Superlux HD660 a HD668B ellen

A Superlux két népszerű fejhallgatója járt nálam egy kis tesztelgetésre. – írta: schawo, 13 éve

Bemutatás

A Superlux a feltörekvő tajvani stúdióeszköz gyártó fejhallgatói rendkívüli népszerűségre tettek szert az elmúlt egy, másfél évben. Üzletpolitikájukkal ráborították az asztalt a nagy múltú, neves gyártókra.

A három nagy germán (AKG, Beyerdynamic, Sennheiser), valamint a japán (Audio Technica) és amerikai (Grado, Shure) társaik az elmúlt évtizedek alatt szépen felszeletelték a piacot egymástól árban és hangminőségben nagyon jól elkülönített osztályokra.
Épp ezért egy-egy árkategóriát vizsgálva a gyártók egyes termékei körülbelül azonos minőségi szintet képviseltek.

Ebbe a gyártók számára nyugodt piaci idillbe robbant be 2010-ben a tajvani gyártó, mint az elefánt a porcelánboltba. Üzletpolitikájuk, hogy a fejhallgató fejlesztési költségét a tervezett nagy eladott darabszámon elosztva rendkívül agresszív árazást tudnak alkalmazni.
A költségeket távolkeleti módon kicsit tovább faragták az enyhén adhoc fejlesztéssel, valamint a minőségileg egyenetlen (ISO AS - "ahogy sikerül") gyártással. Ez abban nyilvánul meg, hogy egy szállítmányt figyelembe véve is némi eltérések mutatkoznak az egyes példányok hangzásában.

Elsősorban nem is a hangminőség, hanem a hangkép változik az egyes példányok között kicsit jobban a megszokottnál. De az árazást és a kapott hangminőséget is figyelembe véve ez igen könnyen megbocsátható bűn.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!