Moddolt NVidia driverek laptopokhoz

Manapság már rengeteg laptopba tesznek az NVidia által gyártott GPU-t, azonban azt kevesen tudják, hogy a... – írta: Darth_Revan, 15 éve

Manapság már rengeteg laptopba tesznek az NVidia által gyártott GPU-t, azonban azt kevesen tudják, hogy a legtöbb esetben a laptopunkban található NVidia VGA-hoz csak a laptopunk gyártója által kiadott drivert lehet feltelepíteni és sajnos a legtöbb laptop gyártó csak néha vagy egyáltalán nem is frissíti a VGA driver kínálatát. Ez igazán zavaró tud lenni, ha valami olyan alkalmazást szeretnénk futtatni ami újabb drivert igényel (pl játékok). Az alábbiakban egyszerűen megmutatom, hogy hogyan tudunk más laptop gyártó által vagy akár asztali NVidia videókártyához kiadott drivert feltenni a laptopunkban található VGA-hoz.

Nem kompatibilis hardver? E meg mi?

Ha olyan videó drivert szeretnénk felrakni amit nem a mi laptopunk gyártója adott ki, vagy pedig asztali VGA-khoz adtak ki akkor ezt a hibaüzenetet kapjuk:

A hiba oka egyszerű: A driver telepítési fájla (INF file) nem tartalmazza a videó kártyánk leírását. Ennek az orvoslása a felhasználóknak nagyon egyszerű, amit alant láthattok is.

A driver beszerzése és telepítése

1) menj el a www.laptopvideo2go.com oldalra


2) kattints a "Drivers" menüpontra


3) megjelenik egy rendezett lista, ahol megtekinthetjük a letölthető drivereket. Itt válaszd ki a feltenni szándékozott drivert. Általában célszerű a legújabbat választani, de egyes esetekben előfordulhatnak kisebb-nagyobb hibák (ezekről később). A listában megtekinthetjük azt is, hogy melyik driver hivatalosan, WHQL támogatott.


3) Ha sikerült eldönteni melyik drivert szeretnénk használni, kattintsunk a driver neve alatt található lehetőségek közül arra, amelyik a mi operációs rendszerűnk. Jelen esetben én a 180.44 drivert fogom letölteni.

4) Ha sikerült kiválasztani a használni kívánt drivert és az operációs rendszert amin használnánk, akkor az alábbit kellene látnunk.


5 a) Ugyanezen az oldalon, kattintsunk a "Driver" gombra


5 b) Fel fog ugrani egy ablak, majd mentsük le egy általunk választott helyre a drivert.


6) Ismételjük meg a "5 a és b"-ben írtakat, annyi különbséggel, hogy most a "Modded INF" gombra kattintsunk, majd a felugró ablakban mentsük le az INF fájlt a driver mellé. A módosított inf fájl már tartalmazza minden mobil NVidia GPU leírását


7) Kattintsunk duplán a 18048_vista64.exe (jelen esetben ez a neve) fájlra és csomagoljuk ki a felugró ablak segítségével! (önkicsomagoló és alapból abba a mappába csomagolja ki ahol megtalálható) A kicsomagolás után már letörölhetjük a 18048_vista64.exe fájlt.

Ha eddig mindent jól csináltunk, akkor valahogy így kellene kinéznie a mappánknak:


8) Most már csak egy dolog maradt hátra. Fogjuk az nv_disp.inf fájlt és másoljuk a 180.48_vista64 mappába! Rá fog kérdezni, hogy felül írja-e, azt válaszoljuk, hogy igen!

Ennyi lenne a dolog! Ha a fentiekkel végeztünk akkor menjünk bele a 180.48_vista64 mappába és kattintsunk duplán a setup.exe-re!
A legelső képpel ellentétben, most már nem fog megjelenni hiba üzenet, hanem bejelentkezik a telepítő:


Ezek után már gond nélkül feltelepül a driver. A telepítés után indítsuk újra a gépet. Miután bejelentkeztünk újra a rendszerbe, leellenőrizhetjük, hogy sikerrel jártunk-e. Erre a feladatra én a GPU-Z ([link]) nevű programot használom:


!! SIKER !!

A régi drájveremmel nem vót PhysX, ezzel má' lesz?

IGEN! A moddolt driverekkel és köztük a 180.43-al is már működik az NVidia PhysX! Ráadásul a 180.43 tartalmaz NVidia Control Panel frissítést is, így miután feltelepítettük a legújabb PhysX drivert, már az NVidia Controll Panelen belül tudjuk be illetve kikapcsolni a fizikai gyorsítás hardveres támogatását.

Előforduló hibák

Mivel az INF fájl módosítását nem támogatja hivatalosan az NVidia, ezért módosításnál automatikusan elveszíti a WHQL megjelölést. Tehát mindenki csak saját felelőségére telepítsen fel nem hivatalos drivert !
Három hiba szokott a legtöbbször előfordulni:

A VGA hőmérséklete nagyobb, mint az alap driverrel: Ez könnyen előfordulhat, mivel a gyártó által kiadott VGA driverekhez képest, az újabb, moddolt driverek sokkal nagyobb teljesítményt nyújtanak játékok alatt, ami a VGA hőmérsékletén is meglátszik. Ha olyan drivert telepítesz fel, amit nem próbáltál korábban, javasolt az elején figyelni, mivel ha már veszélyesen magas hőmérsékletre is felugrik a hőfok, akkor erősen ajánlott az aktuális drivert uninstallálni és másik verziójú vga drivert feltenni.

Egy ideig megáll a gép, majd az óra mellett megjelenik egy üzenet, hogy a driver egyik része megállt, majd újraindult: Uninstalláld az aktuális drivert és próbálj ki egy másik verziójút.

BSOD (="Kék halál") jelenik meg: Uninstalláld az aktuális drivert és próbálj ki egy másik verziójút.

(Megjegyzés: A 176, 179 driverek általában a más laptop gyártók által kiadott mobil driverek, a 177, 178, 180 pedig az asztali VGA-khoz kiadott driverek)

Nekem még ezeknél is gyorsabb vga driver kell! Mit tegyek?

Az oldalra a letölthető driverek közé az elérhető legújabb NVidia és laptop gyártók által kiadott driverek kerülnek fel, amelyek az aktuálisan elérhető legnagyobb teljesítményt biztosítják. Azonban még van lehetőség, hogy még ennél is nagyobb teljesítményt csikarjunk ki a driverből! Ehez nem kell mást tennünk, mint hogy a 6) leírtak helyett, nem a driver melletti gombbal elérhető INF fájlt töltjük le, hanem egy, még ehez képest is optimalizált INF fájlt. Jelenleg ezekhez a driverekhez érhető el az említett optimalizált inf fájl. Ez az optimalizálás játékok alatt akár 1-2 FPS-t is jelent. Én is ezt az optimalizált INF fájlt használom.

A fent leírt módszer minden laptopon működik, gyártótól függetlenül, amiben NVidia GPU található! Remélem érthetően fogalmaztam és segítséggel szolgáltam azoknak, akik nem tudták lecserélni a VGA driverüket újabbra a fent említett hiba miatt :)

Darth_Revan

A képek hostolásáért köszönet a http://kepfeltoltes.pirateclub.hu oldalnak.