Penge vagyok!

Mereven bámul, majd bugyután elvigyorodva kipréseli a száján: ''Ugye tudod, hogy betegesen... – írta: (Kolombusz), 17 éve

Mereven bámul, majd bugyután elvigyorodva kipréseli a száján: ''Ugye tudod, hogy betegesen vékony?'' Naná, hisz RAZR!

Régóta akartam venni egy komoly telefont, mert a Sharp GX15-ösöm már kiszolgálta az idejét. Világ életemben Nokia-párti voltam, de rá kellett jönnöm, hogy a finn cég ma már nem ugyanazt képviseli, mint régen. Olvastam a netes teszteket, az egyiken pedig megakadt a szemem: a Mobilarénás V3i cikken...


[kép]


Első látásra szerelem - nagyjából így tudom jellemezni a reakcióimat. A design telitalálat, szerintem mai napig nem lehet a V3i-nél szebb telefont kapni. Nagyon vékony, szép fémborítás, ezt látni kell, leírni nem lehet.

Elkezdtem bújni az Internetes hirdetéseket, de igazán kedvező feltételekkel nem találtam egyetlen példányt sem. Végül úgy döntöttem, hogy újat veszek, mert annak azért megvan a feelingje, mikor te szeded le a fóliákat az új telefonodról és nem használtan, karcosan fogod először a kezedben. 60 ezer forintot szurkoltam le érte kártyafüggetlenül egy miskolci áruházban. Hazaérve ismét meggyőződhettem róla, hogy valóban penge kis cucc ez.
[kép]
A telefon specifikácói, a teljesség igénye nélkül:
-1.3 megapixeles kamera
-176*220-as, 252000 színű belső kijelző
-96*80-as, 65000 színű külső kijelző
-512MB-ig bővíthető belső memória (a tapasztalatok alapján az 1 gigás kártyákat is kezeli)
-MP3 lejátszó
-Bluetooth
-és még sok más

Számomra a külső és az MP3 játszás volt nagyon lényeges. Vettem egy gyári Motorola sztereó headsetet és egy fél gigás micro sd kártyát bele, majd jöhetett a számok feltöltése. Itt ért az első hidegzuhany, ugyanis 2006-ban egy 60 ezer forintos telefon nem támogatja az USB 2.0-át, ezért a másolás elég lassan történik.

Miután felmásoltuk a zenét nagy meglepetés már nem fog érni, a hangminőség megfelelő, azonban a számváltáshoz szét kell nyitni a telefont. Erre a kellemetlenségre a mai napig nem található gyógymód. Nagy mínuszpont, sebaj, legalább villoghatunk a telefonnal mások előtt...

A kamerától nem számítottam sok jóra, legalább nem kellett csalódnom. A kijelzőn legalább tisztán látszik a kép, erre nem lehet panasz. Ugyanígy nem érheti kifogás a menürendszert, bár sokan szidják a Motorolákat a menü miatt: egy nap alatt belejöttem a kezelésébe és otthonoson mozogtam az egyes pontok között.


[kép]


Az SMS írás gyorsan megy, hála az iTAP rendszernek, ami jóval okosabb, mint a T9. Hamar meg lehet vele barátkozni: a lényege az, hogy nem kell az egyes betűkhöz többször megnyomni a gombokat, hanem elég egyszer, a rendszer pedig kitalálja, hogy mit akarsz írni, sőt, kírja az eddig begépelt betűk után a szerinte leglogikusabb befejezést. Akkor sincs gond, ha olyan szót írsz, amit nem ismer, írás közben úgy választod a betűket, hogy a megfelelő szó jöjjön ki. Legközelebb mát ismerni fogja a rendszer, sőt figyeli, hogy mely szavakat használod gyakran és ezeket előnyben részesíti a lehetséges befejezések között. Elsőre bonyolultnak tűnhet, ha csak így olvasod, pedig nem az, pilanatok alatt lehet vele hosszú SMS-t írni.

Azonban van két kellemetlenség: az egyik az UNICODE rendszer, tehát az ékezetes betűket tartalmazó SMS max. 70 karakteres lehet, e felett láncban küldi az üzenetet, ami a számlánkat terheli. A Motorola ügyfélszolgálat nem valami segítőkész ebben az ügyben, idéznék egy részletet a tőlük kapott e-mailek egyikéből:

A készülék Unicod-os SMS kódolást használ, ami azzal jár, hogy az ékezetet tartalmazó SMS-ek 70 karakter hosszúak lehetnek, míg az ékezet nélküliek 160 karakter hosszúak. Ez a probléma azonnal megszünik, ha nem használ speciális magyar ékezetes karaktereket (é,á,ű,ó,ö stb. . .). Ezt a funkciót, mármint az ékezetek automatikus levágását küldés elött, szervizeinkben díjmentesen szoftveresen beállítják Önnek.

Amikor ezt olvastam, azt hittem, hogy a tökömbe döföm a kést. Ennyire hülyének nézik az embert... Tényleg, milyen jó megoldás, gyorsan bepötyögöm iTAP-el, aztán törölgetem az ékezetes betűket és átírom másra. Természetesen csak Pesten van szerviz, Miskolcon csak felveszik és eljuttatják Pestre. Na ilyet nem játszunk...

További kellemetlen dolog, hogy minden egyes üzenetnél külön be kell állítani a kézbesítési jelentést. A külsőhöz kapcsolódik, hogy az ujjlenyomatok nagyon könnyen meglátszanak rajta, gyakran kell törölgetni. Az akkumulátor viszont jól bírja, átlagos használat mellett körülbelül 5 napot bír, ha éjjelre kikapcsolom, akkor 10-nél is többet. Erre nem számítottam.

Összegezve a tapasztalataimat, elmondhatom, hogy nem bántam meg a vásárlást, a telefon jól használható a mindennapokban, a külseje pedig gyönyörű. Jó ideig nem fogom lecserélni, de azért már kinéztem az utódját: egy V3xx-et. Ettől a formától nem akarok megválni soha többé.