Sapphire 4850X2/2GB - hűtsük le!

Szeretnék bemutatni egy nem mindennapi kártyát. 4870X2ről sokfelé lehet olvasni, az "öcsiről" kevésbé. – írta: Speed®, 14 éve

Az aprók böngészése közben ráleltem erre a 2GBos 4850X2re és rámtört a "kell!!" érzés..privi privit követett, majd kicsit döcögve, de végül nyélbe ütöttük az üzletet Joces kollégával (big txh még1x!), másnap hónom alatt a brutális méretű dobozzal hazafelé caplattam.

Amit a kártyáról tudni kell/lehet:

Egyedi felépítés, más gyártó nem is gyártott ilyet, csak Sapphireék.
2db 1GBos HD4850 összedolgozva egy nyákra, a GPUk kommunikációjáért felelős PLX chip segítségével. A kártya hossza nem kevesebb, mint 29cm!

Referencia 4850 órajeleken, azaz 625/993(1986)MHzen üzemel, GDDR3 van rajta.
A nagytesón (4870X2) GDDR5 chipeket alkalmaztak 3600MHzen, ill. a GPU magasabb fesszel 750MHzen jár alapból, ami a fogyasztáson meg is látszik :S
Valamit tudnak Sapphireék, mert a 4850X2 gyakorlatilag egy 4850/1GB karikból épített CF, a fogyasztás ennek ellenére nem haladja meg a 200Wot!

Plusz poén: az egész gépet, P35 miatt komoly fesszel 3.6ra tuningolt Yorkkal, meg a tuningolt X2vel, lazán elviszi éppen langyosodva egy 400as Enermax Liberty! Mondjuk ez a táp érdeme is a 2x20A/12V felépítéssel, de azért örülök, hogy nem kell Paks hozzá :)

A felépítésből adódóan 1600SP és 1GB VRAM áll az alkalmazások rendelkezésére, feltéve, ha megfelelő a szoftveres támogatás. Manapság többnyire ez megvan, bár akadnak még játékok, ahol nem jó a skálázódás, szerencsére egyre több figyelmet fordítanak erre a játékfejlesztők, szóval a helyzet innentől csak javul, remélhetőleg.

Következzen írásom lényege, a hűtés, ill. egyéni igényekhez igazítása:

Olvasgattam előtte pár felhasználói véleményt, tudtam, hogy a hangjával problémáim lesznek, eléggé vájtfülű vagyok, már ami a PCm hangját illeti..leginkább azt szeretem, ha nincs neki ;p Szóval a beszerelés közben már azon törtem az agyam, mi lesz a megoldás.

Gyorsan túlléptem az installon és máris toltam rá a terhelést, hogy érzékelhessem, mit is nem akarok hallani..35%os ventivel már túl is lépte ezt a határt, emellett 80°/85°Con jártak a GPUk és 90 felett a VRM..eldőlt, szétkapom.

Kezdésnek a burkolat lebontása és a gyári ventik lecserélése jöhetett szóba, a rendelkezésre álló cuccok okán. Ez meg is történt, szétkaptam, újrapasztáztam a GPUkat (száraz/sok paszta nem oké), majd rögzítettem 2db 1500rpmes 92mmes Nexus ventit, halk fajta!

Az eredmény egy méretében alig eltérő, hangban teljesen korrekt (12Vra kötve is alig hallani némi susogást) megoldás lett, ami sokkal hatékonyabb nem lett a gyárinál (80°Cos GPUk és 90°Cos VRM 15 perc Furmark után, 700/2100as tuninggal..).

Tudtam, ha ki akarom aknázni a kari rejtett tartalékait, itt nem szabad megállni. Agyalás, méregetés, aprók böngészése következett, és jöttek is a hűtők, Rev.1 S1 és HR-03 GT.

A tervem az volt, hogy az első GPUra megy az S1, a másodikra a HR03, fordítva. Később kiderült, 2db HR03 a tökéletes megoldás, az S1 komoly módosítás után rakható csak fel. Útban voltak a DVI kivezetések és a PLX chip bordája is magasabb a kelleténél.

Aki ismer, tudja, nem ijedek meg egy kis flex/dremel használattól, ez következett. Az S1 baloldali heatpipejai közt elnyestem a lamellákat /tiszta Setsugen feeling x)/ és elfordítottam az így különváló blokkot, illetve picit emeltem rajta a hp hajlításával.

A PLX borda felett 3 lamellát 2cm szélességben kivágtam a heatpipeokig, így elfértek a PLX borda lamellái..csakhogy az egyik heatpipe nem fért el..itt nem jöhetett szóba vágás, hiszen lehet, hogy vissza kell állítani egyszer a gyári állapotot Maradt az óvatos hajlítgatás.

Logikai sorrend mondjuk itt borult picit, de segáz ;p Először a HR03mat kellett felpattintani, a csavarok hozzáférhetősége miatt, utána jött az S1.

A ventik kiválasztásánál gondosan ügyeltem arra, hogy ne legyen két egyforma x) Na jó, igazából a célszerűség döntött..12cm/1000rpm az S1re, 92mm/1500rpm a HR03ra, és 8cm/1800rpm a VRM/FET részleg fölé. ezek így hármasban is szép csendben vannak és minden részleg megfelelően van szellőztetve, az eredmények tanúsága szerint.

Nem lett egyszerű felépítmény, sem méretre, sem súlyra, de bepasszíroztam 8)
A biztonság kedvéért a ventik szabályzóra vannak kötve, éjszakai üzemmódhoz.

Eredmények: jelenleg épp 750en járnak a GPUk, Furmark alatt 62/67°C volt a csúcs. Hiba semmi, megyek majd tovább, megnézem mit építettek Sapphireék erre a nonref. nyákra.

A kártya teljesítménye tuningolva a nagytesó /4870X2/ szintjén van, a legújabb szériákból pedig az 5850et hozza magabiztosan, alig nagyobb fogyasztással, DX11 nélkül. Utóbbi hiánya mondjuk nagyon zavaró, mikor DIRT2ben 1600x1200+4xAA/8xAF mellett száguldok ;p

Végülis a célomat elértem a módosítással, halk lett a masina és ha nem lenne elég a kakaó, 20% OCt is simán elvisel, amiért már megéri feltelepíteni a Rivatunert..
Beszerzek egy 2. HR-03GTt, hogy ne legyen a moddolt S1 miatt gány jellege a dolognak, de csak a továbbadás miatt, a használatot nem befolyásolja, így is tökéletes szvsz.

Távlati terveim közt nem szerepel viszont a kari, mATX szinten nem alternatíva, de most egy picit kiélem a technogeekségem vele, mielőtt feldobom az aprókba, jóárasítva ;p

Ötletekkel, észrevételekkel, kritikákkal /módjával azé'/ a fórumban várom hozzászólásaitokat!
A mai napig "logout-szűz" voltam, remélem pozitív visszhangja lesz e titulus elvesztésének ;p

Köszönöm a figyelmeteket!

Update 2010.07.12

Az X2 gazdit váltott, jelenleg épül az új konfigom, ill. készül a következő cikk ;p