MBT cipő és sóterápia

Tapasztalatom és magánvéleményem a "maszáj" cipőről és a sóterápiáról. – írta: Nimrod, 13 éve

Sóterápia

Másik téma a sóterápia.

Ennek előtörténete, hogy gyerekkorom óta ősi ellenségem az allergia, ami odáig fajult, hogy egy naptári évnek a felében már miatta szenvedek (orrfolyás, szemviszketés, ahogy kell). Azt tudom, mikre vagyok allergiás, de költözés kizárva, harcolni kell. Az orvos által felírt allergia elleni gyógyszer egyik problémája volt, hogy alapvetően nem hatott, pontosabban csak enyhítette a tüneteket, mellette még kissé álmos is lettem.

Próbáltam más terméket is, ott meg a fentiek mellett még az étvágyam is elment.

Évekkel ezelőtt beszereztünk egy sólámpát, mert az elvileg jó ilyesmire is, de igazából semmit sem tudtunk róla. Legalább 3-4 éve használom már, haszna viszont nem volt. Később rábukkantam, hogy a sólámpa a sóterápiának csak egy része, van még mellette sóoldatos ivókúra, szemöblítés, orrmosás és sóbarlangi szieszta is.
Mivel kiemelten allergia kezelésére javasolták, ezért adtam neki egy próbát. Megjegyzem, az egész nem került annyiba, mint a fentebb említett cipő...

Sólámpám ugye már volt évek óta, de eredménytelennek tekintettem a használatát. Egy alkalom erejéig kipróbáltam a sóbarlangot is, ami nem rossz, jót lehet lazítani és aludni amíg ott vagyunk, de nem éreztem úgy, hogy meg tudja oldani a problémám. Körülbelül egy évvel ezelőtt inkább vettem kristálysót és belevágtam az ivókúrába valamint az orrmosásba. Ez utóbbi csak eleinte szokatlan, később napi - és nem kellemetlen - rutinná vált.

Az ivókúra alapvetően abból áll, hogy speciális sót feloldunk vízben, majd azt megisszuk. Ez gyakorlatban naponta egy pohárnyit jelent, érdemes reggel és nem később. Amit eleinte tapasztaltam, hogy ez bizony odabent takarít, törzsvendég lettem a mellékhelyiségben. Sima vizelés formájában jött ki, tehát nem jött rám a hasmenés, de nem tartom elképzelhetetlennek, hogy valakinél eleinte ilyen tünet is legyen. Folyamatos használat mellett ez alapvetően csak pár hétig tart, utána már nem lesz
feltűnő a mértéke.

Tudni kell a sóterápiáról, hogy nagyon lassan hat, évek alatt fejti csak ki a hatását. Emiatt gondolom már érthető, hogy miért hanyagoltam a sóbarlang rendszeres látogatását...

Akár hogy is nézem, amióta az ivókúrát csinálom nem voltam beteg. Kivéve egy átmeneti alkalmat, de akkor körülöttem már mindenki kidőlt influenzával, itt egy kicsit rá kellett segíteni, de betegácsira vagy extra pihenésre még ekkor sem volt szükségem. Az allergia ellen viszont érzésem szerint nem ez hatott, hanem az orrmosás. Ennek lényege hogy kis edényben kristálysót feloldjuk, majd azt az egyik orrlyukon keresztülfolyatjuk és távozik a másik orrlyukon, majd csere. Ez egyébként jógások körében is ismert technika. Én azt a módszert követtem, hogy naponta egyszer, lefekvés előtt végeztem el az
orrmosást (holott naponta többször kellene), illetve olyankor, ha rám tört az orrváladékozás mert például erősen allergén környezetben voltam. Ez meg is tette a hatását.

Összességében az allergiám nem múlt el, de egy elfogadható szintre tudtam csillapítani. Nincs már szükség legalább szezonálisan olyan gyógyszereket használni, amitől csak álmos és bágyadt leszek egész nap.

Végső vélemény: ha a sóterápiát nem is alkalmazzuk, de megtanuljuk például az orrmosást, már azzal előrébb leszünk akár allergia miatt szenvedünk, akár csak picit jobban szeretnénk aludni.

Végszó: ahogy mondtam, ezek a saját tapasztalataim. Semmi más, csak az én magánvéleményem. Ahogy látható évekig teszteltem a fentieket, így volt időm kitapasztalni mellékhatásokat és buktatókat is. Azt mondanám, hogy mind az MBT-cipő, mind a sóterápia mellőzhető és kiváltható valamivel ami olcsóbb és jobb, de igaz ennek a fordítottja is.
Nem csodaszerek, csak eszközök. Szerintem.