PC a nappaliban is! HTPC - 1. rész

Home Theater PC, PC a nappaliban. Pár éve ez a mondat legtöbbünk arcára értetlen, furcsa... – írta: marcias, 17 éve

Home Theater PC, PC a nappaliban. Pár éve ez a mondat legtöbbünk arcára értetlen, furcsa tekintetet varázsolt volna. Mégis, mi értelme lenne a csúnya, zajos, minden kellékével együtt bizony igen helyigényes számítógépünket az otthon egy meghitt helyiségébe, a nappaliba költöztetni? A kérdés jogos, a feltételek azonban mára erősen megváltoztak. Nézzük sorjában az ellenérvek megdőlését:
1. A PC nem való a nappaliba, mert ronda, de legalábbis nem illik a nappali környezetébe. Az utóbbi 2-3 évben sorra jelennek meg külön erre a célre tervezett, 99%-ban fekvő formátumú, igényesen kivitelezett házak, melyek tökéletesen beilleszthetők az lcd-tv, hifi-rendszer, hangfalak sorába.
2. A PC hangos, a zaj zavarja a filmnézést, zenehallgatást, ráadásul még többet is fogyaszt mint egy dvd-lejátszó. A legújabb technológiák alkalmazásával ezek a gondok is elhárulnak: egy jól átgondolt hűtési/szellőzési rendszer tökéletesen elnémíthatja gépünk, csupán pénztárcánk szab ennek határt. Az alkatrészek okos, következetes válogatásával pedig egy normál gép fogyasztásának töredékét is elérhetjük (erről majd később).
3. A PC márcsak azért sem való nappaliba, mert beviteli eszközei asztalt igényelnek, ráadásul percek alatt kábeldzsungel alakul ki. A vezetéknélküli technológiák széles körű elterjedésével ez sem gond többé, ráadásul már vannak külön HTPC-hez tervezett beviteli eszközök, melyekkel sokkal könnyebb fotelből számítógépezni.


Akár így is kinézhet

4. A PC nagy, nem férne el a polcon, ahová elhelyezhető lenne. Ha valaki helyhiánnyal küzd, ez sem gond többé, ugyanis vannak kifejezetten kis méretű házak, melyek micro-ATX, vagy ITX alaplapokra épülnek (Mac-mini stb.), slim odd-vel, 2,5"-os hdd-vel, kis méretű táppal rendelkeznek, és csak 7-8cm magasak is léteznek már.
5. A monitor nem helyettesíthető TV-vel, hiszen kicsi a felbontása, rossz a képe. Ez az állítás az LCD-TV-k széles körű elterjedésével éppen napjainkban kezd megdőlni, hiszen már a belépő szintű LCD-TV-k is tudják az 1280x768-as képfelbontást, a drágább típusokon pedig élvezhetjük a full-HD felbontású videokat is (1080p).
6. Ekkor merül fel a kérdés, hogyha ezen hátrányai el is hárultak, mégis mik az előnyei? Az előnyök bár számosak, nem mindenki számára meggyőzőek, ezért valószínűleg a HTPC ugyanúgy nem lesz jelen mindenki nappalijában még akkor sem, ha el fognak terjedni. Azoknak lehet ideális választás, akik szeretik szabadidejük egy részét a nappaliban, a tv előtt tölteni, és szeretnének minél több lehetőség közül választani. Egy HTPC szinte végtelenül kibővíti ezt a skálát, hiszen az összes, PC-hez kapcsolódó feature a nappalinkban is jelen lesz. a TV-t monitorként használva kényelmesen, fotelből internetezhetünk, filmet nézhetünk, zenét hallgathatunk, chatelhetünk (webkamerával is akár), játszhatunk és még megannyi dolgot tehetünk meg, amit eddig a TV-perifériák, pl DVD-lejátszók nem tudtak. További nagy előny lehet a testre szabhatóság és a bővíthetőség, hiszen amikor szeretnénk majd egy HD-DVD vagy Blu-Ray olvasót/írót a nappalinkba, nem kell egy újabb készüléknek helyet találni, elég egy belső egységet vennünk, és máris megoldott a probléma.


Antec Fusion - a köztes választás

A HTPC építés ennek ellenére ma még egyáltalán nem egyszerű. Választhatunk néhány előre összeépített rendszer közül is, de félő, hogy pénzünkért nem azt és nem annyit kapunk, mint szeretnénk. Szükségesek gépünkhöz speciális alkatrészek is (már maga a ház is az), melyek többnyire nem kaphatóak minden sarki számítástechnikai üzetben, és áruk is meglehetősen magas. A széleskörű felhasználás ellenére is logikus hardver-szoftver kiépítés egy laikus számára szintén nem egyszerű feladat.
Én ennek ellenére vettem a bátorságot, és belefogtam egy HTPC építésébe, és mivel ez nem annyira elterjedt dolog még nálunk, közzéteszem tapasztalataimat, hogy más már könnyebben elindulhasson ezen az úton.

Ez az első rész volt a bevezető a témába, a második rész majd a hardverelemekkel foglalkozik, míg a harmadik részben az összeszerelés, szoftverek beállítása és a beüzemelés/tesztelés fog "papírformát" ölteni.

Remélem nem lesz hiábavaló fáradozás, én legalábbis biztosan hasznát vettem volna egy hasonló kis segítégnek akkor, amikor elkezdtem.

Folytatás (2. rész)

Azóta történt