Wide (széles) monitort mindenkinek?

Nemrég piaci forrásokból olvashattunk egy hírt arról, hogy a világ jelenlegi legnagyobb... – írta: Racecam, 17 éve

Nemrég piaci forrásokból olvashattunk egy hírt arról, hogy a világ jelenlegi legnagyobb TFT panel gyártója, az LG.Philips (LPL) 2007-től két új széles-képernyős LCD panel tömeggyártását kezdi meg, 19'' és 22''-os méretben.
Az előzetes hírek 19''-os wide paneleknél a termelés beindítását 2007 elejére, míg a 22''-os wide panelek esetében 2007 második negyedévre prognosztizálták
Közben megérkezett a hír részleges cáfolata az LG.Philips-től, amely szerint a 22''-os panelek tömegtermelése még ebben az évben megkezdődik, és a panel hozzáférhetővé válik a viszonteladók számára. [Forrás: [DigiTimes]

Ebből a hírből is jól látszik, hogy a széles-képernyős monitorok iránti érdeklődés folyamatosan emelkedik, a gyártók egyre több termékkel igyekeznek kielégíteni a keresletet, illetve szélesíteni a termékpalettát.
Az alábbi, 2005-ben készült becslés szerint 2010-re a szélesvásznú monitorok aránya, eléri a teljes kínálat megközelítőleg 40%-át.


[kép]  

Arról lehet vitatkozni, hogy ez becslés mennyire állja majd meg a helyét, de az már most világosan látszik, hogy a széles-képernyős monitorok terjedése gyorsabb, mint ahogy azt előzetesen várták. Az ilyen típusú monitorok iránti kereslet lényegesen nagyobb, mint az előre látható volt. (Érdekes módon, a hordozható noteszgépeknél ez az arány már átbillent a szélesvásznú kijelzők javára, erről egy nemrég megjelent cikkben is olvashattunk a Prohardver! oldalain. [link] )


De mi is az oka, a szélesvásznú monitorok ilyen rohamos terjedésének, miért is ennyire népszerűek ezek a kijelzők.


A 16:10 képarányú, úgynevezett wide monitorok, a felhasználók számára nyújtott legfőbb előnyei, melyek sokak számára vonzóak lehetnek, a következők: a relatíve alacsonyabb ár, az újabb játékok teljes támogatása, a filmek lejátszása, a munkában a szélesebb asztalfelület kihasználása, ill. a látható tér horizontális kiterjesztése, amely az emberi szem számára természetesebb arányú, könnyebben belátható képet jelenít meg.

[kép]                              


Nézzük meg ezeket előnyöket sorban.


Pénz? Az a legkevesebb.

A relatíve alacsonyabb árnak két fontos oka van.
Az első, hogy azonos átlóméret esetén, a kisebb felbontásból, kevesebb pixelszámból adódóan kisebbek az előállítási költségek, alacsonyabbak a meghibásodási lehetőségek. (Általános szabály, hogy minél több pixelt zsúfolunk, minél kisebb helyre, annál drágább kijelzőt kapunk.)
Vásárláskor éppen emiatt nem árt figyelembe venni, hogy egy wide monitor függőleges felbontása, és így a magassága is, mindig lényegesen kisebb, mint egy azonos méretű ''hagyományos'' 5:4, vagy 4:3 arányú monitoré. Pl az 5:4-es 19''-os monitor hasznos képernyőfelülete 376.3 x 301.1 mm, míg a széles megfelelőjének 408.2 x 255.2 mm. Felbontásuk 1280x1024 (5:4), ill. 1440x900 (16:10). Tehát akinek nagyobb függőleges felbontásra van szüksége a felhasználástól függően, az vagy a hagyományos 5:4, ill. 4:3 arányú monitorokat választhatja, vagy ha pénztárcája megengedi, akkor az ilyen paramétereknek is megfelelő, nagyobb képátlójú wide, szélesvásznú monitorok között kell, hogy keresgéljen.


