Oakley szemüveg teszt Part I.

Nyáron különösen kiemelt viselet a napszemüveg. Amikor napszemüveget választunk első szempont... – írta: SupaCow, 17 éve

Nyáron különösen kiemelt viselet a napszemüveg. Amikor napszemüveget választunk első szempont a kinézet, csak azután foglalkozunk a minőséggel vagy az egyéb adatokkal. Legtöbbször kompromisszumot kötünk a vásárláskor. Jó áll, de a lencse nem olyan amit mi szeretnénk, vagy a lencse jó de kicsit ferdén ül az orrunkon. Persze valakinek nem számít se a kinézet se a felhasznált anyagok minősége. Ezt a tesztet nem nekik írtuk.

Aki vásárláskor nagy figyelmet fordít a kinézetre, a minőségre és hosszú távon gondolkodik, azok bátran választhatják az Oakley szemüvegeket. (A teszt megírása során csak napszemüvegekkel foglalkoztunk.)
Fogtunk 7 Oakley napszemüveget és alaposan megnéztük őket. A lencséket a szárakat, a lencsék viselkedését, közel azonos környezetben. Aztán leírtuk a véleményünket.
A teszt korán sem végletekig menően alapos, de azért megpróbáltunk a fontosabb dolgokra figyelmet fordítani.
Referencia fotókon össze lehet hasonlítani hogy melyik szemüveg hogy áll egy adott személynek, illetve mennyire fedte a szemét .

A szemüvegek között van sportolásra alkalmas, és van alkalmi, és hétköznapi viselet is. Így lefedtük a 2 legfontosabb területet, a sportot és a mindennapokat.

Mielőtt belekezdenénk, kis történelem és pár adat.

1975-ben Jim Jannard motocross versenyző és egy motor szaküzletben eladó kitalált egy új anyagot, aminek a lényege az volt, hogy amikor nedvesség, víz érte akkor jobban tapadt (ezt az anyagot, ma a fémkeretes szemüvegeknél fülpárnaként használják.). Ezt az anyagot a motorsportban akarta érvényesíteni ezért egy markolatot készített, amiben kézforma volt, így jobban lehetett fogni a kormányt.
Az elején „fű alatt”, motor versenyeken árulta a Grip-jeit. Jannard a markolatát az akkor egyre jobban népszerűsödő BMX piacán is bemutatta. A BMX megrendelők azt kérdezték Jannard-tól, hogy „Miért csak Grip-eket gyárt?” Így az Oakley elkészítették az első Goggle-et magyarul a zártszemüveget.

Jim Jannard
[kép]

Az Oakley a lencséit Plutonite-ból és Iridium-ból készítették úgy, hogy 100%-osan megvédjen a UVA, UVB, UVC és a káros hatású „kék fénytől”. Az Iridium lencsék nem párásodnak, így ezt az atléták és a kültérben dolgozó emberek számára készítették. Az Oakley-nak sikerült egyesítenie a stílust és a védelmet.

PLUTONITE
A könnyű PLUTONITE nevű anyag, amelyet a lencsék gyártásához használnak exluzívan, első osztályú kényelmet nyújt viselőjének, ugyanakkor véd az ütésektől, illetve az ultraibolya sugárzástól. Megőrizve az Oakley szemüvegek bizonyított biztonsági mutatóit, 100%-osan gátolja az összes UVA, UVB, UVC és káros kékfénysugarakat. A PLUTONITE az egyetlen lencseanyag, amely a cég által alkalmazott gyártási technológia és digitális tervezés követelményeinek meg tud felelni. A PLUTONITE-ot használják továbbá még az Amerikai Védelmi Hivatal repülőgépeinek borításánál.

IRIDIUM LENCSE
Az Oakley Iridium lencséjének védőrétege lehetővé teszi viselője számára, hogy bármilyen fényviszonyra ráhangolódjon. Túlhevített fémoxidok molekuláris szinten kötnek a lencséhez, egy tartós, egyenletes szűrőréteget képezve, amely optimalizálja a kontrasztokat és minimalizálja a tükröződést. A bevonat, amely az adott fény 9-92%-ának átengedésére képes speciálisan úgy van kiképezve, hogy a visszaverődés, a fényáteresztés és elnyelés közti optimális egyensúlyt megtartsa a környezeti viszonyoknak megfelelően.

A teszt:

Monster Dog - Crystal Black:

Mind közül ez a legrégebben beszerzett szemüvegünk. Már 3 éves. Ennek ellenére nem látszik rajta az aktív használat. A lencse karcmentes, a keret és a szárak szintén.

Lencse: black iridium 10% (fényáteresztő képesség)
Ajánlott felhasználás: Erős napfényben.

