Movian /aka Showtime

Szeretném bemutatni nektek a Movian Playert, mely egy kiváló film/zene lejátszó és ettől sokkal több! – írta: olbaidhun, 8 éve

Technológia


logo - 2010

A mini motorháztető alatt egy igazi multimédia szörny lapul. Felsorolni sok lenne a támogatott videó és audió kodeket. Kezdettől prioritást élvez a hardveres gyorsítás. Ezt a Chrome böngészőnk támogatja, H.264 és Nvidia gpu előny!

PS3 és Linux alatt támogatott a multi channel audió, be lehet állítani DTS, AC3, E-AC3, PCM kimenetet 192 kHz-ig, csatornánként. Tapasztalataim szerint a jelenlegi Chrome böngészős béta még nem alkalmas a részletes audio beállításokra. Ez hamarosan változni fog.


PS3 változatnál joyból lett "távirányító"

További szakzsargon helyett következzen némi definíció a folyamatról.

KLIENS jelenleg a tárgyban forgó MOViAN; sokrétű, egyúttal rengeteg formátummal boldoguló online és offline lejátszó.

PLUGIN olyan bővítmény, mely az alap funkciók maximális kihasználásán túl, akár plusz lehetőségekkel bővíti az alap klienst.

REPOSITORY Magyar megfelelője legegyszerűbben a tároló / raktár / lelőhely.
Olyan tár a REPO, ahol a kliens számára műsorok vannak.

STREAM
Az angol szó jelentése: folyam / áramlat. Az online lejátszóknál mint a movian, gyakorlatilag azonnali adatfolyamról beszélünk. A streaming weboldalak használóinak nagy része nem ismeri a felépített háttér részleteit. Rákattintanak a kiválasztott műsorra - várják, hogy induljon.

ViDEO ON DEMAND (VOD) elven működik a YouTube, iPTV, Netflix videózás, mely során a felhasználó választhat egyet a tárolt műsorokból. Ismertető jegye; van lehetőség beletekerni.

LiVE-STREAM-nek köszönhetően élő közvetítéseket nézhetünk, akár egykori tévénken a focimeccsek.


logo - 2013

CACHE azaz ideiglenes tárolóba menti a tömörítetten érkező csomagokat a műsor fogadója; a hardverünk. On-demand esetén a felhasználónak van hozzáférése a cache-ez.

BUFFER-elés történik az első adatcsomagok érkezésétől, mely azt jelenti, hogy előre letölt néhány másodpercet / percet, vagy teljes filmhosszt a kliens, ne legyen szakadozó és élvezhetetlen a műsor, sávszélesség ingadozásától függően.

Alapvető szakszavakkal kapcsolatban ajánlom a házimozi rovat kapcsolódó anyagát.

::::::::::::::::::::::::::::

Vitatott kérdés az online streaming jogi része, különösen Németországban.
Így aki nem csak saját archívumot (esetünkben egy kislány meséit), vagy nehezen elérhető sorozatokat nézne / egyúttal tárol a cache-ben, KIZÁRÓLAG SAJÁT FELELŐSSÉGRE HASZNÁLJA EZT ÉS MINDEN STREAM SZOLGÁLTATÁST!

::::::::::::::::::::::::::::

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Hetifilm, a magyar Netflix

    Kipróbáltuk a legújabb hazai VOD szolgáltatásat, mely ígéretesebbnek tűnik, mint amilyen most.

  • Raspberry Pi OS

    A Raspberry Pi OS egy szabad operációs rendszer, aminek Debian az alapja, és ezt optimalizálták a Raspberry Pi hardveréhez.

  • Kínai EZCast kütyü

    2800 forintért teljes kiegészítőszett, plusz egy frankón működő tévéokosító-streamelő dobozka.