Windows 7 - mit várhatunk?

Nemrégiben hivatalosan is eljutott pár tesztelőhöz a Microsoft új operációs rendszerének, a Windows 7-nek... – írta: KrAt, 15 éve

Nemrégiben hivatalosan is eljutott pár tesztelőhöz a Microsoft új operációs rendszerének, a Windows 7-nek a félkész verziója, így volt szerencsém nekem is egy huzamosabb teszt alá vetni, illetve összehasonlítani a Vistával.

Maga az operációs rendszer nagymértékben hasonlít a Vistára, nem meglepő, hiszen ennek az utódja. Sajnos akkora újítást nem várhatunk, mint ami annó volt a Windows 98 és az XP között, de talán azért egy picit mégis másabb, jobb lesz.
Sajnos a Vista nem sikerült (szerintem) tökéletesre, és talán ez is magyarázhatja azt, hogy viszonylag hamar ki fogják adni a Windows 7-et. Egyes találgatások szerint 2009-ben jön, mások szerint csak 2010-ben, ha azt vesszük, hogy a Vista első release-e után kb 1-1,5 évvel jött ki a kész verzió, mind a kettő lehetséges. Annak idején volt szerencsém a Vistát is idő előtt kipróbálni, azt messze nem éreztem ennyire késznek, mint a mostani Windows 7 verziót.

Lássuk magát a Windows 7-et közelebbről!

Már szerencsére a Vistát is lehetett telepíteni DVD képről, nincs ez másképp a jelenlegi tesztalannyal sem. Én személy szerint úgy csináltam, mivel a tesztgépen volt egy Vista is, alatta elindítottam a DVD képet, és kiválasztottam a telepítést. Ezután megkérdezte, hova akarom telepíteni (másik partíció) és elkezdett fájlokat másolni. Ez nem tartott sokáig, majd újraindulás. Nem túl sok ideig, de még szöszmötölt picit, majd elérkezett az első indítása az oprendszernek. Ekkor még következhetett a gép elemzése, beállítása, majd előbújt az új asztal és tálca. Az egész szerencsére nem tartott 20 percig.

Nem sokáig bűvöltem a dolgokat, szerencsére a megszokott helyen találtam a hardver összetevőket, és rögtön elkezdtem belőni a drivereket. Gondoltam, próbára teszem az online driver keresést, de hibába ütköztem: nincs net.. Miért is nincs? Mert nem ismerte fel a hálókártyát. Ezt gyorsan orvosoltam az eredeti CD-s driverrel, a többit szánt szándékkal nem tettem fel. Megjegyzem, jó volt a Vistás driver a Windows 7-hez, piros pont. Majd előszedtem az ismeretlen eszközöket, és jobbklikk az ismeretlen eszközön és Update Driver Software...-re kattintva elindult az online driver keresés. Meglepve tapasztaltam, hogy talált drivert, feltette, újraindítást kért. Mondom ez tetszik, még a többin is megjátszottam ezt, mindent megtalált. Örömömre újraindítottam, és láss csodát, a következő kép fogadott:

Meglepődtem teljesen, hogy minden meglett, és működött. Nosza, ez egy jó pont, nézzük, mivel állunk szemben, vegyük szemügyre az új tálcát.

Maga a start menü nem változott sokat, (sőt, szinte semennyit) gyakorlatilag maradt olyan, amilyet a Vistában is megismerhettünk. Ezzel szerintem nincs semmi baj, mert a Vistáét én személy szerint használhatónak találtam. Ellenben a gyorsindító eszköztárat felcserélte az új, Superbar névre keresztelt "eszköztára", mely magában foglalja a jelenleg épp futó alkalmazásokat is:

