. – írta: pocokxx, 12 éve

BEVEZETŐ

Már rögtön az elején szeretném leszögezni, hogy írásom célja nem a Windows és Linux tábor ismételt egymásnak ugrasztása, sokkal inkább egy egyszerű átlagfelhasználó szubjektív véleménye.Nem kívánom eldönteni az OS vitát, csupán azt szeretném bemutatni, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal találkoztam az említett operációs rendszerek használata közben. Átlagfelhasználónak tartom magam, tehát többnyire böngészés, multimédia, játék ritkán kép esetleg videószerkesztésben merül ki a számítógép használatom. Nem üzemeltetek szervereket, a foglalkozásom is egészen más. Amikor valami megoldhatatlannak látszó gondba ütközöm Google és fórumok (főleg az itteni) szokott segíteni.
Épp ezért kérek mindenkit, aki e cikket olvassa, hogy ehhez mérten viszonyuljon az íráshoz.

HÁTTÉRTÖRTÉNET

Egy desktop boldog tulajdonosa voltam, aki örömmel használta a Windows XP-t, majd a Windows 7 rendszereket, és bármilyen kezem ügyébe akadt gépre is ezt telepítettem/ajánlottam. Azonban kezem közé került egy leharcolt notebook, amelyet jó áron megkaptam, és rám várt a feladat, hogy rendbe hozzam. A notebook winchestere és írója gyakorlatilag használhatatlan volt, a winchestert hamar kicseréltem, és feltelepítettem rá a Windows 7et pendriveról. Azonban a Windows 7 alatt a processzor hőmérséklet kontrollálhatatlanul magas volt: 63-65 fok körül indult alapjáraton, egy flash tartalom lejátszása alatt pedig gyakran 90 fok fölé is ment. Az ilyen használat hamar tönkreteheti a többi alkatrészt is, ezért a Windows 7ről hamar lemondtam.

Most a Windows XP következett a sorban, azonban bármilyen leírással is próbálkoztam a pendrive-ról való telepítés nem sikerült, és a DVD-író még mindig nem működött. Ekkor az egyik barátom javasolta, hogy telepítsek fel rá Linux disztrót, hiszen a Windows 7nél jóval kisebb az erőforrás igénye. Ő az Ubuntut ajánlotta, mint a Windows után leggyorsabban megszokható disztribúció. Telepíteni az UnetBootin nevű programmal rém egyszerű, sőt pendrive-ról ki is lehet próbálni. Valószínű, hogy jóval alacsonyabb hőfokokkal fog dolgozni: Nyugodt szívvel használható lesz a gép.

A TELEPÍTÉS MENETE

Az Unetbootin és az akkor legújabb 10.10es verzió letöltése után megkezdődhetett a telepítés. Az UnetBootinban egyszerűen ki lehet választani a DiskImage opciót, és ott betallózva a letöltött .iso kiterjesztésű fájlt, már el is készült a bootolható pendrive. A BIOS-ban ezek után a pendrive nekem a merevlemezek között jelent meg, így azok sorrendjét kellett a megfelelően beállítani.

Egy kék képernyő fogadott, ahol kiválasztottam az "Install Ubuntu" verziót.

A telepítés több lépcsőből állt:
1) ki kell választani a nyelvet, és, ha lehet, akkor csatlakozni a nethez.
2) Ki kellett választani, hogy mit is szeretnék. Mivel a Windows 7 még a notin volt, így a partíciók saját kezű megadása mellett döntöttem.
3) Ezek után meg határoztam, hogy mennyi helyet szánok az Ubuntunak. Én, mivel csak kipróbálásra szántam: 11 GB helyet hagytam neki a következőképpen csatolva.
-10 GB EXT4 re formázva csatolási pont "/"
-1 GB csatolási pontja pedig a Linux swap (cserehely) --> A Linux virtuális memóriája, elvileg kevesebb is elég lett volna, de helyem volt, így meghagytam.

A telepítés első fele viszonylag gyorsan lezajlott, ami sokáig tartott az a néhány frissítés, amit menetközben töltött le, de ez is csak a lassú net miatt tartok addig, ameddig. A gép ezután újraindul, miután figyelmeztet, hogy boot eszközt távolítsa el.

