TransSendentális Bluetooth élmény I.

TransSendentális Bluetooth élmény I. I. rész: Koncepció, kliensprogram A Bluetooth... – írta: Kobaljov, 16 éve

TransSendentális Bluetooth élmény I.

I. rész: Koncepció, kliensprogram

A Bluetooth szabványt népszerűsítő, és fejlődését irányító Special Interest Group (SIG) 2006. őszén mutatta be (sajtóanyag, podcast) az ingyenes TransSend nevű kliens-szerver alkalmazását, amellyel vezeték nélküli kapcsolaton közvetlenül a számítógépek böngészőjéből küldhetők át webes tartalmak mobileszközökre (telefon, PDA). Mivel erről a hazai hírekben szinte egyáltalán nem lehetett hallani, és így a program adta lehetőségeket sem sokan ismerik, ezért talán érdemes feleleveníteni a részleteket és megosztani a tapasztalatokat. A bejegyzés mostani első részében az általános és kliensoldali információkról lesz szó:

Koncepció:

Az alkalmazás elképzelt felhasználásai elég hétköznapiak, pl.: szervezünk egy közös vacsorát a barátokkal egy jó hírű étterembe, ami nemrég nyílt meg és még nem jártunk ott azelőtt. Ilyenkor általában az étterem honlapjáról megkeressük a címet, megnézzük térképen, hogy ez pontosan hol is van, e-mailben vagy telefonon foglaltatunk asztalt és feljegyezzük az eseményt a naptárunkba. Indulás előtt ezeket (cím, telefonszám, esetleg térkép) még egy papírra vagy a mobilkészülékünkbe felírjuk, hogy ha menet közben szükség volna rájuk, akkor kéznél legyenek. A TransSend a Bluetooth kapcsolat segítségével ehhez az utóbbi folyamathoz próbál egyszerű és kényelmes megoldást nyújtani. Ideális esetben, ha az étterem honlapja támogatja ezt a lehetőséget, akkor egy-egy speciális gombra kattintva a számítógépről rögtön a mobil eszközünkre küldené át a program az étterem elérhetőségeit névjegykártyaként, az asztalfoglalást naptárbejegyzésként, és a környék térképét képként. De nem csak éttermeknél, hanem vállalatok irodáinál, sportcsapatok meccsidőpontjainál, és sok más helyzetben is lehetne alkalmazni.

Rosszabb (vagy mondhatnák úgy is, hogy a jelenlegi) esetben a honlap még nem nyújt ilyen szolgáltatást, ilyenkor a kívánt szövegrészletet vagy képet kijelölve a weboldalon, a jobb egérgomb menüjéből kezdeményezhetjük az átküldésüket.

A kliensprogram működésének feltételei:

Windows 2000 vagy XP (SP2) operációs rendszerű számítógép

(A letöltési oldalon csak XP-t írnak, de a sajtóanyagban és a Súgóban a 2000 is szerepelt.)

Internet Explorer 5.5 vagy újabb webböngésző

(A későbbiekben lehetséges, hogy más böngészőkhöz és operációs rendszerekhez is elkészítik.)

 A következő illesztőprogramok valamelyikét használó Bluetooth adóvevő:
Toshiba (min. 3.20), Broadcom/Widcomm (min. 4.0), Microsoft (bármilyen)

(Ez a Start menü / Beállítások / Vezérlőpult / Rendszer / Hardver fül / Eszközkezelőben a Bluetooth eszközünk tulajdonságainál nézhető meg az Illesztőprogram fül alatt. Részletesebb képes, angol nyelvű segítség a weben. Ha esetleg nem volna megfelelő verziónk akkor érdemes felkeresni az eredeti gyártó weboldalát frissebb verzióért.)

 A mobil eszközöknek támogatniuk kell a Bluetooth Object Push Profilját (OPP)

(Hogy a készülékeink milyen profilokat támogatnak, azt már párosításnál felsorolják, de később is megnézhető: My Bluetooth Places, View devices in range, a Discover services-t használva.)

Ha rendelkezünk ezekkel akkor elvileg nincs akadálya a működésnek, az ingyenes regisztrációt követően (amivel a későbbi frissítésekről értesülhetünk) máris letölthetjük a kliensprogramot (kevesebb, mint 1 MB). Telepítése után a böngészőprogramot újra kell indítani és a mobil eszközt láthatóra (discoverable) kell állítani a Bluetooth beállításainál.

A TransSend-el küldhető adatok (OBEX szabvány):

 Névjegykártyák vCard formátumban

 Naptárbejegyzések vCalendar formátumban

 Képek jpg, gif, bmp vagy png formátumban

 Szöveges tartalmak vNote formátumban vagy egyszerű szövegként (txt)

(Mivel a vNote nem kötelező része az OPP-nek, így nem minden készülék támogatja. A küldhető adatok köre a későbbi fejlesztések során bővülhet.)

Az, hogy pontosan hova is menti el a mobil eszközökön a küldött anyagokat, az gépenként eltérő lehet (a fejlettebbeknél állítható), ezért a megtalálásukhoz készítettek egy online útmutatót is.

Gyakorlati tapasztalatok:

(A teszteléshez használt eszközök: asztali számítógép: 17” SXGA, XP Prof. SP2, IE7, USB Bluetooth adapter, notebook: 15,4” WXGA, XP Home SP2, IE6, integrált Bluetooth, PDA: Fujitsu-Siemens Loox 720, WM 2003 SE, integrált Bluetooth, Mobil: Siemens M75, integrált Bluetooth)

A gyakorlati tapasztalatokról összeállítottam két webes képgalériát. Ahogy az első képen is szerepel érdemes rögtön az elején szüneteltetni (szóköz) és megnövelni az egyes diák megjelenítési idejét a megjegyzések elolvashatóságához, mert az alapértelmezett 4 másodperc kevés, de nem lehet máshogy megváltoztatni.



(A diavetítés megnyitásához kattintson a képre)




(A diavetítés megnyitásához kattintson a képre)

II. rész előzetes, szerveroldal:

A TransSend gombok készítéséhez szükség van a szerveroldali alkalmazásra (TransSend Developer Edition) is, ez ingyenesen elérhető, de csak Bluetooth SIG tagoknak, amely magánszemély nem, csak cég lehet. Ugyanakkor az éves díjjal bíró tagságok (Associate, Promoter) mellett ebbe elvileg* beletartozik az ingyenes Adopter tagság is, így ennek tesztelésére megkértem az egyik magáncégben érintett webfejlesztő ismerősömet. Az ő szerveroldali tapasztalatairól fog majd szólni a bejegyzés II. része, hamarosan.

(*: A podcast szerint igen, de a bemutatási sajtóanyagban ezt a tagsági formát nem sorolták fel a többi mellett így nem biztos. Már érdeklődtem náluk levélben erről, de még nem válaszoltak.)

(Az írás eredetileg a PDAmánián jelent meg.)