[kép]          

Az alacsonyabb ár másik oka, a TN+Film panelek térhódítása a nagyobb, 20-22''-os képátlóval rendelkező megjelenítők területén.
Hosszú időn keresztül a hagyományos (5:4) képátlójú 17''-os, és később a 19''-os monitorok számítottak az otthoni, ill. irodai kategóriának. Az ennél nagyobb képátlóval rendelkező példányokat pedig, az úgynevezett prémium kategóriába sorolták. És amíg az előbbi méretekben egyre jobban elterjedtek az olcsóbb, gyengébb paraméterekkel rendelkező TN+Film paneles készülékek, addig az utóbbiban sokáig tartották magukat a drágább xVA, vagy a még drágább IPS panellel szerelt példányok. (17''-ban ma már szinte egyáltalán nem, és 19''-ban is csak korlátozottan találunk xVA panellel szerelt monitort, az IPS panelek pedig teljesen kihaltak ebből a szegmensből.) Tulajdonképpen ebből a régóta fennálló trendből jelentett kimozdulást, a széles (16:10) monitorok elterjedése. Ebben kategóriában szinte egyeduralkodók a TN+Film paneles megjelenítők még a nagyobb, méretekben is, amelyek árban az azonos méretű hagyományos 5:4 arányú monitorokkal szemben, jelentősen versenyképesebbnek bizonyultak. Éppen az alacsonyabb felbontás miatti alacsonyabb ár, és az olcsóbb paneltípusok használata miatt, a wide monitoroknál lényegesen gyorsabb a fejlődés, gyorsabban terjednek el a nagyobb képátlójú példányok, mint ahogyan ezt annak idején a hagyományos felbontású társaiknál tapasztaltuk.
(A különböző paneltípusokról, és ezek tulajdonságairól a www.tftpanel.hu weboldalunkon található részletes leírás: [link])


[kép]                    

Játékok. Lehet egy kicsit több?

Ugyanennyire vonzó lehet a játékos kedvű felhasználók számára, hogy az újabb játékok már kivétel nélkül támogatják a széles felbontásokat, sőt, bizonyos ügyeskedéssel, trükkökkel, néhány régebbi játékot is rávehetünk erre. Gondolom, hogy a játéktér horizontális kiszélesedésének előnyeit nem kell különösebben bemutatnom, főleg nem a hardcore fps játékosoknak. De jól jöhet ez az autós szimulátorokban, és minden olyan egyéb játékban, ahol ennek jelentősége lehet.



[kép]                    



Filmek szélesvásznon.

A következő előny a manapság egyre elterjedtebb, monitoron történő filmnézés. Természetesen azt nem kell különösebben magyarázni, hogy egy 16:10 oldalarányú monitoron sokkal jobban mutatnak a ''szélesvásznú'' filmek. Amíg egy 5:4, vagy 4:3 arányú hagyományos monitoron a képernyő felső, és alsó részén széles fekete csík látható a 16:9 arányú dvd filmek lejátszásakor, addig a szélesvásznú kijelzőn ez jóval kisebb, a látható kép lényegesen nagyobb. (Mivel a filmek képaránya általában 16:9, a wide TFT monitoroké pedig 16:10, ezért látható továbbra is vékony fekete csík a képernyő felső és alsó szélén.)


[kép]


Munka, munka, munka.

Munkavégzéskor is jól jöhet a szélesebb felület, főként a nagyobb méretekben. Jól elhelyezhetőek a különböző szerkesztő, rajzoló, tervező és egyéb programok eszköztárai, több hely jut a böngésző és táblázatkezelő ablakoknak, így ezekkel könnyebben, kényelmesebben tudunk dolgozni.


[kép]


A szemünk világa.

Végül, de nem utolsó sorban, a széles-képernyős monitorok, az emberi szem számára természetesebb arányú képet jelenítenek meg. Az emberi látómező, a szemtengelyhez viszonyítva általában 90°-ig terjed kifelé, 55°-ig befelé, 60°-ig felfelé és 70°-ig lefelé. Ebből is következik, hogy a szem jobban alkalmazkodik a kevésbé ''magas'', de szélesebb képek befogadásához. Látóterünkben ugyanis, a megközelítőleg azonos reakcióidejű területek koncentrikusan helyezkednek ugyan el, de a hagyományos felfogástól eltérően nem kör, hanem vízszintesen ovális formában.


[kép]        


Visszatérve a cikk elején is idézett hírre, látható, hogy a gyártók továbbra sem ülhetnek a babérjaikon, újabb és újabb paneleket, monitorokat kell piacra dobniuk. Sőt akár a tervezett tömeggyártás indításának időpontját is előre kell hozniuk, hiszen a széles-képernyős monitorok térhódítása nem áll meg, hamarosan akár csatát is nyerhetnek, kiszorítva ezzel a hagyományos, normál képarányú monitorokat a piacról.


Racecam

Azóta történt