A fekete lencséről tudni kell, hogy az egyik legstrapabíróbb darab. Értem ezalatt, hogy jobban ellenáll a karcolásoknak, kevésbé látszik meg rajta a szennyeződés.

Keret : Vaskos keretet kapott. Biztosan fogja az ember fejét, annak ellenére, hogy a szára még nincs felszerelve gumival. Szürkés átlátszó színű, jól illik a fekete lencséhez. A szárak elején nagy O betű reklámozza a márkát, ahogy ez szokás minden Oakley szemüvegnél. A szárak a végük felé kiszélesednek, gondolom így kompenzálták a szárgumik hiányát.

Masszív darab sportolásra kiváló, a nagy lencse mindenhol védi a szemet. Inkább nagydarab embereknek áll jól. Akiknek kevés hajuk és vaskos nyakuk van : )


Straight Jacket - Cannon Red

Beszerzési időrend szerint a második. Egyedi darab. Európában korlátozott darabszámban hozták forgalomba. A piros keret és a fire lencse jellegzetesen az a vonal amit az Oakley képvisel. Feltűnő és egyedi. Ha az utcán valaki ilyet hord biztosan rárántod a fejed, vonzza a tekinteteket.

Lencse: fire iridium 16%
Ajánlott felhasználás: Közepes napfényben.

A színezett lencsékre jobban vigyázni kell. A Fél éves használat alatt begyűjtött pár mikrokarcot a lencse külső része. Nagyon közelről lehet látni, hogy ezt valószínűleg felverődött kavicsok okozták, ugyanis a szemüveg aktívan off-road biciklizésre volt használva. A színezés miatt kicsit sárgás benne a világ. Nagy napsütésben nem a legideálisabb, de átlagos felhős nyári napon kiváló látást bizosít.

Keret: A monster dog-hoz képest a keret vékonyabb kevésbé brutális kialakítású. A szárak végei elvékonyodnak, és kaptak 1-1 fekete gumit is. Így szintén biztosan fogja az ember fejét.(Ez egyébként mindegyik Oakley szemüvegről elmondható).
A keret színe erősen feltünést keltő élénk piros, ez a szín eléggé harmonizáló a lencsével. A szárak elején a fekete O betű szintén jól látható.

A keret elég széles, így egy két kocka informatikuson biztosan érdekesen állna, a vékonyabb fejprofilú kollégákra gondolok. Az átlagos emberen elmegy de igazán ez is a nagyobb fejjel megáldott humanoidoknak áll jól.


Twenty XX - Jet Black

Lencse: ruby iridium 14%
Ajánlott felhasználás: Közepes napfényben.

Nagy feltűnést keltő lencse. Egy kis napfénytől a piros, lila és narancssárga különböző árnyalatai változnak a felületén. Rettenetesen kényes lencse, minden apró szennyeződés meglátszik rajta. A tisztítására érdemes az átlagosnál több időt fordítani. Ha tökéletesen tiszta meghálálja. Felvételkor kékes színű képet kapunk, egyáltalán nem zavaró. A lencse mérete kisebb mint a straight jacketé.

Keret: A straight jacket kerethez hasonló kialakítású. A szárak elején a piros O betűk alatt pár milliméterrel vékonyabb a szár magassága. A biztosabb rögzítést szolgáló fejgumik ezen is megtalálhatóak. Annyi pluszt kapott ez a keret hogy az orr részére is helyeztek el 2 gumipárnát. Nagyon jól teljesít az a két kis gumi, sose csúszott meg a fejemen, mindig ott maradt ahova tettem, akkor is ha épp bicikliztem és folyt rólam a víz.

A szemüveg inkább hétköznapi viseletre alkamas. A ritka lencse kényességéből adódóan nem szívesen viselném pl. erdei biciklizésre. A szemüveg eddig mindenki fején jól állt. Unisex darab, bátran ajánlom mindenkinek. Illetve aki a hajába tűzi az ilyet inkább ne vegyen.


Twenty XX – FMJ 5.56

Lencse: ice iridium 10%
Ajánlott felhasználás: Erős napfényben.

A lencse nagyságsága megegyezik a ruby iridium lencséjével. Kivülről egy sötétkék lencsét látunk belülről viszont hasonló képet kapunk, mint a black lencsénél. Fantasztikus az Oakley lencsék eme tulajdonsága, hogy a kívülről látható szín nem egyezik meg a kapott kép színével. A lencse kevésbé érzékeny a koszra és szennyeződésekre. Nem látszik rajta annyira az ujjlenyomat mint pl. a ruby lencsén.

Keret: Ugyanaz, mint az előző szemüvegnél. A színek eltérőek, a keret ezüst festést kapott, a gumik pedig a lencsével megegyező színűek.

