Vaio CS21S – az életstílus

„Az Ön stílusos multimédia társa vörös színben”, azaz maga az ördög 14,1” méretben. Nem csak nőknek. – írta: benoce, 15 éve

„Az Ön stílusos multimédia társa vörös színben”, azaz maga az ördög 14,1” méretben. Nem csak nőknek.

A Vaio-ról
Sokan vártuk Sony eme nemes termékét, tavaly, végre megérkezett, igaz több mint 10 évet késtek a magyarországi forgalmazással. Aki akarta, természetesen így is be tudta szerezni kishazánkban. Festett, matricázott, buherált magyar kiosztással, érdekes nyelvű (olasz, spanyol) operációs rendszerrel. Végre tiszta víz került a pohárba, tavaly októbertől élvezhetjük minden előnyét a hivatalos VAIO támogatásnak

Sony Vaio

CS sorozat

++ VIDEO ++

Az életstílus, vagy stílusos élet. A Sony 4 kategóriába sorolja az általa forgalmazott Vaio termékeket, Életstílus (CS és P), Mobilitás (P, SR, TT, Z), Multimédia (AW, FW, NS) Professzionális (BZ). CS széria egy színes egyéniség, magyarhonban 3 féle színben (hófehér, vörös, korálrózsaszín) került forgalomba az odakint kapható 6 közül.
A barátok, ismerősök mindig rávágták, ez tipikusan nőknek készült modell, mondjuk a rózsaszín esetében még el is fogadom.(Angliában pedig Caramel Cream, Electric Purple, Liquorice Black színekben is).

Külsőség

Szép kellemes dobozban érkezik. Benne gondosan becsomagolva a notebook, töltő, és akkumulátor, plusz a szokásos papír mennyiség.
Kicsomagolva, kézbe véve, egy tipikus letisztult Vaio látható, harmonikus vörös színben, igaz az első meglepetés itt ér, a készülék oldal felétől, az alján át, ezüstszínű. Hopsz. Elfogyott a festék?

Az egész gép le van kerekítve, semmi szögletes nincs rajta. Kijelző tetején egy alig észrevehető nyitást segítő rész van kialakítva. Kinyitva megint egy érdekesség, a fedél és billentyűzet körül fényes zongora lakk az egész, ezzel szemben a kijelző körül és maga a touchpad nem, biztos van rá valami értelmes magyarázat.
14,1” kijelző tetején egy 1,3MP webkamera trónol, visszajelzővel, és egy mikrofon nyílással. Maga a kijelző nagyon rendben van, fényes emelt kontrasztú (X-black) kijelző 1280x800 pixel felbontással. Ami itt feltűnt, függőleges betekintés kicsi szerintem, bár kijelző nem volt kalibrálva. Vízszintes betekintés viszont tökéletes. Kijelző teljesen 180 fokig kinyitható!

Kijelző alatt van, a multimédiás vezérlő, illetve a hangszóró pár, webkamera bekapcsoló, és a főkapcsoló gomb. Maga a multimédiás vezérlő szenzoros, és fehér fénnyel tudatja működését, amit OSD üzenettel kijelzőn is megjelenít.

Beviteli rész, ezt szerintem, lehet szeretni, és nem szeretni, valakinek bejön, valaki kiakad tőle. Láttam már köröm miatt kitörve, mely beakadt alá, vagy egyszerű anyagfáradásnak esett áldozatul. Szerelni egy rémálom. Viszont valaki esküszik rá, elég ránézni az elrendezésre, és azt kell mondanom, tanítható egy-két gyártó számára. Nekem lenyomáskor a visszajelzés hiányzik. Touchpad ezzel szemben nagyon tetszik, használható teszi a dolgát, ahogy kell.

Ami mostanság viszont elkeserít, miért kell minden notebookot telematricázni, ha tisztelt gyártó talál egy gyufányi helyet, akkor íziben gyárt rá valami nagyon fantasztikus, semmirevaló, úgy is lekopó ízléstelenséget. Szokjanak már le róla.

++ VIDEO ++

Következnek, a csatlakozok és bővítési lehetőségek. Baloldalra kerültek, hűtés rácsai alá az USB, VGA, i.Link (firewire), hang csatlakozások. Jobboldalt a dvd író felett, harmadik USB, LAN, 34mm ExpresCard van. Hátulján árválkodik az analóg modem csatlakozója, illetve a kensington zár. Előlapon, ez milyen meglepő kettő kártya olvasó (by Sony) első csak Sony MS, és MSPro kártyát, a másik pedig SD, SDHC, MMC kártyát fogad. Elkötelezettek még mindig maguk felé. Visszajelzők a touchpad alatt (hálózat, akku, vinyó), majd jobboldalt egy wlan kapcsológomb.