A telepítés és újraindítás után egy boot menü fogad, ahol szabadon választhatok a telepített op-rendszerek közül

A HŐFOKOK

Az eredmény több volt, mint meglepő. A hőfokokat, melyek eddig 60 fok körüliről indultak, sikerült üresjáraton 50 fok alá vinni, igaz a flash tartalmak alatt még mindig 80 fok körüli hőmérséklettel kellett számolni. Az eredmény engem meggyőzött, ezentúl szinte kizárólag Ubuntut használtam.

A PROGRAMOKRÓL

A rendszer feláll hang szól, internet használható, vga max felbontáson működik.Nem kellett driver semmihez, illetve a vgahoz kellett a legelső frissítés, ami a telepítés után még sok időt elvett, de szintén inkább csak a lassú net kapcsolat miatt. A Linux felállt, és kifogástalanul működik. Ha valamiféle programot keresek, akkor érdemes megnézni a Szoftverközpont nevű menüpontot, ahol többnyire minden Windowsban megszokott programra találni alternatívát. Ez nagyban leegyszerűsíti a programok keresését, és telepítését is. (Hasonlít az App Store-hoz) Ami elsősorban érdekelt, mivel Windows alatt megszoktam: Firefox, (illetve Chrome) MSN, utorrent, winamp, total commander, KMplayer, esetleg Photoshop.

-Mozilla Firefox: A Firefox az alapértelmezett böngésző az Ubuntuban, ezzel nem kellett foglalkoznom.
-Chrome: A szoftverközpontban "chromium" böngésző van, azonban, a google chrome is könnyedén telepíthető a honlapjukról letölthető .deb kiterjesztés fájl segítségével.
-MSN: Számos MSN klón létezik, de igazán egyik sem tökéletes: A leggyakoribb hibák: Nem működik a fájlküldés, nem kapom meg, vagy nem küldi el az offline üzeneteket, új ismerős felvétele, vagy a jelölés elfogadása nem megy hibátlanul. A kipróbált klónok: emesene, a?sn, Pidgin és az alapértelmezet Empathy.Alap levelezésre mindegyik használható, csak ízlés kérdése. Nekem az emesene tetszett a legjobban
-utorrent: Az utorrent alapértelmezett alternatívája a Transmission. a célnak megfelel, amikor rendesen letölt gyakran nagyobb sávszélesség érhető el vele, mint Windows alatt. (ezt nem igazán tudom megmagyarázni, de tényleg így történt). Sajnos azoban, ha együtt akartam böngészni vagy msnezni vele, valamelyikkel mindig gondok adódtak. Vagy az oldalak nem töltődtek be, vagy az msn lépett ki, vagy a letöltés állt meg. Ugyanez történt más pl. a Vuze torrent klienssel is.
-Winamp és Kmplayer: Külön lejátszóra nincs szükség, a legtöbb formátummal megbírkóznak az alap lejátszó programok is. (VLC illetve GnomePlayer azonban telepíthető)
-Total Commander: Először felraktam Gnome Commander illetve hasonló alternatívákat, de rá kellett döbbennem, hogy teljesen felesleges, hiszen az "Ubuntu intéző" -ben alapesetben benne van a két paneles fájlkezelési lehetőség, jól kezeli a kibontás illetve tömörítési eljárásokat.
-Photoshop: Ez a program nem működik Ubuntu alatt, helyette a GIMP-et lehet használni. Én ezzel nehezen barátkoztam meg, így, ha képet akartam szerkeszteni azt Windows 7 alól tettem. És inkább az asztalin, tekintve, hogy főleg nagy felbontású képeknél, egy teljesítmény igényes programól van szó.

HASZNÁLAT KÖZBEN

Összességében elmondható, hogy az Ubuntu egy könnyen megszokható, és jól használható rendszer. Azonban, ha akad valami gond, azt nagyon nehéz egy kezdő Linuxosnak megoldani. Nekem ilyen gondom volt, hogy msn alatt recsegett a hang, illetve a már említett probléma a három internet használó program (böngésző csevegő és a torrent kliens) egyidejű futtatása alatt. Próbálkoztam másik drivert felrakni hozzá, illetve mindenféle beállításokkal bíbelődni, de minden segítő szándék, és értékes fórum hozzászólás hasztalannak bizonyult. A másik hasonló probléma a flash tartalom megjelenítése közben előforduló grafikai bugok: villódzó képrészletek, beragadó képkockák. Ekkor gondoltam arra, hogy kipróbálok más disztribúciókat, hátha valamelyikkel tökéletesen működik minden. Mivel a telepítés viszonylag gyors, és egyszerű, több Ubuntu alapú Linux disztrót is volt alkalmam kipróbálni.Ezeket szeretném most néhány mondatban összefoglalni:

