Micro ATX, az enyém kisebb!

A mATX lapokat születésük óta sötét mítoszok kísérik, nem alaptalanul, viszont az évek... – írta: Geffry, 17 éve

A mATX lapokat születésük óta sötét mítoszok kísérik, nem alaptalanul, viszont az évek nagy változásokat hoztak magukkal, a legendák meg valahogy megmaradtak a régi veteránok és a köztudat fejében. Ez ihletett meg arra hogy billentyűzetet ragadjak egy szösszenet erejére.
Történt tavaly ősszel hogy fejembevettem, Athlon 64re kell váltani a Bartont. Nade hogy jön ez ki olcsón? Megvan! Legyen integrált videókártyás a lap, úgyse játszunk annyit, akkor jó lesz.
Így megérkezett az Asus M2N-MX és AM2-es társa egy 3200+os Atlon 64 formájában, ez lett itt-ott megfoltozva az idők alatt, jött az X2, jött az új lap, és apránként sok egyébb extra lett beletűzdelve. (adatlapomon olvasható) A gép forog az alkotó pihen.
Mi lett az olcsó, de hosszadalmas fejlesztés eredménye?
Maga az alaplap [link] sok-sok finomságot hozott magával,D-sub mellett DVI kimenet, TV out, firewire, gbit lan, 8usb, 4sata, 2ide, 4 DDR2 DIMM, egy 16x PCI-e,HD audió, 6150es integrált GPU shader model 3.0 és max 256mega memóriával, 3db 3tűs tápcsati és és és... Egy kellemes platformot adott bővítésre, megfelelő géphűtésre, sokoldalú felhasználásra, igen nevettséges 16kilóért. [link]
Nézzük csak az örök mumust, a GPU, ez volt talán minden mATX gyengepontja a múltban és a széleskörű gyűlölet egyik legfőbb oka. A 6150es GF GPU mégis remekelt, és a régi Radeon7000-hez képest mérföldkő volt számomra. Az új AMD chipsetes lapok 1250es ATI kártyái egészen 1024mb-ig etethetők memóriával ami azért elég alapos hátteret ad még játékonak is. Jelen 6150en a memória mérete 16mb-tól 256ig állítható, ezzel változatos igényeknek felel meg. Jópár tápos játék elfutott akadásmentesen, vagy csak minimális szaggatással, csak hogy egy izmosabbat említsek: F.E.A.R. Persze nem volt annyira szép, de csúnyának se lehetett mondani. Itt egy-két minta 800*600as felbontással:

<em>[kép]</em>

<em>[kép]</em>

Játszható volt és nem kellett 20ezret költenem egy videókártyára. Itt egy kis összehasonlítás alaplapi megoldások terén: [link]
A hangról annyit hogy SoundMAX, 5.1es, HD támogatás... Ennyi pénzért remek cucc.
A gbit lan-t még nem volt szerencsém kipróbálni, de a 100mbites netet a csücskéig kihasználom vele.
A tuning mániásoknak is jut valami. Az M2N-MX ugyanis engedte hogy játszak a feszültségekkel ill. FSB-vel és tudtam is vele emelgetni a proci teljesítményét, a mostani lapom is igen jól engedi, bár lehet hogy ez inkább csak a brisbane áldása, mindenesetre én nem használom ki ezt az opciót mert szvsz felesleges, de ez igény kérdése. Tehát a tuninghoz sem kell rögtön 30ezres deszkát vennünk, csak rendesen körül kell nézni...
Időközben aztán ahogy pénz állt a házhoz vettem egy az igényeimnek megfelelő videókártyát, mondván, ha játszunk akkor mégse legyen megkötve a kezünk. Ez a lépés azonban nem csak jobb játékélményt hanem egy újabb remek tulajdonságot csalt elő ebből a kis lapból, mégpedig a sokoldalúságot.
Hétközben a munka, a rohanás, nincs idő leülni játszani. Netezni meg filmet nézni meg minek külön videókártya? Csak fűti a gépet, tök feleslegesen, nem is beszélve a villanyszámláról... Egy picit sem megeröltető mozdulattal kihúzom a kártyát, és az alaplapi veszi át a helyét. De ha csak arra gondolunk hogy meghibásodik a kártya és vissza kell küldeni szervízbe, hetekig nem használhatnánk a gépünket vagy csak kölcsön videókártyával, ha nem lenne ott a lapon a hűséges integrált GPU.
Ugyan vitatható ennek a logikája, de ez csupán egy felhasználói vélemény. Ez is volt az írásom lényege, megosztani a tapasztalataimat a mATX-ekkel kapcsolatban. A legjobb talán az hogy mindent belenyomnak olcsóért, tényleg rengeteget odaadnak picipénzért és jól működő cuccokat kapunk kézhez. Ismét csak példának [link] vagy [link] árgépen barátságos árakat láthatunk. Ez a lapformátum már kinőtte gyerekded gondjait-bajait, gyakorlatilag ugyanazt nyújtják mint nagyobb testvéreik csak mindig számottevően olcsóbban, így esélyt adva a kevésbé tehetős felvevőkörnek is az ütős konfig kiépítésére.
Kíváncsian várom a véleményeket, elsősorban a mATX tulajdonosoktól, de a másik táborra is kíváncsi volnék.
Figyelembevéve hogy ez az első írásom meglehet hogy hiányosságok vannak benne, ezeket is jelezzétek és megpróbálom kiegészíteni.

Azóta történt