Miniteszt: Fujifilm Finepix S5600

Mivel elég régóta használok egy Fujifilm S5600-as gépet, így elérkezettnek láttam az időt,... – írta: KrAt, 17 éve

Mivel elég régóta használok egy Fujifilm S5600-as gépet, így elérkezettnek láttam az időt, hogy megosszam a tapasztalataim Veletek, és így elősegítsem vagy elbizonytalanítsam az ilyen gép vásárlásán gondolkozó PH!-sokat

A gépet augusztus elején vettem, akkor 62 ezerért. Mostanság (2006-11-22-e körül) meglehet kapni 55 ezer forint környékén.
Miután megvettem, izgatottan rohantam haza, és bontottam ki a csomagolást. A dobozban találtam pár telepítő CD-t, 2 kábelt (USB és a TV-vel való összekötéshez szükséges kábelt), egy 16 megás XD kártyát, egy objektívsapkát, 4 db elemet (sajnos nem akkumulátort) egy nyakszíjat, és magát a gépet.

[kép][link]

Gyorsan kivettem, kicsomagoltam a gépet, elemeket beleraktam (4 darab AA méretű elem kell neki, megeszi az egyszer használhatókat is, és az akksikat is), kártyát úgyszintén, majd bekapcsoltam. A gép gyorsan éled, ha az exponáló gomb alatti kapcsolót egy állással fordítjuk odébb, akkor képnézegető üzemmódba jutunk, ha kettővel, akkor tudunk fényképeket készíteni. Én is így tettem. Legnagyobb meglepetésemre a vaku magától ugrott fel, amitől egy kicsit megijedtem, nem számítottam rá, hisz az S5500-asnál (ami közvetlen az elődje) még manuálisan, egy gombbal kellett felnyitni.
Első meglátásaim a géppel: furcsa, de jó. Eddig egy kiskompaktom volt, abból is alsókategóriás, amiben aztán tényleg alig lehetett állítani valamit. Ellentétben ezzel, ahol jóformán azt állítunk rajta, amit szeretnénk. Először zavarban is voltam, mi mit jelent, így az auto mód használatával fotóztam. Az exponálás nem is lehetne egyszerűbb, a gomb is jó, nem kemény, nem puha (na mintha sokat számítana ) Zöld AF segédfény segédkezik nekünk, hogy még vaksötétben is tudjunk fókuszt találni. Kipróbáltam, meglepően jól működik. Persze távolabb lévő dolgoknál már nehézkes, hisz nem világít el odáig a fény. Az autófókusz jól és gyorsan működik, nekem (1-2 esetet kivéve) mindig megtalálta a helyes fókuszt. A manuális fókusz már sokkal problémásabb, nem nagyon áll (nekem) kézre. Egyébként az is használható, ha épp arra van szükség.
A gép 10x-es zoomal rendelkezik (35-380mm) amit egészen jól lehet használni, menüben beállítható, hogy az optikai zoom után felkínálja-e a digitálisat, vagy sem. A digitális zoom mint megszokhattuk nem feltétlen jó, ittse. Csodák sajnos nincsenek. Ha nagyon muszáj, akkor használhatunk belőle, de én nem javaslom.
A vaku jól dolgozik, ha szükség van rá, akkor kinyílik, ha nincs, akkor csukva marad. Vakuüzemmódok között megtaláljuk az auto, a kikényszerített, a lassú (hosszabb záridőhöz), a vörösszem-effektus csökkentő, és a vakutiltás módot.
A gép tetején találhatunk egy üzemmód előválasztó tárcsát, amin a következők vannak: autó mód (AUTO), programozott auto (P), zársebességhez állított blende (S), blendéhez állított zársebessség (A), full manuális (M), videó, éjszakai, tájkép, arckép és egy portré módot. Ezek jól használhatóak az adott körülményekhez.
Lehetőségünk van sorozatképet felvenni, és lehetőségünk van csinálni úgy 3 képet, hogy egy normálisan, egy túl illetve egy alulexponált legyen. E gomb mellett állíthatjuk a fényértéket (FÉ) amit +-2 értékkel tudunk változtatni, 1/3 lépésközönként. Ezt a két gombot az exponáló gomb mögött találjuk meg.
A gép hátoldalán találunk még egy EVF/LCD gombot, ami a kereső és az 1.8”-os LCD között vált. Ezalatt van a fényesítő gomb, amivel világosítani tudunk az LCD és a kereső kijelzőén.
Alatta helyezkedik el a menügomb, körülötte egy 4 állású navi gomb, amivel a menüben tudunk navigálni, vagy alapesetben felfelé megnyomva töröl (képnézegető módban) balra nyomva aktiválhatjuk a makró módot (erről később), jobbra nyomva válthatunk a különböző vakufonkciók között.
Alatta találunk még 2 gombot, az egyik a back gomb, a másikkal tudunk változtatni a felbontást, az ISO értéket (autó, vagy 64-1600), és különböző színeket (normál, chrome, fekete-fehér) tudunk beállítani.
A gép tetején, a vakutól balra tudjuk beállítani a fókuszt (manuális, folyamatos vagy sima autófókusz) amit alapból nem tudunk lenyomni, csak ha az alatta lévő reteszt elforgatjuk.

