Szkájlék most már Ryzsen élnek!

Egy hosszabb PC nélküli időszak után az új gépet raktam össze. Vigyázat, szókimondó szövegek! – írta: JanR, 6 éve

A beszerzés

Az alap megvolt, már csak a rántás, a többi alkatrész hiányzott. Ne higgyétek azt, hogy az AMD vonal könnyű döntés volt, legalább 13x elbizonytalanodtam abban, hogy biztos ne Intel legyen? Hisz az évek alatt olyan szép barátság alakult ki kettőnk között...- mikor anyáztam a 3770K-nál, mert 1 MHz-cel nem ment többet, mint a gyári érték, vagy akár mesélhetnék a 4770K-mról, ami úgy befűtött, hogy azon a télen nem jött gázszámla. Vagy korábbra visszatekintve az E8400-nál, hogy a gyári 3 GHz-hez is olyan feszültséget vett fel, hogy az ELMŰ szerintem még azóta is abból a beszedett pénzből él.. – na, de ezek nagyon kiugró esetek (szép emlékek), tényleg kíváncsi voltam az AMD-re, az elhatározás pedig elég erős volt.

Következő sarkalatos pont az alaplap volt. Sorba átvettem a dolgokat, hogy mit szeretnék és mit nem. Preferálom az ASUS, illetve az MSI márkát, tuning jelen esetben nem szükséges - aztán mégiscsak de. Hosszas kutatómunka után, brit tudósok megállapították, hogy három meg egy meg egy, az öt. Én meg azt, hogy az MSI B350M Bazooka alaplap tetszik a legjobban. Még pedig azért, mert szép, szolid és tudja azt, ami a dolga.

A memória egy kicsit nehezebb dolog volt, mivel csillagászati áron mérik őket, így nagyon meg kellett válogatnom, hogy mit vegyek. Na meg ugye ott van az a tényező is, hogy a Ryzen elég új architektúra és egyelőre elég sok RAM nyűgös vele. Elsőként (igen... itt már kezdődött a bjutiful frenccsip) egy Corsair LPX RAM párt vásároltam. De erre majd még visszatérek..

Videokártya téren nem voltak túl nagy elvárásaim, a lényeg, hogy fullHD felbontás mellett szépen menjenek a játékok. Viszont az én agyacskám furcsa módon üzemel, még pedig azért, mert alaplapban kábé sose vennék Gigabyte-ot, de VGA-ban egyenesen preferálom a márkát. Az, hogy Nvidia vagy AMD, nálam nem kérdés. Nem tudom, hogy az én hibám-e, vagy a gyártóé, de az AMD-vel többet szo*tam, mint egy öregember 40 év alatt a téglagyárban. Szóval ződ lett a kártya, teljesítményben pedig a GTX 1060 volt számomra tetsző, abból is a 3 GB-os változat, mivel a nagyobbikat (6 GB) irreálisan drágának tartottam azért a "kis" pluszért. Mind ez mellé még jött egy pont, hogy kis méretű legyen, így jutottunk el a Gigabyte GTX 1060 Mini ITX változatig.

[/P]

Aztán végül hamar le is cseréltem, de erre is visszatérek, mint Schwarzi a terminátorban.
UPDATE: Aztán megint.
UPDATE 2: Aztán megint.

Tulajdonképpen a főbb alkatrészek így összeálltak elsőre! Házat vadásztam még egy darabig. Fontos volt az mATX méret és a jól szellőző tulajdonság. Végül egy már ismert kuckónál kötöttem ki, ami nem más, mint a BitFenix Prodigy(képes vagyok ezt is elrontani, pedig most raktam össze.. szóval, khm) Phenom M. Az ITX-es változatával már volt dolgom, így tudtam milyen házat veszek.

Közhiedelmekkel ellentétben a prodidzsáj - no gúd, mert igazából Phenom lett a borítás a masinámon....

És akkor egy kis trükk tőlem Nektek sok-sok szeretettel:

Az úgy volt, hogy összeraktam a gépet, de nem azt az eredményt adta, mint anno az mITX változat. Melegebb volt, sokkal, jöttek a hulaula lányok, akasztották a virágos nyakláncot. Nem utolsó sorban, számomra a gép elérte a hangos üzemmódot!

Újabb keresgélés jött. Viszont megakadt a szemem egy szép házon. Elkezdtem nézegetni, becézgetni, dominálni felé. Jaaa, ez nem az a rész! Olvastam róla és annál inkább "te nekem begyere" érzésem lett. Kis vacillálás után úgy döntöttem, hogy ez lesz a befutó, ez lesz Rizsáék új otthona: Fractal Define Mini C TG.

Táp ügyben most nem tettem magasra a lécet, kellett valami megbízható, ami ezt a konfigot kényelmesen és csendesen elviszi. A választásom az FSP Hexa+ 400W-ra esett. A későbbiekben majd ezt lecserélem egy moduláris, hibrid variánsra, de első körben nem szántam erre nagyobb összeget. A HDD-m adott volt még az előző gépemből, valamint még egy 250 GB-os SSD-t vásároltam, mert azé' na, az kell.

Az alkatrészek adottak voltak, kezdődhetett a móka és kacagás, a fergeteges buli. Na, akkor gatya fel (mert ugye eddig alsósnaciban írtam) és csapjunk a lecsóba, hogy a rizsát kitúrjuk belőle.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények