Logitech Z906 vs. Logitech Z-5500

A gigászok harca, avagy lássuk melyik éri meg jobban a pénzét! – írta: Black Dragon, 12 éve

Z906

A Z906-ot nemrég sikerült megszereznem az egyik kollégától teljesen újonnan, még a szállító dobozából sem volt kivéve, tehát abszolúte új volt, én vettem ki először a dobozából, ami már adott egy érzést. Szerintem mindenki ismeri jól ezt, amikor valami ő bonthat ki, én imádom ezt, tehát ahányszor csak lehetőségem van rá, szeretek ennek élni.
A hangfalat egy kompakt dobozban kapjuk, ezt úgy értem, hogy nem annyira nagy, akár kézben is el lehet vinni szükség esetén. A Logitech szokásához híven 2 év teljes körű garanciát ad rá, amit az ügyfélszolgálat segítségével tudunk érvényesíteni szükség esetén.

Több dolog nincs is hátra, mint hogy kibontsuk és elemezzük a kapottakat!

Mi lapul a doboz mélyén? Kapunk egy sub ládát, ami a Z-5500-hoz képest sokak szerint visszalépés, hisz talán fele akkora, vagy ha nem is fele akkora, de sokan nagyon szidják. Erre hamarosan vissza is fogok térni. További tartozék az 5db hangszóró, ami már nem talpas.
Kapjuk hozzá a szintén megújult POD-ot és az 5db kábelt, nyilván a hátsó hangfalakhoz szintén, mindenre elég hosszúságú kábelt adtak. Lapul még a doboz mélyén leírás is, de az engem nem érdekel, továbbá a szett szinte legfontosabb eleme, a távirányító!

Be kell vallanom, nem hittem volna, de tényleg bejött azoknak az észrevétele, akik azt mondták/írták, hogy ez a szett legfontosabb eleme. Tényleg az. Ezzel mindent iszonyat egyszerűen be lehet állítani, pillanat műve az egész, és nem elhanyagolható a beállítás kérdése ugye filmezés közben. Sajnos ezzel ismét véget ért az utazásunk, mert megint csak ennyit kaptunk, nincs milka csoki vagy egyéb finomság, de ami van, azt meg kell becsülni!

Hozzá is kezdenék a hangrendszer átfogó vizsgálatához, és először a front hangszórókkal nyitnám. A hangok a helyükön vannak, tisztán adják az összes hangot.
A középső domináns hangszóró, beállítás kérdése, hogy belőle szeretnénk e hallani az összhangot vagy nem, ennek ellenére ez is hibátlanul szól.

A 2 hátsó hangszóró számomra megdöbbentő módon rengeteget változott, szerencsés módon erősödött. Amikor először kapcsoltban be a hangfalat, az összhang megcsapott, páratlan érzés kapott el, mintha tényleg ott lennék, ahol a film vagy a zene megy.

A hátsó hangfalpár most már rendesen szól, erőteljesen, és kivehetően, hogy ők igenis szólnak, és nem csak dísznek, vagy filmezéshez vannak ott. Ez nálam abszolult egy plusz pont, amit köszönök a Logitechnek. Tehát egyenlőre úgy néz ki, hogy az, amit ígért a Logitech, az valóban beteljesülni látszik, és amit kihagytam, az a hangfalak falra szerelhetősége, ami nem elhanyagolható sokak számára, és nekik kedvezett a tervező a furatokkal, amivel könnyedén fel lehet őket tenni falra egy fali konzol segítségével.

Lássuk a sub ládát. Mint ígértem az elején, kitérek azokra a rossz jellemzőkre, amiket a userek aggattak rá. Szerintem ezzel a sub ládával az ég egy adta világon semmi gond nincsen.
Méretei alapján sokan elítélik, és nem értik, hogy lehet ez a Z-5500 utódja. Nehéz helyzetben van szegény Z906-os sub, de megcsinálta. Én állítom, hogy majdnem ugyan azt a hangzást vissza tudja adni, ami a Z-5500 mélyládájának megvolt, egy dolgot kivéve, mert azt a Z906 tényleg nem csinálja, az a brummogás.
Ez valakinek jelenthez támadási pontot, de személy szerint nekem nem, mert én szeretem az állatkertet, de nem minden körülmény között, volt amikor már kifejezetten zavart. Összegezve ez egy nagyon jó sub, amit el lehet várni tőle azt ő magas fokon teljesíti, és nem utolsó sorban javára szóljon a rengeteg csatlakozó, amit rá tudunk kötni.
Viszont sokak számára ellenérv lehet a hűtőborda hiánya, ergo melegszik, sokak szerint nagyon. Tényleg melegszik, de szerintem a Logitech nem úgy tervezi meg a sub ládáit, hogy utána majd direkt a melegedés miatt elromoljanak, és cserélheti ki őket, szóval mindenki megnyugodhat, és nem kell a sub ládát fogdosni, azért ad a Logi 2 év garanciát, hogy ha bármi lenne vele, akkor kicserélik...:)

A rendszer elengedhetetlen része a POD. Ez tényleg meghatározza az egész rendszert, a Z-5500-hoz képest egy átdolgozottabb, kijelző nélküli, letisztultabb játékszert kapunk, amit nekem 0 perces gyakorlattal sikerült elsajátítanom a távirányító használatával, így nem kell megijedni, nem bonyolult kezelni.
Ami változás, az a kékről narancssárga/fekete színvilág, ami nekem személy szerint nagyon tetszik beleértve a hangszórókat. Mindenféle ledek világítanak rajta, ami jelzi az aktuális státuszát, hogy mire raktuk. Amit tudunk állítani, az az input ismét, csak most már jóval szélesebb körben, összesen 6db dolgot tudunk rákötni, ami azért szerintem nem kis szó egy ilyen rendszertől. Továbbá tudunk 3-féle zenei hangzás közül (térhangzás) választani, 3D, 4.1 és 2.1.
Szerintem az optimális a 3D, bár sok esetben a 4.1 erőteljesebb hangzást biztosít, a center kiszáll és csak a 2 első és a 2 hátsó szól hangosabban a 3D-hez képest, ami inkább zenéhez jó szerintem. A 2.1 magáért beszél, hozza a 2.1-es érzést. A funkciók sora lassan a végéhez ér, maradt még a már megmaradt hangerőszabályzó, egy mute gomb, de ami a legfontosabb, amit a távirányítóval külön élvezet beállítani az egyszerűsége miatt, az az egyes hangszórók hangossága.
Be tudjuk így állítani a 2 hátsó, 2 első és a középső hangfalat, na meg a mélyt. És ami még megmaradt az elődből, az a fülhallgató és a ráköthető telefon vagy egyéb lejátszó helye. Tulajdonképpen nem sokban tér el, de az amiben eltér sokban megkönnyítette az ember dolgát a kezelésben.

Végül jöjjön az összegzés!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!