Ez gyakorlatilag (szerintem) egy hasznosnak vélhető találmány. Úgy működik, hogy alapesetben csak az jelenik ott meg, amit mi rátettünk. Ez nekem a Firefox. (Hogy miért? Hamarosan elmondom.) És ezen felül az jelenik ott meg, amit épp futtatunk. Ez nálam a Sajátgép és a Windows Live Messenger. Ha az egyik ikonra rávisszük az egeret, felette megjelenik az éppen futó alkalmazás élő kis képe (ha pl flash megy az oldalon, akkor az ugyanúgy mozog), neve, és a bezárás ikon. Itt lehet váltani az alkalmazások között is. Átlátható, egyszerű, ügyes. Ezen kívül az értesítés sáv is megújult:

Alaphelyzetben a bal oldali kép látható (beállítható, melyik alkalmazások látszódjanak mindenképp illetve csak ha értesítés van) illetve a nyílra kattintunk, akkor előjön a "maradék" is. A képernyő jobb alsó sarkában lévő kis téglalap hozza elő az asztalt, illetve ha az asztalt nézzük, akkor az ablakokat. Helykímélő, és szerintem jobb, mint az előző.

Mi változott még?

Jelentősebb változáson esett át a fájlkezelés kinézete is. Első meglepetésemre sokkal több ikont tartalmazott a Sajátgép, mint a Vistában. Nézzük, mik is ezek:

Ez lenne a megújult Sajátgép, angol megfelelővel egyszerűen Computer. Nézzük, miket is újítottak rajta:

- bekerült egy Libraries nevű könyvtár, ez tartalmazza a mi dokumentumainkat, képeinket, stb.
- bekerült egy Favorites almenü is, mely az asztalunkat és az utoljára látogatott mappákat tartalmazza. Szerintem ez is hasznos dolognak mondható.
- találunk egy Homegroup mappát, itt a hálózaton lévő emberek megosztásait láthatjuk, akik belépnek a jelszóva védett Homegroup-unkba. Lényegében egy mini privát hálózat féleség.
- a Computer tartalmazza a meghajtóinkat. Ami számomra egy rettentő kellemes meglepetés volt, hogy végre a kártyaolvasóm üres meghajtóit nem jeleníti meg, csak amiben éppen van kártya. Örültem neki nagyon!
- a Network meg értelemszerűen a hálózatot mutatja, nem változott lényegesen.

Ugyanezek bekerültek természetesen a Fájl / Mentés menüpont alatti dialógusablakba is.

Az Internet Explorer 8..

Emellett bekerült az Internet Explorer 8 bétája is. Szokásomhoz híven elsőként a Prohardver fórumára vezetett az utam. Bár ne tettem volna. Erőteljesen megmutatkozik a béta állapota, a fórum konkrétan szét van esve (pontosabban összecsukódva :D), illetve erőteljesen hiányosak a dolgok.

Ezeket igazából még nem lehet hibának felsorolni, mivel nem végleges, de tökéletesen alkalmatlanná teszi a böngészésre, így - mint Vista alatt - elővettem a Firefox legújabb változatát, és ezt használtam. Tökéletesen megy rajta, gyors, egy szavam nem lehet rá.
Viszont azért szemügyre vettem kicsit az IE-t is. Változott rajta az előzmények lenyitható menüje (picit hasonlít a Firefox 3-ban láthatókhoz), illetve bekerült egy InPrivate Browsing, ami privát böngészést tesz lehetővé, azaz semmit nem ment a gépre az IE (talán ezt hívják pornó mód-nak?). Ezenkívül a menü kinézete módosult picit, meg pár apróság is.
Ha kész lesz, valószínűleg jó lesz, de az még nem a jelenlegi verzió.

A kellékek

Jókora változáson esett át a Paint és a Wordpad is. Mint a kettő stílusváltozása követi az Office 2007-el elkezdett menüsort, ami teljesen más, mint az eddig megszokott. Mindegyik laponként mutatja a menüket, így átláthatóbb az egész.

A Paint első látásra nekem kicsit túlbonyolítottnak tűnt, de kis használat után az ember kezére állnak a dolgok. Mondhatni logikusnak is. Számomra "bejövős" újítások, hogy alul a státusz sorban kijelzi a kép fizikai méretét, a fájl méretét is, így rögtön lehet látni, mekkora.

