Sony Xperia Z - érvek a megvétele mellett

A Sony 2013-as csúcsmodellje ami kapott hideget és meleget is egyaránt. Vajon tényleg érdemes megvenni? – írta: kornel44, 10 éve

Bevezető

Találkozásom az Android rendszerrel elég régre nyúlik vissza, ergo eléggé mélyre beleáshattam magam a világába. Viszont birtokolni még nem volt szerencsém egészen mostanáig, míg meg nem kaptam a bemutató tárgyát képező Sony Xperia Z okostelefont.

Sajnos a telefonról általánosságban több rosszat hallani, mint jót. A telefont csak kívülről megfigyelők (ilyen voltam én is) felületesen vélekednek a készülékről, pedig ez a készülék rácáfol a róla gondoltakra. Én is szkeptikusan fogadtam a készüléket és szkeptikusan is álltam hozzá igen hosszú ideig, de később szemügyre vettem alaposabban és nem is kellett sok, hogy rájöjjek: tévedtem, rosszul ítéltem meg a telefont.

A készülék formavilágát én az "Egyszerű, de nagyszerű" jelzővel tudnám a legjobban kifejezni. A Sony igencsak elegáns telefont alkotott meg, amely ezen felül még vízálló is. Igen a készülék megkapta az IP57-es minősítést, amely védelmet jelent a por ellen és vízállóságot 1 méter mély vízben 30 percig.

Telefon legkiemelkedőbb része a kijelző, amely Full HD, azaz 1920x1080 képpontos felbontást jelent. Ezt egy 5"-os helyre zsúfolták, amely számításaim alapján és a gyártó által publikáltak alapján 441 ppi. Ez egy igen kiemelkedő érték ennél többre ne várjunk jelen pillanatban.

Most lépnék igazából a telefon védelmére a kritikákkal szemben. A készüléket a kijelzővel kapcsolatban támadták a legtöbben, ide értve a gyártó által használt TFT kijelzőket és azok gyenge betekintési szögeit. Az tény, hogy a betekintési szög nem a legkiválóbb, a fentebb említett TFT panelek esetében, de nem vészes. A kijelző fényereje ugyanakkor véleményem szerint magasabb, mint a Samsung Galaxy S4-é.

A kijelző színei véleményem szerint rendben vannak a Sony televíziókban már levizsgázott Bravia Engine-nek köszönhetően. A kijelző felett helyezkedik el a Sony tipográfia, itt kapott helyet az előlapi kamera, a közelség- és fényérzékelő és egy RGB értesítőfény. A készülék virtuális gombokat kapott, amelyet sokan szeretnek, sokan nem.

A telefon dimenzióival szerintem minden rendben van, szám szerint a készülék mérete 71 mm x 7 mm x 139 mm. A készülék oldala igen szépre, elegánsra sikerült. Ide kerültek a különböző portok, mint például a microUSB, a microSIM foglalata, az microSD kártya foglalata és a 3,5 mm-es jack. Szintén a készülék oldalán helyezkedik a képernyő feloldó / lezáró gomb és a hangerőszabályzó páros is.

Külön kiemelném itt a feloldó / lezáró gombot. Mára már ez a gomb a Sony csúcsmodelljeinek egyik védjegye, ismertetőjegye. A hátlapot szintén, mint az előlapot, egy karcálló üveg védi. Itt említeném meg, hogy a karcálló üveget még egy gyári, igen masszív fólia is védi a behatásoktól.

A híresztelések szerint az előlapot Dragontrail, míg a hátlapot Corning Gorilla Glass 2 védi. A hátlapra került a kamera és a hozzátartozó igen erős LED villanó. Lejjebb kapott helyet az NFC chip.

A kamera 13 megapixeles, tehát a készülék képes a Full HD videó rögzítésére. Véleményem szerint nagyon szép videót lehet vele rögzíteni, viszont rossz fény viszonyok mellett néha zajos képeket készít.
A kameráról annyit kell tudni, hogy ugyanazokból a modulokból építkezik, mint a Sony kamerák.

A kamera szenzora a már jól ismert Sony kamerák esetében alkalmazott Exmor RS™ mobil változata, amely támogatja a HDR videófelvételt. A kamera szoftvere sokat változott a megjelenés óta. A 4.2.2-es verzió óta megjelentek az integrált kamera alkalmazások. A kamerában van autófókusz, képstabilizátor.

Az elkészített képeket itt találjátok. A képeken látszik, hogy normál fényviszonyok között a telefon nagyon szép képeket készít. A képek tűélesek, tiszták és színhűek.

A készülék a 4.1-es Androiddal látta meg a napvilágot. Jelenleg a legfrissebb változat erre a készülékre az Android 4.3, de hetek kérdése, és megkezdődik a KitKat frissítés. A telefonon az Xperia UI található, amely sokak szerint a legjobban optimalizált kezelőfelület.

A kezelőfelület szép és letisztult, mentes mindenféle giccstől. Az ablakanimációk gyorsak, nyoma sincs röccenésnek. Számos Sony exkluzív alkalmazást kapunk, mint például a Walkman, a Socialife Hírek, az Xperia Care, az Intelligens csatlakozás, a Movie Studio, a Wisepilot for XPERIA - ez amúgy a Sony saját navigációja, amely a Here maps-et használja, és az Update Center. A Sony gyári albuma például elképesztően szép, csakúgy, mint a Walkman alkalmazás.

A telefon nem ijed meg a gépigényesebb játékoktól sem, röccenés nélkül viszi a Real Racing 3-at, a GTA San Andreas-t, a Dead Trigger 2-t és még sok más játékot. Viszont valamiért a GTA Vice City-t nem szerette, itt már észlelhető volt némi röccenés.

A készülékben egy négymagos Qualcomm Snapdragon S4 Pro processzor duruzsol, amely magonként 1,5 GHz-en teljesít szolgálatot 2 GB RAM társaságában. A telefonban még található egy Adreno 320-as grafikus gyorsító. A telefont képtelenség kifagyasztani, meg sem kottyan neki, ha 3-4 játék is fut a háttérben. Viszont igen erős akkumulátor szükséges ezek ellátásához, a készülék energiaforrása egy 2330 mAh-es Li-ion akkumulátor.

A becsült üzemidő körülbelül 1 nap, de ezt az időt a STAMINA üzemmód bekapcsolásával növelhetjük. A telefon belső tárhelye 16 GB, de ezt microSD kártyával bővíthetjük. A telefonhoz jár egy töltőfej és a hozzátartozó adatkábel és egy agybadugós headset három pár gumiharanggal.

Végül összegzésként a telefon nagyon jó vétel pláne, hogy most már lefeleződött az ára, így kártyafüggetlenül körülbelül 100.000 Forint környékén jár. A telefon rivális versenytársai ennél 50-60 ezer forinttal drágábban járják a boltok polcait. A hardvere rendben van, ennyiért csúcskategóriás telefont más nem árul. Köszönöm a megtisztelő figyelmet, remélem tudtam segíteni a leírtakkal.

Azóta történt

Előzmények

  • Sony Xperia SP

    A Sony nagyon komolyan gondolja mobilpiaci szereplését, ennek egyik bizonyítéka az Xperia SP.

  • Sony Xperia SP - Mennyire SuPer?

    A Sony idei felső-közép kategóriás modellje mit nyújt az olcsó kínai telefonokkal szemben?

  • Sony Xperia Sola - "ZÁRVA"

    "Bootloader unlock allowed: NO" - avagy mit tehet egy Xperia Sola tulaj, ha nem nyitható a bootloader?