Monster Energy© Asztal

Napjainkban hazánkban is egyre nagyobb teret hódító márkára stilizált asztal – írta: TheProb, 14 éve

Egy kis bevezető akinek nem mondana sokat a név, a Monster Energy az újvilágban kezdte pályafutását és napjainkra a világ egyik legnagyobb energiaital gyártója lett, (konkurenciája szinte csak a RedBull maradt) pár éve elkezdte szponzorálni az extrém sportokat, többek között bmx, gördeszka, stb. pályákat és sportolókat támogat, viszont a leghíresebb "reklám felülete" Ken Block lett, akiről csak annyit tudnék mondani hogy a driftelés Michael Felps-e, továbbá rally-zik is. Hazánkban is megkezdte szponzor hadjáratát miután felvásárola a Coca-Cola a forgalmazási jogait. Nálunk jelenleg 3 fajtában kapható: a hagyományos a zöld, a kék, mely cukormentes, valamint a sárga mely juice-os ízű (papíron). Na de ennyi bőven elég is volt fejtágításból, jöjjön a lényeg...

Tervezés, anyagok, leírás

Miután én is Monster fogyasztó lettem, egy idő után elkezdtem gyűjteni a dobozokat és miután már tetemes mennyiség lett és már nem tudtam hova tenni őket, kuka helyett jött az ötlet, hogy "Valamit azért kéne ezekkel csinálni", nem kellett sok idő és megjött az ihlet, gondoltam, legyen belőle 1 kis dohányzó asztal, lévén úgysincs a szobámban, jól is nézne ki és persze a dobozok is eltünnének a sarokból. El is baktattam és vágattam magamnak méretre fekete bútorlapot, valamint pozdorját, a fa anyag költsége összesen ~4700Ft-ot kóstált tehát nem 1 nagy összeg. Asztallapnak üveget kellett vágatnom, mely 1600Ft körül volt, a többi költség már elenyésző. Jöhet a barkács...

Fúrás, faragás, összeszerelés

Az asztallap elkészítése. Kicsit elszámoltam magamat az egyik oldal hosszúságát illetően ugyanis a tervező asztalon egy 3x7 dobozos összeállítást gondoltam ki, sajnos a 3 doboz hosszúság nem jött ki az említett elszámolás miatt, így kicsit csalni kellett sajnos. Ezt úgy oldottam meg, hogy az oszlopok minden felső és alsó dobozának alját levágtam, a középső dobog maradt egyben. Így teljesen egybe álló oszlopokat kaptam és nem is gyengült meg a "szerkezet" kicsit sem. Ezen változások jobban szemléltethetőek fényképen így nem is beszélek (akarom mondani írok:) )sokat. Beszéljenek inkább az alábbi képek.

Előkészületek a dobozok aljának levágásához

Szikével illetve lemezvágó ollóval dolgoztam

Sziloplaszt kartussal egyenesítettem ki a vágásból adódó deformálódásokat

Kifeszített cérnát használtam segédvonalnak, hogy pontosan álljanak a hengerek

Itt is szilikonnal ragasztottam a 3-3 dobozból álló sorokat, a zöld a dobozok meg jelen esetben az ékek szerepét töltötték be :)

A lábakkal volt a legtöbb gondom. Rengetek koncepció született meg a fejemben, köztük a legelső hogy 3db, egymásra helyezett dobozt középen kivágok és ráhúzom őket ipari folpack gurigára, ezt követte hogy ugyan csak kivágás után "+" alakban pozdorja lécekre húzom rá a 3 dobozt. Ezek a kivágás kivitelezésének precíz és pontos kivitelezésének hiányában nem valósultak meg. Utána a következő elképzelés hogy vágás és merevítés nélkül összeragasztom a 3 dobozt sziloval és kiöntöm gipszel, hogy az legyen a merevítés. Sajnos ez sem jött be semmilyen téren, a gipsz nem kötött meg vmint a szilo nem bírta el a gipsz súlyát + 3. tényező is közbejött hogy még ha utóbbi 2 dolog stimmelt is volna akkor a lábak hozzáerősítését se tudtam volna megoldani az asztallaphoz. De újbóli bútorlap vágatás után megcsináltam a lábakat is.

A gipszes,sziloplasztos koncepció, hát nemjött be :D

A talp fúrásának 3 stádiuma

A félkész lábak, a 3-3db dobozzal lesz majd teljes...

Itt már kezd képet öltetni az asztal, lábak felszerelve

A dobozok is bekerültek a lábakba, már csak az üveg és a finomítások hiányzanak

Végső lépésként ugye az üvegezés jön. Semmi mást nem kellett csinálnom csak behelyezni a vágatott üvegtáblát a fa keret közé, majd kihúztam sziloval. Szilozás menetét azért leírom azoknak akik nem jártasak a témában. Igazából csak 1 trükkje van az egésznek, mégpedig a szappanos víz. Miután az üveg bekerült a helyére, szélén kihúzom sziloval, ezt követően jön a szappanos víz amit 1 permetező fejű kis flakonba öntöttem. A szappanos víz azt a célt szolgálja hogy nem hagyja hogy a sziloplaszt a az üveghez, kezemhez, fához vagy bármihez tapadjon amivel befújom, ezzel rengeteg gányolás elkerülhető és rettentően felgyorsítja a munkát. Ezután egyszerűen le lehet húzni így a felesleget egy egyenes élű tárgyal, például kartonpapírral. Egyébként az imént említett üvegezési módszert alkalmazzák a cégek is, csak nyilván nagyobb méretekben, ők általában virágpermetezőt vagy kifogyott üvegmosó folyadék flakonját, stb. használják.

Jöhetnek a finomítások, az összeszerelés végeztével már csak az apró kis dolgok következnek, csavartakaró kupakok felhelyezése, tisztítás, porolás, stb.

Íme a kész asztal, végre elkészült :)

Végszóként, próbáltam minél tömörebb és lényegre törőbb írást készíteni, remélem sikerült. A képek úgyis többet mondanak sok esetben, mint a szavak. Továbbá köszönöm mindenkinek aki elolvasta ezen kis cikket, remélem tetszett a többségnek.

A képek megtekinthetőek az alábbi linken normális méretben.

[link]

A képekért külön köszönet ismételten Nokia N82 telefonomnak, ismét sokat segített :D

U.i.: Ha netán valakinek megtetszene az asztal és szánna rá pénzt is, nyugodtan keressen meg, esetleg csinálhatok kérésre, de nem ezzel a céllal készült az írás azt hozzátenném.