Újabb prémium kategóriás My Passport

A WD nemrég bejelentett My Passport Ultra szériája után itt a tetszetős, főleg Windowshoz szánt Slim. – írta: King Unique, 11 éve

Szupergyors Hitachi Travelstar 7K1000

Ráadásként, egy igazán gyors mobil merevlemez:

Korábban kérdezte valaki tőlen Külső merevlemezek topicban, [link] hogy melyik adattárolási, adatmozgatási célra a leggyorsabb 2,5"-os külső merevlemez, és azt válaszoltam, hogy az újabbak 500 GB-os tányérokkal (500 GB - 2 TB) , amik ugyan 5400 rpm-esek, de szinte ugyanazt hozzák szekvenciális értékeknél, mint pl. a 7200-as 750 GB-os WD Black széria 375 GB-os merevlemez tányérokkal.

Nos ezt a Hitachi megfejelte új 7k1000-es modelljével, ami már 1 TB tárhelyet kínál (2 x 500 GB tányér) 7200-as fordulatszámmal, SATA 3-as csatolóval, valamint a 32 MB cache-sel. (részletes teszt).

Azért látható a fenti tesztből, hogy nem minden téren a legkimagaslóbb a teljesítménye, de azon - 4K és egyéb - értékek főleg rendszerhasználat, program futtatás során fontosak, viszont külső adattárként használva már kevésbé. Nagyméretű fájlok mozgatásához a szekvenciális értékek a dominánsak, melyek önmagukért beszélnek:

Idehaza is beszerezhető, ráadásul az ára is elfogathatónak mondható a többi hasonló méretű 2,5"-os winchesterhez képest.[link]

Negatívumként talán átlagnál kicsivel zajosabb hangja, valamint nagyobb fordulatszámából adódó intenzívebb melegedése, és nagyobb fogyasztása róható fel. Így előbbi kompenzálására célszerű alumínium rackben használni jó hőelvezetés végett, továbbá, mivel 2,5"-os mérete okán külső használathoz csak USB-ről kapja a tápot, mindenképpen Y kábel használata javasolt, mezei USB 2.0 portban mondhatnám kötelező is.

Ezt támasztja alá a címkéjén is megtalálható 800 mA-es áramerősség érték, ami mondhatni az optimális táp paraméterekre hívja fel a figyelmet.

A gyártói specifikációban felpörgésre 5.5 W-ot említenek, amiből egyszerű matekozással kiszámolhatjuk a szükséges áramerősséget a P= I * U általános képletet átrendezve-------> I=P / U= 5W/ 5V=1.1A

Ha abból indulunk ki, hogy a WD Black szériára 0,55 A van címkézve, és 1 db USB 2.0 porton szenved, a Hard Disk Dentinel is 1150mA-es felpörgési áramot ír rá [link], akkor ennél is érdemes komolyan venni.

Remélem tetszett a cikk, akiket érdekel az adattárolás témaköre, azon belül is a külső HDD alapú adattárak világa, és nyomon követik mostani újításokat, azoknak talán tudtam szerezni pár izgalmas percet ezen információkkal.

Azóta történt

  • Olcsó NAS otthonra

    Karácsonyra kaptam egy ZZZ Smart Group OEM NAS 310-es szervert, ezt szeretném nektek bemutatni a kicsomagolástól a beüzemelésig.

  • WD RED - nem csak NAS-ba?

    Profi, nagy méretű belső háttértár, állandó otthoni használatra az egyik legismertebb merevlemezgyártótól.

  • NAS alaplap körkép

    Arra szeretnék alternatívát mutatni, ha valaki saját maga szeretne NAS-t építeni - minél olcsóbban.