Van élet a voltmod után? GeForce FX5200 tuningeredmények

Miután sikeresen megeszközöltük GeForce FX5200 videokártyánkon a voltmodot [link] , szépen... – írta: 04ahgy, 17 éve

Miután sikeresen megeszközöltük GeForce FX5200 videokártyánkon a voltmodot [link], szépen állítható kedvencünk magfeszültsége, és a RAM-ok feszültsége, lássuk az eredményeket! Ezúttal azonban a memóriák plusz voltot nem kaptak. Talán csinálok később egy olyan mérést is.

Tesztkonfig:

CPU: AMD Athlon64 3000+ (2000MHz) S754
Alaplap: Abit KV8-pro
RAM: 2 * 512MB Hynix DDR400 CL2,5-3-3-6
Merevlemez: 80GB WD Caviar
VGA: ASUS GeForce FX5200
OS: Windows XP SP1
VGA driver: ForceWare 93.71
Segédprogram: ATI Tool 0.26

Először alapfeszültségen teszteltem, 3DMark 2001-gyel, és a stabilitást vizsgáltam kötegelt tesztek futtatásával. 250/200 alapórajelről az elsőnek beállított 333/250 alapfeszültségen ment. Ez 1,5V-ot jelent a mag, és 2,5V-ot a memóriák számára, melyek névlegesen 4ns-os példányok (Samsung TC40), és ezáltal 250MHz az a frekvencia, amit kéne, hogy vigyenek. Vitték is. 340MHz-re állított maggal már szemetelt a kép, de a memóriák a 266MHz-et is vitték még. Ekkor folyamodtam a GPU feszültség emeléséhez, és első lépésben beállítottam 1,55V-ot. Itt már elkélt egy venti a méretes PIII hűtőbordára, mert passzívan már igen forró volt. (A bordát egy kis barkácsmunka segítségével rögzítettem a kártyára; először lyukakat fúrtam az alumíniumba, utána pedig M3-as menetet ezekbe. Bőséges pasztázás, és fenn is volt a vaskos hűtés.)

Az 1,55V U(GPU) melletti teszt már nem volt szemetes, ennek örültem – eleinte. Két érdekes dolog történt ugyanis: néha igencsak furcsa, magas sípoló hangot hallatott a kapcsolóüzemű GPU táp tekercse, és a tranzisztorát körülvevő alkatrészek. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb feszültség hatására nagyobb áram folyik, ez leterheli az áramkört, és eltolódik a frekvencia. A másik érdekes jelenség pedig az volt, hogy miután üzemelt egy keveset a kártya, egyszerűen elsötétült a monitor. Nem ment készenlétbe, csupán teljesen sötét volt. Ezalatt a GPU feszültség csökkent értékű volt néhány mV-tal az üresjáratihoz képest, tehát a mag az terhelés alatt volt. És legnagyobb csodálkozásomra, néhány másodpercnyi sötétség után visszajött a kép, mintha a kártya közben is dolgozott volna, és folytatódott a benchmark. 340MHz-ről 350MHz-re emelve az órajelet ez a jelenség gyakoribbá vált, mint ahogy 1,6V-ra növelve a magfeszültséget is. Viszont újabb furcsaságképpen ezekben az esetekben a 3DMark pontszáma igen kevés lett (a normális 6000 feletti helyett 2-3 ezer).

Először a gépre gyanakodtam, viszont a jelenség másik tesztkörnyezetben is mutatkozott. Tény, hogy az 5200-on levő kapcsolóüzemű tápegység olyannyira csúcsra van járatva, hogy további terhelésre már sípol, de az emelt állapotban is rendben voltak a feszültségek, azt tehát elvetettem, hogy ebből fakadhat a probléma. Utána – mivel még GeForce-om sohasem volt – gondoltam arra, hogy az nVidia féle hővédelem dolgozhat, illetve inkább az lép működésbe. (Erről a fórumon, és a PH-s tesztekben már többször is olvastam.) Viszont 1,6V-on 375MHz-re állított GPU mellett a benchmark lefutott, igaz, hogy a már említett ''elsötétedésekkel'' tarkítva. Viszont, amikor volt, mindvégig éles, szemeteléstől mentes kép volt. Ezeknek ismeretében a voltmodot végül is sikeresnek könyvelem el, de jelen esetben az elért MHz-ekre teszten kívül hatással nem volt sajnos. Ez éppen olyan eset, hogy az emelt feszültséggel semmit nem érünk.

Felhívnám azért kedves figyelmeteket arra, hogy ha valakinek van ötlete, mi okozhatja a furcsa, elsötétedős jelenséget, esetleg azt, hogyan lehet kiküszöbölni, feltétlenül jelezze! Még az is megtörténhet, hogy a feszültségemelt tesztek folytatódhatnak – ez esetben természetesen frissülni fog ezen írás is az új eredményekkel.

Következzenek a puszta számok, 3DMark eredmények:

250/200: 4329 pont (alapórajel)
333/250: 6305 pont
350/266: 6933 pont (Ekkor már a mag miatt alapfeszen szemetelt, emelt feszültséggel szép kép, de fekete intervallumokkal. Ezt még életképes eredménynek minősítem.)

HGyu