Noninoninoninoninoni

Ez az írás nem a rendőrökről szól. Mégcsak a rendőrautókról sem. Nem is beszélve a tűzoltó... – írta: rdi, 17 éve

Ez az írás nem a rendőrökről szól. Mégcsak a rendőrautókról sem.
Nem is beszélve a tűzoltó és katasztrófavédelmi járművekről. Sőt a mentőautókat is hanyagolni fogom.


Ez az írás egy pda-vá alakított pna – ról szól, illetve a rá telepíthető geokaching programról a NoniGps –ről.
Előző írásaimban már leírtam a mio 710 pna megvásárlásának és „feltörésének” történetét. Azok számára, akik nem olvasták, röviden összefoglalom: egy cég alkalmazottjaként a delikvens vásárolt egy mio 710 –et, majd rövid töprengés után átalakította pda –vá, hogy geoláda-keresésre alkalmassá tegye.
Mint minden jó tanuló, delikvensünk is regisztrált a megfelelő honlapon, letöltötte az ott ajánlott programot a Russát. Sajnos telepítéskor rá kellett jönnie, hogy törés ide, törés oda, a pna oprendszerén a Russa nem fut.
Így aztán hosszú sóhajtozások és tartós káromkodások következtek, mígnem egy szép, napos áprilisi napon delikvensünk rá talált arra, amit keresett: egy jó színvonalon kivitelezett, ingyenes geocaching programra ami fut a win CE 4.2 operációs rendszeren.
A program eredeti nyelve valamint a vele foglakozó fórumok nagy része francia, szerencsére a szerző már több fejlesztési verziót is kiadott angol nyelven.
A legutóbbi jól működő verzió letölthető innen: http://aeguerre.free.fr/Public/PocketPC/NoniGPSPlot/download.php

A programnak van exe telepítős változata is, vagy használható a CAB kiterjesztésű állomány is a pna –ról elindítva. Gyakorlatilag alkalmazható, sőt más okokból ajánlott is telepítő segédprogram használata, ilyen pl. a Unlock-C310x-V2 program.


[kép]


[kép]


A programot elindítva a legfontosabb konfigurálások után s a létező és fogható műholdakat aktiválva egy két részre osztott képernyőt látunk, az alsó részben aktuális koordinátánk, a felső részben pedig a keresendő pontok (és a pontokhoz vezető irány) láthatóak. A képernyő jobb oldalán választható ki a munkaablak típusa (csak a pontok, nagyítás, vezető irány stb). Persze általában nem ötméteres skálában szokás keresni, bár hímneműeknél előfordul.


[kép]


A program számtalan beállítási lehetőséget biztosít, többek között ozimap (map + jpg) kiterjesztésű vagy ugyanebben a formátumban a Gugliföld nevezetű programból importált térképek használatát is lehetővé teszi .

A közelben lévő pontokra hangjelzéssel is figyelmeztet, bár amikor először szólalt meg a tartóban a hajókürt, majdnem leestem a kerékpárról.
Természetesen útvonaltrackek is készíthetők és menthetők el, ahol beállíthatjuk például a mintavételezési távolságot, amit tudósok szerint 4 méterre érdemes állítani. Ez például a lakásom és a munkahelyem közötti kerékpáros útvonal (az a halványzöld vonal):


[kép]

Sajnos gugliéknál Magyarország még eléggé ''részlettelen''.

Nos ízelítőnek ennyi talán elég, a programot jószívvel ajánlom mindenkinek, igaz én idő hiányában eddig csak két geoládát találtam meg, egy könnyűt, meg egy haldoklót, de állíthatom, a program nagy segítségemre volt. A program „fizetős” verziója 5 euro, amivel további fontos funkciók aktiválhatók, szerintem ez olyan minimális támogatás, amit a program fejlesztője megérdemel.

Linkek:
1) [link]
2) [link]
3) [link]
Lassan a saját oldalamon is [link]elkezdem kitárgyalni ezt a témát.