Reboot, reflash, ... Redboot

... avagy, hogyan leheljünk életet alig egy hónapos, s épp féltégla routerünkbe. Korábban bemutattam a... – írta: róland, 15 éve

... avagy, hogyan leheljünk életet alig egy hónapos, s épp féltégla routerünkbe.

Korábban bemutattam a karácsonyi ajándékként megérkezett La Fonera 2.0 routert. Az első tapasztalatok után szerettem volna végre arra használni, amiért vettem. Azonban a FON nem a gyorsaságáról híres cég, így elunva a pluginekre való várakozást, a többi felhasználó megosztott tapasztalatai alapján magam álltam neki torrent klienst telepíteni a routerre.

Transmission

Egy kis erőforrásigényű, de jó torrent kliens, s az Ubuntu ezt használja alapértelmezetten. Az igényeimnek megfelelne: 7/24-ben működjön, web felületen menedzselhető legyen.



Transmission


Transmission web felület

Sajnos nem ez lesz a La Fonera torrent kliense, így csak "hegesztéssel" lehet a routerre telepíteni, melynek első lépése az

OPKG telepítése:

A leírás 2. változata szerint telepített opkg, hibásan működik. Sokadik próbálkozás után úgy döntök, hogy inkább egy firmware újratelepítés után próbálkozok újra.

Ajánlom a leírás harmadik variációja szerinti telepítést, ami hibátlanul fut le. (A fájlnévebn értelemszerűen a legutolsó változatú opkg csomagot használjuk.)

Transmission torrent kliens telepítése:

Problémák:

- az opkg repository alapú csomagtelepítő, így ha meg tudod adni a megfelelő repository-t, akkor onnan telepíti a csomagot.
- hogyan add meg a repository-t? - erre időközben találtam megoldást:

echo src fon2202 http://www.fonera.be/rep/FON2202 >>/etc/opkg.conf

- a La Fonera fájlrendszerében nézelődve felfedezhető 2 opkg-val kapcsolatos .conf fájl.
- mivel szerkesszük ezeket a fájlokat?
- ssh-val jelentkeztünk be a La Fonera-ra, s azon csak ash shellünk van.
- hosszas kutakodás után sikerült egy vi-t elindítanom, de itt el is akadtam, mert nem értek hozzá.

A Fonera wiki-n elérhető leírás szerint a "/" könyvtárba kell telepíteni a programot. Telepítő csomag letöltve a tárolóból, "opkg install (név)", s már láthatjuk is a függőségeket.

Első függőség letöltése sikeres, azonban a libopenssl letöltése folyamatosan "[segmentation fault"-tal leáll. Ám amennyiben a /tmp könyvtárba töltöm le, úgy pár másodperc alatt teljesen megérkezik.


Segmentation Fault

Erősködöm, hogy a "/" könyvtárba töltse le, ha már a többi csomag is ott van.

Egy apró probléma, hogy rátekintve a könyvtárra, van egy 0 byte-os libopenssl fájl. Törölném: az "rm libopenssl..." parancs hatására lefagy a router.

Újraindítás után ránézve a könyvtárra a fájl még létezik.

Pár próbálkozás után, egy újraindítás alkalmával lefagy a router.

Nincs más, mint drasztikus eszközhöz nyúlni: áramtalanítom a routert.

Majd újra áram alá helyezve, és így újraindítva az alábbiakkal szembesülök: nincs routing, nincs ssh, ám a web felületet működik. Megpróbálom a webes adminisztrációs felületen újraindítani a routert - hátha ... -, ami erre lefagy. Marad a manuális újraindítás a tápcsatlakozó kihúzásával. A helyzet ugyanaz, mint fentebb. Pár kísérlet után megpróbálom webes felületen frissíteni a firmware-t, ami addig el is jut, hogy betölti a routerre a firmware képfájlt. Közel két óra várakozás, s nem történik semmi. (Csak nem dobja el a kapcsolatot, ami a frissítés végét jelentené, s még csak a power led se villog, csak szépen zölden világít.)

Mivel kezdő linuxos vagyok, ezért tanácsot kérek pár hozzáértőtől.

Tanácsra, hard reset. Nem működik.

Redboot

Ez a "mélyvíz, csak úszóknak" kategória. Megértéséhez ismerni kell a beágyazott rendszerek alapvető szoftverindítási folyamatát, ami a La Fonera 2.0 esetében a következő:

1.) Első rendszertöltő (bootloader), azaz Redboot indulása
2.) Második rendszertöltő, jelen esetben az OpenWRT-é indulása
3.) Az első Linux képfájl, itt OpenWRT, betöltése, ami után működik a rendszer
4.) Az első képfájl hibája esetén a második, biztonsági, képfájl betöltése

Redboot, mint a HDD-kben az MBR, nagyon gyorsan átadja a vezérlést a következő rendszertöltőnek. Jelen esetben 2 másodpercig lehet megszakítani a rendszertöltést.

Alábbiakban olvasható egy angol nyelvű leírás a folyamatról:

http://wiki.fon.com/wiki/Firmware_Update_Instructions#Redboot_interface

Első kísérletek Linux alatt. Arra sikerült rájönnöm, hogy a hálózati kábelek ide-oda csatlakoztatása közben a



nincs hálózat

(jobb felső sarokban a hálózat ikonján látszik), ezért érdemes lenne azt újra életre kelteni.

Viszont pár órás kísérletezés után se értem, hogy működő atftpd mellett miért


nincs tftp kapcsolatom

a routerrel.

Szerencsére - más okból ugyan, de - dualboot-os épp a számítógépem, ezért feladva a linuxos próbálkozásokat kísérletet teszek a Redboot Windows alatti variációjával. Nem könnyű elkapni a router válaszát a ping-re, de sikerül.


hálózati kártya címének beállítása

Próbálkozásaim közben megjelent a La Fonera 2.0 beta újabb firmware-je, így azt töltöttem le és telepítettem Redboot-tal a routerre.

Közel 20 perc telepítés után megszakad a kapcsolat. Próbálom újraindítani, nem indul. Szerencsére 2 nap küszködés után a kuka előtt ránézek a Windows hálózati beállításaira. Persze, nem ártani visszatérni az alapokhoz, s nem a Redboot féle beállításokkal próbálkozni.

Ezek után újabb próba: router működik - van routing és webes adminisztrációs felület, de ssh még mindig nincs. (Első gondolatom, hogy a végleges firmware-hez közeledve a gyártó már letiltotta a funkciót - ez így is lesz, mivel az ssh csak a fejlesztőknek/fehjlesztési szakaszban elérhető. A lényeg jelenleg, hogy a router működik, jó éjszakát!)

Reggel felébredve, nem hagy nyugodni az ssh hiánya. "Mindent feltéve egy lapra", remegő kézzel, de webes felületen újraindítom a routert.

Siker, újra működik minden gyári funkció.

(A router életre keltéséhez köszönet: Vladi, ngabor2 és bmpeter fórumtársaknak. Hasznos tanácsaik sokat segítettek.)

U.i.: Már csak torrent klienst kell telepítenem. :)

Azóta történt

  • Torrent 7/24

    Két-három évvel ezelőtt kerültem kapcsolatba a bittorrent technológiával. Első pillanattól fogva...

Előzmények

  • Liberator

    azaz a La Fonera 2.0 router. 2008. október végén, közel 2 év várakozás után megjelent a La Fonera 2.