Maga a gép szerintem meglehetősen jó képeket készít, zajosodásnak csak magas ISO értékeknél van számottevő jelentősége. Fókuszt hamar megtalálja (hamarabb, mint az elődje). A blendét f3.2 és f8 között változtathatjuk wide (nagylátószög) állásban, ez tele módnál lecsökken f3.5 és f8 közé. A záridőt 15mp és 1/2000 között variálhatjuk. Lehetőségünk van úgy használni a gépet, hogy mi beállítjuk, hogy 3mp legyen a záridő, és akkor hozzáállítja a blendét (úgynevezett S mód a tárcsán) és lehet ennek ellenkezőjeképp használni, azaz hogy mi adjuk meg a blendét, és a gép számolja ki, mekkora záridő szükséges, hogy jó képet tudjunk készíteni.
A vakuja szerintem kicsit gyengére sikerült, ugyanis olyan 4-5 méter után már nem sok hasznát tudjuk sajnos venni. Kicsit lassan is töltődik fel, szóval a gép talán egyik gyengébb pontjának említhetném. Ami nem lenne gond, ha lenne külső vakupapucs, de nincs. Sajnos.
Menüjében rengeteg minden állítható, egy párat kiemelnék a teljesség igénye nélkül. Van benne időzítő (önkioldó), ami lehet 2 vagy 10 másodperc. Az idő teltét az AF segédfény villogásával jelzi. Sajnos nem jegyzi meg, így minden kép előtt be kell állítani. Persze ez lehet, hogy másoknak nem sajnos, mondjuk amikor hirtelen akarunk lekapni valamit, és elkezd visszaszámolni 10-től, akkor igen mérgesek lehetünk. De nekem akkor is sajnos, mert sokat fotózok állványról, és ott ez jól jönne. Állíthatunk rajta fénymérést (közép, átlag vagy multi). Fehéregyensúlyt is lehet állítani, itt jónéhány előre elkészített módot találunk. Autófókuszt is belehet állítani, hogy hol keresse. Emelett a gép rengeteg paraméterét is beállíthatjuk, sőt, még flesselni is tudjuk a gép firmware-ét (ennek módja: bekapcsolás közben tartsuk lenyomva a back gombot)
Ami hiányzik belőle (bár ebben az árkategóriában nem várhatjuk el) az a képstabilizátor. Nagylátószög állásban még nem is annyira, de tele állásban már nagyon elkéne. Nincs, hát használjunk állványt. Találunk állványmenetet is az alján, szóval bármilyen állványra felrakható. Én egy Soligor állvánnyal használom, elbírja, de a gép közelíti a fél kilót elemekkel.
A makrója nem sikerült teljesen jóra, de teljesen használható. Papíron a minimális fókusztávolság 10 centi, de ennél azért lehet közelebb is vinni a gépet. Akkor max nem találja meg a fókuszt. Amin sajnos nem segít a manuális fókusz se. Ekkor jöhet jól egy makró előtétlencse. Volt szerencsém kipróbálni egy Raynox DCR-250-es makrólencsét, hát megtáltosodik tőle a gép. Aki komolyabban szeretne foglalkozni makrózással, annak feltétlen ajánlom. Aki csak hobbiszinten, ő is vehet egy olcsóbb kategóriásat, 55 milis menettel rendelkezőt.
A gép 1 szett akksival kibír olyan 300-400 képet (én több, mint 400-at lőttem el egy 2500-as Hama szettel, felét vakuval, felét meg vaku nélkül, és a menüt is birizgálva, sokat „üresen” bekapcsolva hagyva. Szóval egy erősebb, jól feltöltött akkumulátorokkal kibírhat akár több, mint 500 képet is.


Végezetül pár tesztkép, amiket ezzel a géppel csináltam:

[kép][link] [kép][link]
[kép][link] [kép][link]
[kép][link] [kép][link]

[link] [link] [link]

Összegzésképp szerintem nagyon jó kis gép, én nem bántam meg, hogy megvettem. Talán végre el lehetne hagyni az XD kártyát, de ha nem, hát nem.. Én mindenkinek ajánlom, aki jó gépet szeretne venni 50-60 ezer körül, megéri az árát.

KrenAtesz


Adatlap:

Gyártó: FujiFilm
Kategória: kompakt (bridge)
Effektív pixelszám: 5,1 megapixel
Szenzor típusa: Super CCD 5
ISO értékek: auto, 64 – 1600
Zoom: 10x
Zoomtartomány: 35mm - 380mm
Digitális zoom: 6x
Fókusz: Manuális, TTL AF
Makró: 10 cm
Szűrőméret: 55mm
Kereső: van
1,8'' LCD kijelző
Fehéregyensúly: auto, manuális, 6 előre beállított
Rekesztartomány f3,2 / f3,5 - f8 / f8 (nagylátószög/tele)
Zársebesség-tartomány 1/2000 - 15 másodperc
Beépített felugró vaku
Külső vakupapucs: nincs
Vaku opciók: automata, vakutiltás, vörösszem-hatás csökkentő, lassú szinkron
Expozíciókompenzáció: ±2EV 1/3EV lépésköz
Fénymérés: spot, mátrix, középre súlyozott
Rekesz ill. zársebesség-előválasztás
Sorozatfelvétel: (2 vagy 0,9 kép/mp 3 vagy 40 képig)
Videó: 640x480 / 30 fps
Távkioldó: nincs
Állványmenet
Önkioldó
Memóriakártya: xD Picture Card
Tömörítetlen RAW formátum
Tápellátás fajtája: AA
Videokimenet: van
Méret 113,5 x 83 x 112 mm
Súly 370g (akku és kártya nélkül)

Azóta történt

  • Végállomás: raw vagy jpg?

    A digitális fényképezőgépekből jövő raw állomány sokkal többet "tud", de kényelmetlenebb, mint a jpg. Melyik a nyerő?