Nagy Android Alkalmazás Lebeszélő 1.

Ez a cikk a „hasznos alkalmazásokat” bemutató cikkek ellentéte, alapvető célja az elgondolkodtatás... – írta: zeorsdfd, 12 éve

Szinte mindenki, aki először jut hozzá Androidos telefonhoz, örömmel veszi észre, hogy kismillió ingyenes vagy olcsó app tölthető le és ezeket ki is próbálja.
Az érdeklődő ember szinte biztos, hogy körülnéz a neten és elolvas egy halom cikket „a legjobb Android appok”, „a legfontosabb android appok” és hasonló címmel.

Azonban elképesztő mennyiségű szabadidőt (és akkumulátor időt) veszítünk, amikor „teletömjük” a telefonunkat az un. felesleges alkalmazásokkal. Arról nem is beszélve, hogy sok ezek közül inkább nevetségessé tesz, mint hatékonnyá.

Ez a cikk a „hasznos alkalmazásokat” bemutató cikkek ellentéte, teljesen szubjektív, ám átgondolt és ezért provokatív. Nagymértékben befolyásoltak a Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topikban elhangzott hozzászólások.

Remélem sikerül elgondolkodtatni okostelefonos fórumtársaimat; tehát kezdjük is a leszámolást a mítoszokkal! :)

Elsőként vegyük a két legnépszerűbbet:

Kell-e időjárás widget vagy nem? (ez egy hsz. a fenti topicból)

„Mielőtt eldöntjük a kérdést (mások helyett) érdemes belegondolni, hogy annak ellenére, hogy a meteorológia ma már csúcstechnológiát használ (műhold, szuperszámítógép, stb..) előrejelző ereje max 1-2 nappal javult az elmúlt 10000 évben, vagyis 5+ napra előre hasonló pontossággal tudott jósolni az egyiptomi paraszt is.
Ez az a "tudomány" amelynek sem sikere sem pedig kudarca pont nem jó/rossz számítás miatt van hanem a véletlen okozza. Sosem lesznek számonkérhetők.

Egy helyi infót mutató widget, mindig csak közelítő értéket fog mutatni, meglepő módon kb. annyira lesz pontos, mint egy egyéni becslés ablakon kinézés után (blakmentes helyen dolgozóknál tehát van értelme).
Egyébként a "becslési képességet" nagymértékben károsítja a widget gyakori figyelése, jó tudni :)

Továbbá ahány meteorológiai oldal, annyiféle adat létezik, tehát egy átlagot kellene számolni, hogy kiderüljön, melyik a legpontosabb...mi is? Hát a legpontosabb közelítő érték :)
Amire ezek viszont sokkal jobbak az a távoli helyek időjárásai. Pl. megnézni kb. milyen idő lehet ott ahova utazom. (Természetesen csak akkor ha nincs időm megnézni pontosan PC-én vagy böngészőben a helyi információkat...gondoljuk csak végig)

Érv a widgetek mellett: vannak jól kinézőek, amelyek ellátnak minket azzal a tudattal hogy, mi valójában gazdag, modern gondolkodású technikai zsenik vagyunk, sőt ez még a csajoknak is tetszik.
Hátránya viszont, hogy minél szebb és minél gyakrabban frissít annál jobban eszi az akkut.”

Kell –e akkutöltöttséget mutató widget?

Kezdőknek talán kellhet, amikor még tanulják, hogy kb. mennyit is bír az akku, de hamar meglepődünk (sic!) és belátjuk a sosem tagadott igazságot, miszerint használat során jobban merül mint például repülőgép módban.

Tehát: az a közelítő becslés, amit a gyári ikon megnézésével megtehetünk mindenre elég. Abszolút semmit nem befolyásol, hogy nem tudom pontosan, hogy vajon 45%-on vagy 50%-on áll a töltöttség.
Ha tudom, hogy reggel van és használni fogom napközben (sokat) akkor keresek egy konnektort, ha este van és filmet akarok nézni rajta vagy játszani, akkor is ugyanezt teszem.
Ha aludni akarok akkor repülő módba teszem és így tovább. A hírek szerint - ha nem is sokat - ezek a widgetek is fogyasztják az aksit; feleslegesen.

A harmadik legnépszerűbb mítosz a „task killer” tipusú alkalmazások használata.

Ezt nálam sokkal szebben fogalmazta meg Deino az alábbi blogban:

„Egy alkalmazás háromféle státuszt ismer: Nem fut (ki van kapcsolva), Fut (aktív) és van egy harmadik, a Passzív státusz. A passzív státusz azt jelenti, hogy ott van ugyan a memóriában, de nem csinál abszolút semmit. És mivel nem csinál semmit, nem fogja jobban meríteni a telefont azzal, hogy ott van a memóriában.

Ha meghúzod a ravaszt: vagyis mi történik akkor, ha elsütöd a kedvenc task killeredben a Kill ALL! feliratú gombot? Szépen fogja magát, és kilő "MINDENT". Ezzel további magyarázat nélkül annyi a baj, hogy olyan dolgokat is ki fog lőni, amiket nem kéne: rendszerfolyamatokat, többek között. És az oprendszer ezt egyből újra fogja indítani. Végeredményben nemhogy nem lett jobb a helyzet a task killer bevetése után, hanem még kárt is csinált: az alkalmazások újraindítása ugyanis még jobban leterheli a telefont…”
Ha beragad egy bizonyos app, akkor a gyári task managerrel ugyanúgy ki lehet lőni.

Híres butító appok a „car locator-ok”

Egy nagy parkolóban nem körülnézni és gps jel alapján megjegyezni, hogy hol is állunk, na, ez már evolúciós hiba. Egy ilyen programot használni, garancia arra, hogy tökéletesen leépítsük tájékozódási képességünket.

Egyébként ide tartozik szinte az összes olyan alkalmazás, ami az egészséges körülnézést telefonnézéssel próbálja helyettesíteni (Layar és társai). Egy városnézés alkalmával nem magát a várost nézni, hanem telefonképernyőt, nos ez még sokáig közröhej tárgya lesz.
Bár tudom, fejlesztik az AR szemüveget is, aminek viszont pont ellentétes lesz a hatása: a világ iránti természetes érdeklődést fogja minimalizálni.
Teljesen ismeretlen városban talán(roaming?) jól jöhet, bár eltévedni sokkal izgalmasabb.

Aztán itt van a Facebook alkalmazás is, aminek újabb és újabb verziói egyre lassabbak és használhatatlanabbak. Eközben a Dolphin böngészőben látható mobil-optimalizált Facebook (m.facebook.com ) oldal szinte ugyanúgy néz ki, ugyanazt tudja. viszont gyors és működik. Az (instant) chat része megoldható más messengerrel is.
Mindez pontosan igaz a Gmailre is. Használjunk böngészőt inkább!

Kell-e Antivírus app?
Valószínűleg nem. Ha egy alkalmazást több százezren letöltöttek a marketről és még mindig fent van, akkor bízhatunk benne, hogy a vírusellenőrzést mások már megtették vagyis semmi szükség, hogy a mi telefonunkon is még egyszer átvizsgáljuk.
Óriási „akkuevők” ezek. Ja, hogy, nem csak a Marketről származnak az appok? Nincs az a vírusirtó, ami megvédene... :)

Te mit gondolsz?:)