Mint látható, a Wordpad is átesett ezen a változáson, szerintem dettó előnyére, sokkal használhatóbb hosszú távon, ellenben elsőre sokkal bonyolultabb, és a kevésbé tanulékonyaknak nehezebb lesz hozzászokni, illetve azoknak is, akik a régi stílushoz vannak szokva..
Megérte-e a stílusváltás? Ez egyénektől függ. Szerintem igen...

Került bele pár apróság is: karakterszerkesztő, hálózati projektor kezelő, Tablet PC kezelő programok is...

Vezérlőpult:

A vezérlőpult is picit másképp néz ki, mint a Vistában, és tartalmaz is pár új elemet, lássuk, mik is ezek:

A biztonságra több figyelmet fektettek, tekintve, hogy került bele egy biometrikus eszközök rész, amiben ujjlenyomat olvasóval felszerelt gépünkkel lehet bejelentkezni a Windows-ba. Ezenkívül belekerült a BitLocker nevű titkosítás is, amivel a merevlemezünkön lévő partíciókat titkosíthatjuk le az illetéktelenek elől (ez azt hiszem, már Vista frissítéssel is letölthető volt)
Ezenkívül belekerült egy hasznos segédprogram is: képernyő szín kalibrálást segítő program, mellyel egyszerűen kalibrálhatjuk be a monitorunkat.
Ezenkívül rengeteg mindent tartalmaz, de ezt láthatjuk is a fenti képen.

Kompatibilitás:

Sokféle programmal teszteltem, és talán előre lehet tekinteni, hogy nem lesz sok gond a kompatibilitással. Ment többek között a Winamp, Winrar, Office (mily' égés lenne, ha nem menne... :D) és sok egyéb program. Játékok is szépen elszaladgáltak rajta, nem volt semmi fennakadás.
Ezenkívül a driverekkel sem lesz gond előreláthatólag, mert ahogy elnéztem, a Vista driverek kompatibilisek a Windows 7 driverekkel. Abból meg ugye már mindenhez, ami fontos elérhető a driver. Ezenfelül mint említettem, online is le lehet szedni automatikusan is a drivereket, szóval semmi probléma így elsőre. De élőben majd úgyis kiderül...

Teljesítmény, erőforrásigény, stabilitás:

A Microsoft erőteljesen hirdette, hogy az új oprendszer kevésbé lesz pazarló az erőforrásokkal, mint az elődje. Ez be is igazolódik. Gyorsabbnak tűnik, és kevesebb memóriát is "eszik". Az indulás is egészen gyorsan lezajlik, hamar megkapjuk az asztalt, amin lehet dolgozni. Kikapcsolás is szerintem gyorsabb, mint a Vistánál, bár ennek szerintem sok jelentőssége nincs.

Pontszámokat is megemelték a jövőre való tekintettel, már nem 5,9 a vége, azaz talán felkészültebb az új, gyorsabb hardverekre, és ki is használja őket. Úgy tűnik, hogy a Windows 7 alkalmas lesz majd netbook-okon való futtatásra is, ha hihetünk a Microsoft-nak. A Vista is futott rajtuk, de azért nem volt annyira gyors és erőforráskímélő, mint az XP. Elvileg a lehetőség megvan, hogy majd a netbook-on is használhassunk Windows 7-et, kérdés, azalatt mennyit fejlődnek a netbook-ok (két magos Atom, stb..)
Stabilitás terén semmi gond nem akadt vele, nem fagyott, nem ingott, semmi hasonló.

Összegzés:

Első nekifutásra és a pár napos teszt alapján azt mondhatom, hogy jónak ígérkezik. Van, amin még javítani kell, de ezért még csak félig kész verzió.
Ellenben nem mondanám gyökeresen új oprendszernek, hanem csak inkább a Vista tökéletesített verziója lesz. Igaz, talán rögtön ezzel kellett volna jönni a Vista helyett, de így se lesz rossz, ha megjelenik 1-2 éven belül.

Hamarosan összehasonlítom sebesség terén a Vistát és a Windows 7-et, az lesz a következő cikk!

KrenAtesz