Belsőség

CPU típusa: Mobile DualCore Intel Core 2 Duo T6400 (2.0 GHz, 800MHz FSB, 2MB L2)
Memória: 4096 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM) (Elpida EBE21UE8ACUA-8G-E)
Merevlemez: Hitachi HTS543232L9SA00 (320 GB, 5400 RPM, SATA)
Kijelző: 14.1" LCD WXGA
Optikai meghajtó: MATSHITA DVD-RAM UJ880AS
Videó vezérlő: NVIDIA GeForce 9300M GS (256 MB)
Hangkártya: Realtek ALC262 @ Intel 82801IB ICH9
Lapkakészlet: Intel Cantiga PM45
Akkumulátor: 6-cellás Lithium-Ion Battery, 4400mAh
Akkumulátor üzemidő: ~ 2 óra 40perc
Kártyaolvasó: 3-in-1, Memory Stick
I/O portok: USB 2.0 x 3, RJ-45 Ethernet port x 1, ExpressCard 34 Slot, 1x microphone in, 1x line out / headphone
Hálózati csatlakozás : - LAN Marvell Yukon 88E8040 PCI-E Fast Ethernet Controller
- WLAN Intel(R) Wireless WiFi Link 5100
Webcam: 1.3 MP
Operációs rendszer: Windows Vista® Home Premium 32 bit
Súlya: akkumulátorral 2,6 kg

Benyomások

Telepítés zökkenő mentesen zajlót, igaz, egy darabig eltart még ezt a rengeteg dolgot felrakja. Helyreállító lemezek legyártása. Majd lehet is használni, egyből a Windows Update, és Vaio Update következett.

Rengeteg szoftvert adnak hozzá, Adobe Acrobat, Distiller, Photoshop Elements, WinDVD, Roxio, Microsoft Works, stb. Viszont engem halálra idegesít, a Google által gyártott programok tömkelege (desktop, erth, talk…..). Sony is külön csoportosítva rakja fel saját audió, kép, zene, film készítő programját. Bőség zavara. Bármihez kezd az ember, van hozzá egyből program, használható program!

Hálózati kapcsolat. Ezen úgy elcsodálkoztam, a logikát nem értettem. N-draft wlan kártya, 2.1 Bluetooth EDR funkcióval, erre a lan kártya 10/100. Biztos bennem a hiba, gigabitre már nem telik ebben az árszegmensben?
Erre itt a másik hiányosság, egy szem D-sub csatlakozó a külső megjelenítés érdekében. Szép. Olcsó. Egy, azaz egy nyamvadt HDMI nem kerülhetett volna rá? Videokártya, pedig képes lenne rá. Miért? Pedig a Sony élenjár a szórakoztató elektronikában. Itt mintha lemaradt volna. Sajnos. ESata csatlakozót, meg sem merem kérdezni. Van azonban i.Link, ez legalább egy nagy plusz a multimédia oltárán.

Akkumulátor, 6 cellás, nálam bő 3 órát bírt ki, wlannal és full teljesítményen, olyan 2 órát üzemelt. Átlagos eredmény szerintem, semmi kiemelkedő.
Hűtés. A ventilátor egészen kulturált hangot ad ki, csak nagyobb teljesítménynél lehet hangját hallani. A merevlemez használat inkább halható volt. Melegedés az alján, a wlan környékén baloldalt jelentkezett. Ölbe véve a masinát, elviselhető.
Maga a gép atom stabil, semmi problémám nem volt eddig vele. A 4 GB ram inkább egy 64 bites operációs rendszert akarna magának, de ne legyünk telhetetlenek.

Pro és Kontra

+Nem tucat termék, nem kell félni, hogy mindenkinek ez van. Atom stabil, viszonylag könnyű és hordozhatóbb, mint nagyobb testvérei. Kiváló támogatás, amihez a webes részen kívül még nem volt szerencsém. Remek szoftverkörítés, ami nekem nagyon bejött.

-HDMI-ra, Gigabites lan-ra nem futja. 32 bites operációs rendszer. Na és az ára, azt felejteném! A gyári kiegészítők ára!

Tesztek, Eredmények

Everest

Memória olvasás: 5656 MB/mp
Memória írás: 4199 MB/mp
Memória másolás: 4369 MB/mp
Memória késleltetés: 86.1 ns
CPU Queen: 8415
CPU PhotoWorxx: 6143
CPU ZLib: 25383 KB/mp
CPU AES: 6960
FPU Julia: 3682
FPU Mandel: 1889
FPU SinJulia: 982

CPU-Z

GPU-Z

PCMark05

Super PI

HD Tune

benoce

Azóta történt