Erős napfényben jól teljesít, sportolásra inkább alkalmasabb mint a jet black, bár továbbra is azt mondom, hogy hétköznapi viselet.


Radar – Black

Lencse: G26 26%
Ajánlott felhasználás: szürkület és közepes napfény

Az összes közül ez a típus rendelkezik a legnagyobb lencsével. Az egész szemüveg egy nagy szemet elfedő lencse. A levegő tökéletesen elsiklik a fejünkön, tekerés közben nem zavar a látásban semmilyen szellő, nem könnyezik be a tulajdonosa. Enyhébb napsütésben és szürkületben ajánlott a felhasználása. A kapott képet úgy jellemezném, hogy könnyűrózsaszín, a lencse külső színe pedig zöld.

Keret: Vagyis fél keret. A lencsét felül és kis részen oldalt fogja. Nagyon íves, nagyon rugalmas és hosszú szárakkal rendelkezik. A szár elején a szokásos O betű megtalálható, hátrébb pedig két lyuk aminek olyan a kialakítása hogy egy kis levegő jusson a szárak alá is. Messzemenőleg ez a típus fogja a legjobban a viselője fejét. Ez köszönhető a hosszú száraknak és a szélesebb szárgumiknak.

Kifejezetten sportolásra alkalmas, utcára extrém viseletnek számít. A rugalmas szárak miatt mindenki fején jól állt. Még annyit tudni kell erről a típusról, hogy 3 féle lencseméretben rendelhető, ami a tesztben szerepelt az a sorban a közepes nagyságú.


Videók az első kommentben.

Oakley Juliet – Plasma

Lencse : ice iridium polarized 9%
Ajánlott felhasználás: Erős napfényben.

A fényáteresztő képessége 1%-ban tér el a Twenty XX – FMJ 5.56 modellétől. A legnagyobb különbség a polarizációban rejlik.

A Oakley polarizációs technológiája meghaladja az ipari szabványértékeket mind élesség, mind teljesítmény, mind tartósság szempontjából, túlnyomásos öntvényezéssel injektálja a lencse anyagát a szűrő köré. Ez a folyékony fúzió molekuláris szinten létrejövő kötődést hoz létre, maximalizálva a szűrő teljesítményét.

Magyarul minden ami erősen fénylik a szemüvegből nézve letompul és nem bántja a szemet. A polarizációnak köszönhetően erős napfényben tökéletes képet kapunk még a csillogó szélvédőkröl is.

Keret : Az Oakley x-metal keret, hypoallergén anyagból készült, amit egy speciális négykomponensű fémötvözetből készítenek, amely titánt is tartalmaz. Emiatt nagyon könnyű, és nagyon merev a keret. A merevséget nagyon okosan kompenzálták. Az orr része szintén kapott gumirozást, az érdekesség még annyi, hogy a szemüveg mellé érkeztek plusz orrgumik,kisebb méretben. A további különlegesség a szár elején az O betűk alatt található 2 apró gumi, ezek pontosan nem tudom milyen célt szolgálnak. Egy tippem van, kinyitásnál ne koppanjon a fém a fémen. Az O betű bele lett dolgozva a keretbe. Amit kicsit sajnálok mert hiányzik onnan. Már megszokta a szemem a szárak végén a cégér ilyen megnyilvánulását.

Kifejezetten hétköznapi, utcai használatra ajánlott. Nem áll jól mindenkinek, fel kell próbálni el kell dönteni , hogy tetszik-e a leendő tulajnak. Amikor én felpróbáltam nekem nem tetszett magamon. Drága, feltünő és örökélet. : )


Oakley Crosshair Ducati Black

Lencse: black iridium 10%
Ajánlott felhasználás: Erős napfényben.

Sima black lencse, erős napfényhez ajánlott. Jól tűri a koszt és tisztítani is könnyű.

Keret: A keret anyaga az Oakley által kifejlesztett C5 fantázianevű fém. 5-féle fémösszetevőből áll. A keret kialakítása végig követi a vékony vonalakat, ennek ellenére a merevsége mindenhol megmarad. A Ducati edition miatt piros gumikat és piros O betüt kapott. A Ducati kiadású típusokat ezért is könnyű megismerni messziről. A piros jellegzetes szín rajtuk.

Utcai viselet, a Ducati piros sokat dob rajta. Kicsit menőzős arcolós lesz tőle a szemüveg : )


Végszó:
A közeljövőben tervezzük a cikk folytatását egy vagy kettő igazi unikum szemüveggel. de ez legyen meglepetés.
Remélem tetszett az olvasóknak,és talán valakinek segítettünk a napszemüveg vásárlásban.

A tesztet írta: SupaCow
Fényképezte :koxx
Tesztfej ember : JIRZSI