SAMSUNG SSD meghajtó kis tuningja

A Samsung SSD meghajtók tartós használatakor jelentkező belassulások orvoslása – írta: KillHates, 15 éve

Műtét

Első körben a hátlapot rögzítő csavarokat kell kitekerni a kereszthornyos csavarhúzóval:

Ha a csavarokat nem emeli ki a csavarhúzó mágnesessége akkor ki kell rázogatni. Ha nem jön akkor fejjel lefelé is érdemes tekerni még rajtuk. Ez azért fontos, mert a meghajtó fém házába egy fél fordulattal is nagyon bele tud kapaszkodni a csavar és amikor leszedjük a hátlapot, könnyen tönkre tehetjük a menetet vagy a csavart, vagy eltörhetjük/elgörbíthetjük magát a házat is.

Most jön a kemény menet; szétbányászni a meghajtót! Ehhez a lapos csavarhúzó fog kelleni aminek jó fogása van. A csavarhúzót a csatlakozó MELLETT pár millimétert dugjuk be a fém hátlap alá és emeljük felfelé, miközben magát a meghajtót a túlsó végén leszorítjuk.

Nagyon fontos, hogy NE FESZÍTSÜK FEL a csatlakozóknál, mert akkor garantált, hogy letörik a SATA csati. Tehát így ne:

Ha sikerrel jártunk akkor hirtelen enged a hátlap, nem kell megijedni csak nagyon biztos kézzel tartani a csavarhúzót, mert ilyenkor szokott "megszaladni" az ember keze. Kicsit izzasztó a feszegetés, de megéri mert nem barmoljuk össze a szép házat!

Ekkor már láthatjuk a flash IC-ket amikben az adataink laknak (amiket természetesen lementettünk!) és a bűnös ARM procit.

Ha megfordítjuk a meghajtót akkor a nyák könnyedén kiesik belőle a tenyerünkbe. A nyák hátoldalán látszik, egy 2x2 cm-es arany színű négyzet. Ez hivatott arra, hogy itt hűljön valamicskét a szegény vezérlő IC.

A nyákot tegyük le, lehetőleg minél kevésbé fogdossuk az ESD miatt, mert jobb a békesség. Erre a csupasz arany felületre kell felkennünk kb. egy fél gyufafejnyi fehér pasztát.

Szétkenegetni nem szükséges, ha finoman rányomjuk a hővezető párnát, akkor az úgyis szétkenődik. Majd a párna a házzal érintkező felét is kenjük be. Ide is elég egy kevéske a pasztából. Én itt viszont szétkentem, hogy egyenletesen el legyen osztva, mert a párnám ezen felülete enyhén bordázott volt.

Fontos, hogy ne használjunk túl vastag és kemény párnát (maximum 2.5 mm), mert az púposra nyomhatja hátulról a nyákot és az egyáltalán nem tesz jót a BGA IC-nek! Ezt érezni lehet mikor visszarakjuk a nyákot és az a párnán határozottan felfekszik, de ne billegjen! Inkább szerezzünk be egy másik párnát, nehogy többet ártson a beavatkozásunk, mint amennyit használ. Ha minden stimmel jöhet a hátlap visszapattintása és az összecsavarozás. Ez sétagalopp lesz a szétszerelés izgalmaihoz képest.

A cikkben segítségemre volt Laraxior kolléga akitől a meghajtót kaptam.

Sok sikert kívánok mindenkinek és hűvös vezérlő IC-t. Uff: KillHates

Előzmények

  • MSI Gx701 hűtés tuning

    Na, megtuningoltam egy kicsit a Gx701-est, mert idegesített, hogy 70-75 fokos a 9600GT GPU terheletlenül...