Vízhűtés tuningra kihegyezve

Mint a címből is kisejlik, itt nem a hétköznapi értelemben vett vízhűtésről lesz szó. – írta: jones965, 13 éve

Első oldal

A korábbi írásaimban megszokhattátok tőlem, hogy akkor ragadok billentyűzetet magam elé, ha a számítógépeimmel végeztem valamiféle átalakítást.
Nos most sem lesz ez másképp, csak jelen esetben nem a moddingoláson lesz a fő hangsúly ( persze arról is esik néhány szó), hanem mint a főcímben beharangozott vízhűtésről.

Az elmúlt években megfordult a kezem alatt pár darab konfiguráció, amik természetesen vízzel voltak-vannak hűtve, így elég gyakorlatot szereztem a témában, hogy valami mást is kipróbáljak, aminek alapja a vízhűtés. A hardverek fejlődését jó magam is folyamatosan követtem, így a saját dolgaim is állandóan upgrade alatt voltak.

A frissen szerzett hardverek természetesen nem kerülhették el a másik hobbymat, a tuningot. A vízhűtéssel a tapasztalataim szerint túlságosan extrém tuningot nem lehetett elérni, leszámítva a hideg téli napokat, amikor fogvacogva néztem, hogy a beállított órajelekkel lefusson valamelyik benchmark program. Ennek megvolt a maga szépsége, főleg ha országosan is jó eredményeket sikerült elérni.
Viszont ugye a tél csak bizonyos ideig van, a hardverek fejlődnek, az ember pedig szeretne tuningolni adott esetben nyáron is.

Magam részéről ezt úgy próbáltam megoldani, hogy szereztem be szárazjeget és azt a hőcserélő radiátorokon helyeztem el, elérve ezzel a kívánt ( adott esetben subzero ) vízhőmérsékletet, biztosítva a hardverek tuningolhatóságát.

Apropó hardverek!
A szokásos gépszíj effektus engem is elkapott, és a fejlesztések a következőek lettek.
Először a VGA: GTX 285 upgrade GTX 580-ra, majd CPU: Core i7 920 upgrade Core i7 980X-re. Ezekkel a hardverekkel elvoltam cirka 1/2 évet, majd jött a következő őrület, mi lenne ha....

Igen, a folytatást valószínűleg már páran tudjátok, GTX 580 SLI lett belőle, az meg számomra természetes, hogy mindez vízhűtő blokkokkal felvértezve.

Az eklézsiát kellőképpen kiporolva folytattam vesszőfutásomat. Újabb próbálkozás és eredmény formájában folytattam a szárazjéggel történő tuningolást, olyan eszement módon, hogy képes voltam 20 kg szárazjégért személyesen elmenni Pestre, mivel a szolnoki telephelyek hetente csak 1x szállítanak.
Na én aztán nem várok 1 napot sem, így maradt az egyéni beszerzés. Az autóm csomagtartóját nikecellel kibélelve, hűtőtáskák tömkelegével megtöltve irány a cél.

Az általam alkalmazott hűtési mód, figyelembe véve a külső 26°C hőmérsékletet, nagyjából 5-6 óra szórakozást biztosított, hogy a kitűzött rekordokat beállítsam, illetve megdöntsem.
Nos ez részben sikerült is. Viszont a rekordok azért születnek, hogy helyette legyenek újak. Sajnos a későbbiekben ennek én is elszenvedője lettem. No de nem ez a fő írási vonal.

Nem kellett sok idő, hogy rájöjjek, ez az "extrém" hűtési mód nem túlságosan kifizetődő, így ha ezt a szórakozást meg akarom tartani, és még eredményessé is akarom tenni, újfajta hűtési módot kell eszközölni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • MTH 2010 a BGS fényében

    Idén is megrendezésre került a magyar számítógépes modderek kiállítása és versenye.

  • A sötét mágus

    Ismét új fejezetéhez érkezett az eddig is alaposan átszabott thermaltake toronyház.