Megtorpant a mobiltechnológia?

Bár megfogadtam, hogy mobilos írásokat nem postolok ide, de ez most annyira szubjektív,... – írta: Bog, 17 éve

Bár megfogadtam, hogy mobilos írásokat nem postolok ide, de ez most annyira szubjektív, hogy mégis.

Most akkor hova tovább?

Ha meglessük az idei mobilos újdonságokat, akkor a következőket szemezgethetjük ki:
- A Sony Ericsson semennyit nem fejlesztett, egyszerűen újracsomagolt néhány felső és középkategóriás telefont, lett W610i, K810i, K550i...
- A Samsung minden erejével arra összpontosít, hogy még vékonyabb telefonokat dobjon piacra, kábé azonos tudással. Most 5,9 mm-nél tartanak. Technológiai előrelépés nuku.
- A Nokia fogja a jól bevált Symbian S60 és nemsymbian S40 platformját és néhány funkció ki és berakásával különböző csinos házakat építhet köréje, fejlődés igazából nudli. Az N95 is csak annyi, hogy mindent beletettek, amit jelenleg tudnak, egyedül az 5 megás kamera lesz az első, legalábbis a finneknél, mert az LG meg a Samsung már rég megcsinálta. Ja, és verik még magukat a beépített GPS-re, de ezt minden második Win Mobile tudja...
- Az LG ráment a desingra, durván. Csoki után Shine és Prada, ebben van szerintük a lóvé.
- A BenQ-Siemens csődbe ment
- Az Alcatel még kapaszkodik, de technológiailag kábé 2 évvel vannak lemaradva
- A Sagem is csak lohol a mezőny után, újdonságot nem tudtak felmutatni
- Motorola? Ők még mindig a pengéből élnek, a menürendszer három éve csont ugyanaz. Viszont legalább próbálkoznak, a Z8 érdekes kísérlet, az F3 is, kár hogy el lett cseszve a kijelzővel.
- Ki maradt? HTC, ETEN, ASUS, i-mate, tehát a Win Mobile platformra építő gyártók. Itt a HTC villantott egy nagyot az Athena-val, de majd meglátjuk, hogy a gyakorlatban is über lesz-e.

Tehát?

Tehát az a nagy helyzet, hogy nincs semmi slágertéma. Nincs semmi világrengető. Nincs olyan áttörés, mint annak idején volt a színes kijelző, a Bluetooth, vagy a Lithium akkumulátor. Nihil van, vergődnek a gyártók, csak ugyanazt szuszakolják bele egy divatosabb házba, kicsit nagyobb memóriával, kicsit csiszoltabb kijelzővel, amitől gyorsabban le is merül a telep.

És persze mi, újságírók nem panaszkodhatunk, dögivel jönnek az új modellek, tesztelni pedig egyre egyszerűbb, aha, Sony Ericsson, akkor meg sem kell néznem: 1000 neves telefonkönyv, RSS olvasó, 300KB-os MMS határ, sztereó Bluetooth, köszi, kész a cikk. Samsung? Igen, BlackUI menü, ikonos, lehet fehér is a háttér, jó az összeszerelési minőség, a középső gomb a WAP-ra visz, Z- széria, tehát rezeg és csörög egyszerre, köszi, ez is kész. Motorola? Ühümm, penge, süllyesztett gombok, kicsit fura a menürendszer, béna a diktafon, és minden 5. percben ugat, ha jön üzenetem, amit nem tudok kikapcsolni. Na, ez is kész, még beleírjuk hogy 3G, esetleg HSDPA. Nokia? Ha S60, akkor szidjuk kicsit az ébresztőórát és a diktafont, ha S40, akkor dicsérjük az aktív deszktopot, na, ez is kész.

Mi kéne?

Új akkumulátort akarok. Új kijelzőtechnológiát akarok. OLED, hol vagy? Új formát akarok, csússzon is, meg forogjon is. Bogár Bence formatervet akarok, legyen az egész egy nagy touchscreen. Trükkösen kivarázsolható QWERTY-t akarok. WLAN-on keresztüli native telefonálást akarok. Skype meg ilyenek nélkül. Multiplayer játékot akarok alacsony pinggel. Miniprojektort akarok, ami kivetíti a képernyőt. Sörnyitót akarok, öngyújtót, bicskát, kis propellert a telefon seggére, hogy repülhessen, mindegy, de valami előrelépés legyen már!

Nem izgat fel, hogy 0,5 megapixellel nagyobb a felbontás. Nincs is értelme, parasztvakítás. Mindegy, hogy egy 28x35 mm-es képernyő 320x240-es, vagy 352x416-os felbontást kap, úgysem a pixeleket számolgatom. Tökmindegy, hogy 32, vagy 64 mega a belső memória, ha microSD-vel bővíthetem úgyis. Kicsi, apró lépések vannak csak, altatás, hogy azért fejlesztünk, de a nagy áttörés...

Oh, bocsánat, itt a WiMAX, amit még kábé senki élő ember nem használt, de már két éve cikkezik róla a szaksajtó, vagy itt a MobilTV, amire tényleg mindenkinek szüksége van, mert én még a villamoson is Mónika Show-t szeretnék nézni.

A helyzet az, hogy az iparág egy kicsit kifingott. Találni kellene megint valamit, amitől beindul a boom.

Azóta történt

  • SonyEricsson Z1010 - jeti úr

    A legtöbb ember eme típusjelzés hallatán csak kérdően néz, az meg milyen jószág? Ki gyártotta és mikor?