Elsőként az akkorra már megjelent "Natty" rendszert tettem fel (Ubuntu 11.04 Natty Narwhal). Egyszerű és szimpatikus rendszer, viszont sokkal kevésbé testreszabható, mint elődje. Emellett számos bug jött elő használat közben, és bár a hangprobléma megoldódott számos olyan dolog akadt, amely nem tetszett. (Az új emesene nagyon bugosan működött, a tálcáról nem lehetett eltüntetni semmit) s mivel mindezt közel ugyanakkora erőforrás igénnyel tette, mint a win7 hamar váltottam erről a rendszerről.

Második rendszerként a Katya MINT fedőnevű disztróval ismerkedtem, mely mint kinézetre és testreszabhatóságra az én szájízemnek megfelelt. Egyetlen "hibája", hogy hasonlóképpen, mint a Natty (mivel mindkettő 11.04 disztróra épül) nagy erőforrás igénnyel tette mindezt.

Mivel a MINT verzió sem a 11.04-gyel kezdődött, gondoltam kipróbálom a 10.10 Mint "Julia" verziót. Azonban itt a hang ugyanúgy recsegett, sőt az első frissítés sem oldotta meg a vga driver aprócska hibáját, így végül egy kis kitérő után visszatértem az Ubuntu 10.10 hez.

Az említett disztribúciókból kipróbáltam a KDE verziókat is, hátha nem fűti annyira a processzort, de nem volt meggyőző a különbség, így maradtam a Gnome környezetnél.

TESTRESZABHATÓSÁG

Lehet, hogy másnak ez kevéssé fontos, számomra azonban lényeges, hogy miként néz ki a számítógép asztalom. Összességében elmondható, hogy a Linux könnyedén testre szabható a saját igényeknek megfelelően. Egyszerűen választhatunk másik ablakkeretet, ablakhátteret, tálca színt, betűtípusokat, és a betűk színét, sőt, amihez a Windowsban külön program szükségeltetik az itt néhány kattintással elintézhető: Az összes rendszer és programikon (!!) egy csapásra lecserélhető másikra. Számos csinos dock és Gadget szerű program is kipakolható (pl.: Cairo dock, Docky, Screenlet, Avant Window Navigator)
Ha a testreszabhatóságról esett szó, feltétlenül meg kell említenem a Compiz nevű programot, mely lenyűgöző animációkkal és effektekkel teszik színesebbé az ablakok megnyitását.
Egy kis ízelítő, hogy miket lehet kihozni egy Linux alapú disztróból:

(A képek nagyíthatók)

ÖSSZEFOGLALÁS

Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, megszerettem az Ubuntut. Persze tudom, hogy nagyon messze vagyok attól, hogy "Linuxos"-nak nevezzem magam, de most már nem tartok attól,hogy kizárólag ezt használjam. A háttértörténet óta több dolog is történt:

1) Tekintve, hogy a win7et szinte egyáltalán nem használtam, viszont az NTFS re formázott partíciót lassabban, és teljesítményigényesebben olvasta az Ubuntu, ezért újratelepítettem az egészet, immár kizárólag a Linux által használt EXT4-re formázott partícióval.

2) Találtam egy az enyémmel egyező típusszámú bontott laptopot, amiből sikerült jó áron megszereznem a hűtést, és a dvd írót. Így megpróbáltam felrakni az XP-t, de nem volt mindenhez megfelelő driver, így maradt a Windows 7, mely az új hűtéssel terhelve is 60 fok alatt marad. Így most mindkét operációs rendszer fut a notin, ahol általában az Ubuntut használom, de olykor, ha éppen valami olyasmit akarok csinálni, ami nem működik tökéletesen Ubuntun, akkor a Windows 7-tel indítom újra.

Mindent összevetve örülök, hogy így alakult ez a történet, mert így megismertem az Ubuntut, mely már azóta is többször kihúzott a slamasztikából.(Egyszer pl. hibátlanul olvasott egy vinyót; ellenben a Windows még a lemez partíciót sem látta.) Remélem nem vettem el senki kedvét a használattól, és nem botránkoztattam meg túlzottan egyetlen gurut sem. Ezúton buzdítok minden számítógép tulajdonost, hogy tegyen fel Ubuntut (is) a gépére, mert sokat lehet belőle tanulni.

Azóta történt

Előzmények