Milyen a jó önéletrajz és motivációs levél?

Ami az egyik legfontosabb: a fókuszált jelentkezés. Tény, hogy sok helyre kell elküldeni... – írta: Biaggio, 17 éve

Ami az egyik legfontosabb: a fókuszált jelentkezés.
Tény, hogy sok helyre kell elküldeni a önéletrajzodat (min. 50 hely), de nem a számok a fontosak. Ne küldd el mindenhova az önéletrajzod! Sokkal jobban célt lehet érni, ha fókuszált a pályázás:
1. tényleg érdemes olyan dologra beadni, ami érdekli az embert
2. az önéletrajzot ''ki kell hegyezni'' adott pozícióra (tehát ha pl. rendszergazdának pályázol, nyilván az informatikai ismereteket kell kihangsúlyozni, de ha raktárvezetőnek, akkor az oda kapcsolódóakat)
3. rá kell keresni az interneten a cégre is, nagyon sok dolgot meg lehet találni (akár panaszkodó fórumbejegyzéseket is), ismerősöknél rá lehet kérdezni, sőt, még iwiwen is rá lehet keresni, hátha egy barát dolgozik már ott és vannak hasznos információi

Milyen a jó önéletrajz?
Tömör és rövid: (maximum egy-másfél oldal, hosszabb szakmai múlt esetén lehet valamivel bõvebb). Törekedj a lényeges információk, fõbb vázlatpontok feltüntetésére - az interjún úgyis kitérünk a részletekre. Nagy ''fehér'' foltokat nem érdemes hagyni, ha valaki a sulit 2000-ben fejezte be, de csak 2002-től kezdett dolgozni, már számíthat is a kérdésre, hogy mit csinált a két időpont között.

Áttekinthetõ és jól szerkesztett: Érdemes a lényeges információkat aláhúzással vagy félkövér betûkkel kiemelni. Az önéletrajzok átnézése során jó, ha egyből szembeötlik, mit csináltál, mivel foglalkoztál eddig.

Fénykép: Egy egyszerû fekete-fehér igazolványkép a legtökéletesebb. Ne legyen csoportkép, egész alakos, homályos, egy buli közepén vagy félbevágva. A lényeg, hogy jól felismerhetõ legyél rajta

Tanulmányok: Csak a munka szempontjából lényeges képzéseket sorold fel, ez általában a legmagasabb iskolai végzettség, illetve tanfolyam. Folyamatban levõ felsõfokú tanulmányok esetén pedig a lényeges tantárgyakat, szakirányokat is érdemes feltüntetni. A tanulmányi verseny eredményei, a szakköri tevékenység, a diploma minõsítése, a szakdolgozat témája, diákszervezeti tevékenység, külföldi tanulmányok vihet színt az életrajzba, különösen pályakezdők esetén.

Munkatapasztalatok: Érdemes jelenlegi vagy legutolsó munkahelytõl kiindulva idõrendben visszafelé felsorolni a tapasztalatokat (max. 5 munkatapasztalat). A szakmai gyakorlatot is érdemes ide beírni. Sok álláskeresõ csak a munkahely nevét és az ott eltöltött idõtartamot írja le, de az egyes munkahelyek bejegyzésénél a fõbb tevékenység, illetve a feladatkör megjelölése is fontos!

Elérhetõségek: a mobiltelefonszám, e-mail és postacím (levelezési cím) kötelező. Érdemes egyéb telefonszámokat is megadni, viszont feltétlenül fel kell tüntetni, ha adott számon például hangpostafiók üzemel, vagy csak meghatározott idõben (pl. munkaidõben) vagy elérhetõ. Zárójelben megjelölhetõ a közeljövõben tervezett külföldi távollét is, mert ez nyilvánvalóan befolyásolhatja az interjúk vagy a munkábaállás időpontját (pl. Június 14-28. között külföldön tartózkodom), de erre kitérhetsz a kísérõlevélben is.

Nyelvtudás: Az önéletrajzban valós nyelvtudásod szintjét add meg, hiszen a kiválasztást végzõ szakemberek az állásinterjún mindenképpen meggyõzõdnek erről.

* Nem elegendõ, ha csak a tanult idegen nyelv nevét írod be.
* A ''társalgási'' alapfokú, a ''tárgyalási'' felsõfokú vizsgaszintnek felel meg (bár ezt sokan sokféleképpen értelmezik).
* Írd be a megszerzett nyelvvizsga fajtáját, fokát, illetve hogy melyik évben szerezted meg.
* Csak abban az esetben jelezd, melyik az erõs oldalad, ha az írásban és szóban nagy a különbség, egyébként felesleges részletezni.

Milyen a jó motivációs levél vagy kísérõ levél? A kísérõlevél legyen mindig egyedi, õszinte, lényegre törõ, tárgyszerû, konstruktív, elegáns. Néhány gondolatot is tartalmazhat a megpályázott munkakörrel kapcsolatos terveidrõl. Pártfogói írásbeli ajánlást, referenciát akkor csatolj, ha az korábbi eredményeidet, érdemeidet emeli ki, és nem a személyes kapcsolattal hivalkodik.

Érdemes a levélben kitérni egyéb fontos, a kiválasztást befolyásoló információkra is, például a szakmai gyakorlat részleteire vagy hosszabb idõtartamú elfoglaltságokra (pl. külföldi tartózkodás vagy a hagyományostól eltérõ felmondási idõ).

Nem érdemes a végzettségeket igazoló dokumentumokat csatolni, csak ha kifejezetten ezt kérik az álláshirdetésben.

Ami még lényeges információ lehet:
* gyakorlatot vagy állást keresel
* rész- vagy teljes munkaidõben
* milyen területen szeretnél elhelyezkedni (marketing, számvitel, pénzügy, logisztika, stb.)
* mikor tudnál kezdeni

Írjátok meg, mire lennétek még kíváncsiak, miről írjak még, hátha ötletet vagy segítséget tudok nyújtani azoknak akik a munkakeresés rögös útját járják.