Öreg HP nem vén HP?

Egy öregebb, mégsem Matuzsálemnek nevezhető HP Omnibook XE3-as laptop élettörténete. – írta: domi007, 15 éve

Nyissuk ki!

Kinyitás után elsőként a mérsékelt kerettel rendelkező, teljesen matt kijelző ragadja magához a figyelmet. Ezek után vehetjük észre a bekapcsológombtól jobbra elhelyezkedő gyorsgombokat, amelyek működését (milyen programot indítsanak el) teljes mértékben mi állíthatjuk be. Kivétel ez alól az alvás gomb, ez csak az eredeti funkciójának megfelelően Készenléti állapotba tudja helyezni a gépet.

Az alatta elterülő klaviatúráról nehéz objektíven írni, hiszen amióta a családban van nagyon sokszor használtam a gépet, mondhatni fél gyermekkoromat ezen billentyűk csapkodásával töltöttem.
Mégis megpróbálom hitelesen leírni, miért olyan jó érzés rajta gépelni. Először is, bár nem tölti ki a teljes rendelkezésre álló területet, a gombok mérete jó, és nagyon halkan, finoman járnak. Az Enter dupla soros, a Backspace is elég méretes, a számok 0-tól kezdődnek, mindegyik egyforma nagy, az í betű a helyén, a bal Shift mellett van, a funkciógombokat nagyon jól egy csokorba gyűjtötték a jobb sarokba, az alig használt PrintScreen és Helyi menü gomb ettől a csokortól kicsit külön van, szerintem ez is helyes, végül pedig az extra-gombok sorrendje a rendes Ctrl, Fn, Start, Alt, tehát nincs felcserélve az Fn a Ctrl-lal, ami szintén piros pont nálam. A billentyűzet nagyon könnyen tanulható, sőt néha már-már zavarba kerülök az asztali gép előtt ülve, hova is lett hirtelen innen az a jó kis Del gomb, vagy az a PgDown? A kurzor gombok lapítottak, ez még mindig a jobbik kicsinyítési mód tapasztalataim szerint. A negatívumok közé kevés tény tartozik, elsőként annyit említenék meg, hogy a gombok kopnak. Elég izzadós kezű a családom, és bizony a sok-sok év alatt megkoptak a leggyakrabban használt gombok (bár lehet, hogy ez inkább anyukám gépelési technikája miatt van? :D). Ezenkívül a gombok lenyomásakor egy enyhe horpadást lehet érezni, de ez nem zavaró.

Az alsó rész utolsó eleme a touchpad. Mérete megfelelő, kicsit lehetne talán nagyobb. Két gombja hangos kattanással jár, ezek már nem fognak "bekopni" sajnos. A kettő között található scroll hasznos, de ritkán használja az ember. Az a kis plusz, ami miatt ez a gép minden ízében egyedivé válik itt is megtalálható: a touchpad felett egy gomb található, aminek használatával egy mozdulattal kikapcsolhatjuk az érintőfelületet a gépelés közbeni véletlen kattintások kiküszöbölésének érdekében.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt