Wisbar - MacBook téma készítés 2.

Ahogyan az előző bejegyzésemben írtam (ha nem olvastad még, akkor itt a [link] ) egy... – írta: Wajk, 17 éve

Ahogyan az előző bejegyzésemben írtam (ha nem olvastad még, akkor itt a [link]) egy MacBook-os témán dolgozom a Windows Mobile-os telefonomra.

Arra gondoltam, hogy amíg én dolgozgatok, addig ti megismerkedhettek azokkal a programokkal, amelyeket felhasználok az élethű Mac OSX-téma megjelenítéshez.

[kép]

Haladjunk szépen sorjában, felülről lefelé.

WisBar Advance
Hivatalos honlap: [link]
Ára: 10$
Próbaverzió: van, 30 napos
[kép]

A Lakeridge Software fejlesztőcég PocketPC-s arculatátalakító szoftvere, a WisBar Advance már igen nagy múltra tekint vissza. 2003-ban jelent meg a program 1.0-ás verziója, amely akkor PocketPC 2002 és 2003-okon futott. De a múlt nem is olyan érdekes mint a jelen, szóval ugorjunk is 2006 szeptember 26-ára, ami azért nevezetes időpont, mert akkor jelent meg a jelenlegi legújabb, 2.7.0.1-es verzió. Az új verziónak az operációs rendszer támogatása is hozzáidomult a jelenkorhoz, a PPC2002, WM2003, WM2003SE mellett már Windows Mobile 5.0-ön is futtatható.

A program lényege, hogy témákat húzhatunk rá kisgépünk (vagy kevésbé kis gépünk) operációs rendszerére. Az egyszerűbb érthetőség kedvéért ez a program megegyezik a Windows-ok PC-s verzióinak témavarázslóira, például a StyleXP-re vagy a WindowBlinds-re. A legtöbb téma amely WisBar Advance alá készül ingyenes, de vásárolhatóak profi témák is. De mielőtt valaki feltörné a malacperselyét gyorsan mondom, hogy nagyon igényes, ingyenes alkotások készülnek a rajongók jóvoltából. Ezeknek egy részét a fejlesztők honlapjának fórumain ([link]) lehet megtalálni.

A program tudása azonban nem merül ki a ''témázásban'', van pár hasznos kis segítség is beleépítve:
- a mobil operációsrendszerek primitív ''Ok'' gombját, erősen megtuningolták feladatkezelővel (Task manager), kis méret (Minimize) gombbal
- valóban bezárhatóak a programok, nem csak a háttérbe kerülnek és foglalják a memóriát
- beállíthatjuk, hogy a dátumot is akarjuk-e látni az óra mellett, vagy egyiket sem
- hangokat lehet rendelni különböző akciókhoz

A program beállítása részletekbe menő. (Magyar nyelv még nincsen a programhoz, de sok más nyelven használható már.) Én személy szerint sebességmegszállott vagyok, így pár dolgot lekapcsoltam a programban, hogy ne legyen kisebb fennakadás több program használata mellett sem. Általam használt pár beállítás:
- ''Theme Overrides'' fülön ''Use the sounds...'' opció kikapcsolva, így a program nem fárasztja a gépet hangok lejátszásával
- ''Start Menu Settings'' ''Show...'' opciók tetszőleges ki/be kapcsolása aszerint kinek mi kell. Én speciel a ''Help'' részét sosem használom a Windows-omnak így azt kikapcsoltam, ''Desktop'' gomb sem kell stb.
- ''General Settings'' fülön, a ''Use ClearType Fonts'' opció egy fontos dolog. LCD tulajdonosoknak ismerős lehet ez a funkció, ugyanis a betűtípusok kirajzolásánál van szerepe. Ha be van kapcsolva akkor szép betűket láthatunk, nem ''szőrösek''/''szögletesek''. Ellenben ez is egy gépterhelő opció mégha nem is számottevő. Nálam be van kapcsolva, mert nekem azért fontos a megjelenés. Hátrányát nem is tapasztalom, de ha valakinél kisebb akadás van, érdemes ezen opció kikapcsolásával megpróbálkoznia.

Fontos, hogy amikor installáljátok a programot, akkor az opcióként felajánlott alaptémákat is rakjátok fel, mert anélkül az indítás után nem használható az operációs rendszer ''Ok'' gombja és egyéb hasznos funkciója.

Ha valakinek problémája van a programmal, szívesen segítek a megoldásban ha tudok.

A cikksorozat következő alanya a Resco Explorer 2005 programcsomag lesz.

[kép]