Packard Bell Dot M – Hozomány

Használható billentyűzet, és kijelző párosítása netbookban – írta: benoce, 15 éve

Külsőség

Megszokott PB vékony dobozban érkezik, kicsomagolva nem sok minden van a készülék mellett, töltő, akkumulátor, szóróanyag. Csak amire szükséged van. Belehelyezve a nagy kapacitású akkumulátort kézbe vétel következett.

Végre egy olyan netbook, amin nem folyik ki a szemem a kijelző miatt, és a súlya pedig kb. 30 dkg-mal több, mint az átlagos 10” kijelző méretű társaké.
Külsőre a mai kor divatjának sajnos teljesen megfelelő, fényes csillogó borítást kapott. Majd nem hogy tükörként is lehet hasznosítani. Máig nem értem a notbook és netbook gyártok miért imádják, erőltetik ezt az ujjlenyomat gyűjtő borítást. Jó pont viszont hogy könnyen takarítható, s amennyire megállapítható a karcolást is valamennyire elviseli.

Felülről nézve mintha egy határidő naplót, vagy jegyzetet próbáltak volna utánozni. A gyártó logója fémbe csiszolva, mintha a napló, záró füle lenne. Kialakításnak köszönhetően sikerült úgy pozícionálni, hogy pont a nyitást segítse. Naplós összképet egyedül a kilógó nagy kapacitású akkumulátor töri meg. Megjegyzés, ezen kialakítás köszön vissza az új Gateway modelleknél is, mily meglepő, Ő is az Acer csoport tagja.

Kialakításban és formában a nagytestvér Acer Aspire One 751 modellje, amivel, közös családfával rendelkeznek.

A készülék két oldalára kerültek a csatlakozások (3 USB, hang, D-SUB, kártyaolvasó, táp, Kensington zár. Elől baloldalt van a wlan, és bluetooth ki és bekapcsoló gombja, retesze.
Hátuljára nem került semmi, a kilógó nagy kapacitású akkumulátor és a kijelzőt tartó zsanérok miatt. Maga a kijelző kb. 140 fokig nyitható ki, feltehetőleg az aksi mérete miatt.

Vékony fekete ház, ami bizony létezik piros színben is. Fényes fedél kívül, és a kijelző kerete is ezt az ujjlenyomat mágnest kapta. Magába a keretbe került beépítésre a webkamera, és a mikrofon is. Az alján pedig a gyártó logója van elhelyezve.

Meglepetés a kinyitás után éri az embert, teljes értékű billentyűzet. Mellbevágó. Végre egy használható megoldás. Bizonyos gombok azért itt is a zanzásítás áldozatai lettek, fél méretű lett egy pár ékezetes betűnk (ű,ú) vagy a 0 is, de a kurzormozgató, vagy az Alt, és Ctrl gombok szint úgy. De ez legyen a legkevesebb gondunk. Ctrl és Fn gombot nem cserélték fel. Gombok lenyomása kis úton zajlik, csendes viszonylag. Nem hullámos a tasztatúra. Az eddig általam próbált MSI, Asus, Toshiba netbookhoz képest talán a legjobb.

Billentyűzet alatt foglal helyet a touchpad. Pontosabban a multi-touchpad, minden féle plusz görgetési és nagyítási dolgok, lásd Apple gépek. Lehet, hogy nekem van nagy kezem, bár kétlem, de szerintem kicsire sikerült. Bár a nők szerint pont tökéletes lett. Másik ilyen szerintem „zavaró” dolog, ez az egybeszabott fém gombok az egérnél. Régebbi notiknál látható, hogy jobb gomb lenyomásakor a bal oldali kiemelkedik. Ez itt nem jelentkezik, de zavaró hogy a két szélét használva, a többi, mint díszítő funkciót lát el.

Magát a billentyűzetet, és a touchpadot egy jó minőségű keretbe építették be, ilyen „holdkráter” kialakítással. Legalább könnyen tisztítható. Plusz jó pont, nem ragasztották össze minden féle matricával, ami eltakarja a fél netbookot (lásd Acer).

Alján semmi extra, HDD, memória, wlan fedél, mind csavarral bontható. Szomorú, de egy memóriának van benne hely. Ebben remélem később azért előre lépés lesz.

Szelőzés. Ez most külön érdekesség ebben a piszok melegben. Sajna csak az alján van.
S igen, melegszik rendesen. Főleg a HDD és a memória környékén. Ebben a 38 fokos dög melegben az öledben tartva egy idő után elgondolkodsz rajta, hogy nem inkább asztalon kellene használnod. Süt. Viszont, ennek ellenére teszi a dolgát. A ventilátor nem igazán halható, maximum ha full terhelésen van járatva szegény, de még ekkor is csendes, nem zavaró.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények