Xiaomi Mi 5s - kis lépésekkel előre

Közel 8 hónappal a Xiaomi Mi 5 megjelenése után úgy gondolták elérkezett az idő a modell frissítésére. – írta: ghiottone, 8 éve

Doboz, külső

A doboz egy egyszerű, minden csicsát nélkülöző fehér keménypapírból készült, aminek az előlapjára rányomtak egy Mi logót, hátlapra odabiggyesztették a specifikációs táblázatot és az oldalakon feltüntetették a termék megnevezést. Az alább is látható bénázós kibontás után a telefont, kínai rövidített leírást, egy SIM tűt, töltőt és USB Type-C kábelt találtam a dobozban. A kijelző védő üvegfóliát és a szilikon tokot a Spemall adta hozzá ajándékba - filléres ajándékok, de addig ameddig nem érkeznek meg hozzá minőségi kiegészítők, elvégzik a dolgukat. A töltő ismeri a Qualcomm Quick Charge 3.0 szabványt. Mivel adtak hozzá egy EU adaptert, így ki is próbáltam, de nálam hibás volt a gyári kábel, így gondok akadtak a töltéssel.

Hibajelenség: Töltés közben többször villog a led, szakadozik az áramfelvétel. Előfordult, hogy a telefon is újraindult, illetve hallható volt a töltőről lekapcsolás majd visszakapcsolás hangjelzése is, holott sem a telefonhoz, sem a kábelhez, a töltőhöz pedig végképp nem volt hozzányúlva. Ezeket a jelenségeket megismételte a kábel más töltők használata esetén valamint számítógépről való áramfelvételkor. Ez a kábelhiba jelentkezett másnál is. Jeleztem a boltnak és küldenek helyette egy új kábelt.

Más töltőkkel - Motorola TurboPower, Aukey QC3 autóstöltő - valamint azok gyári kábelével és Nillkin USB Type-C adapterrel, illetve LeEco gyári Type-C kábellel is kipróbáltam a töltést, így bizton állíthatom, hogy a gyors töltés működik a telefonon.


[rögtönzött kicsomagolás]

A második pont, ahol fejlődés figyelhető meg az a készülékház, vagyis inkább a hátlap, ahol elhagyták a korábbi üveglapot és helyette alumínium borítást kapott a telefon. Ennek kifejezetten örülök, mert ebben a videóban elszenvedett hajlítgatásoknak köszönhetően másodpercek alatt eltört az előd Mi 5.


[a telefon hátoldala]

A hátlap alumínium és összehasonlítva a Redmi Note 3 Pro-val már érezhetően jobbra sikerült. Nem leheletvékony, nem tudod benyomni és nem is annyira csúszós. A felület egyenletességét egy gravírozott Mi logó töri meg és az antennacsíkok próbálják elcsúfítani - kevés sikerrel. A bal felső sarokban kerül elhelyezésre a dupla tónusú LED és a kamera. A készülék alján található középen a C típusú USB csatlakozó, amelyet szimmetrikusan egy-egy csavarfej mellett négy-négy lyukas hangszóró nyílások ölelnek körbe. Nem kell örülni, nem sztereó hangszórót kaptunk, hiszen csak a jobb alsón terjed a hang. A bal alsó mikrofon funkciót tölt be. A telefon tetején találjuk a 3,5 miliméteres jack csatlakozót és egy hiányosságot is felfedezhetünk, mivel a Xiaomi érthetetlen megfontolásból száműzte az infraportot a készülék repertoárjából.

Az előlapon alul került elhelyezésre a Qualcomm® Snapdragon Sense™ ID biometrikus azonosítóját tartalmazó ultraszónikus ujjlenyomat-olvasó. Lényegében ultrahang alapú technológiát használnak az érzékelőben így pontosabb, megbízhatóbb az eltárolt minták felismerése és nem okoz gondot a vizes, vagy zsíros ujjbegy sem. A mindennapi életben azonban már nem ennyire rózsás a helyzet. Nem lehet nyugodt szívvel kijelenteni, hogy megbízhatóan működik a szenzor. Sokszor előfordul, hogy a könnyebb felismerhetőség miatt kialakított mélyedésre helyezve az ujjat csak a zárképernyő ugrik fel, de nem oldja fel a telefont. Ilyenkor másodszorra, vagy harmadszorra rábiggyesztve az ujjunkat már helyesen érzékel és a kezdőképernyőre ugrik. Többször is újra felismertettem az ujjlenyomatokat, de így is megmaradt a hiba. Ha a számokat nézzük, akkor 10 feloldásból 7, ami betalál. A MIUI fórumain is többen jelezték ezt az azonosítási problémát. A global rom kiadásának csúszását pedig épp a Qualcomm szenzor kódjainak helyes implementálásával hozzák összefüggésbe.

Az ujjlenyomat olvasó felett találjuk az 5,15 colos full HD, azaz 1080x1920 képpont felbontású, 428 ppi pixelsűrűségű IPS-LCD kijelzőt RGB mátrix elrendezéssel. Nem tudni, hogy itt is élnek-e a lehetőséggel és több kijelző panel is felhasználásra kerül majd, mint a Mi 5-nél ahol JDI, LGD és Sharp panelekkel találkozhatunk, de ha a tárcsázóba beírjuk a *#*#MIUI#*#*, azaz *#*#6484#*#*-as kódot, akkor megkapjuk a hardverinformációkat. A Check version info menüpontban, az LCM information sor első tagja alapján már meg is tudtuk, hogy melyik beszállító hardver eleme került beszerelésre. Nálam JDI volt. A panel maximális fehér fényereje a Gsmarena mérése szerint 660 nit. Erős napsütésben is látható marad a kijelző, nem kell aggódni emiatt. A kijelző felett bal oldalt a több színű értesítési ledet, középen a hangszóró nyílását, közvetlenül mellette pedig a négy megapixeles szelfi kamerát találjuk meg.

Az infra elhagyása mellett a második dolog, amiben visszaléphettek az a kijelzővédő üveg. Ugyanis nincs adat arról, hogy milyen védelmet kapott a telefon és a Gsmarena tesztjében kitérnek rá, hogy szerintük ez nem Gorilla Glass 4. Üvegnek üveg, azt megerősítem én is, de nem mertem kipróbálni, hogy mennyire állja a sarat a karcokkal szemben. A 2,5 D-s lekerekítésnek köszönhetően a webshoptól ajándékba kapott kijelző védő üveglapocska a csúf, széleket pőrén hagyó kialakítása miatt öt másodperc alatt a kuka alján végezte.


[viszlát hibrid megoldás]

A telefon nem kapott IPxx védelmet, vagy legalább nano vízlepergető burkolatot sem, illetve ha igen, akkor ezt elfelejtették megemlíteni. A hangerőt szabályozó gombok és a ki-bekapcsoló gomb a jobb oldalon helyezkednek el. Megkülönböztetésképpen az utóbbi sajnos nem kapott recés kialakítását. A gombok nyomáspontja megfelelő, minimálisan érezhető némi lötyögés oldalirányú bizgerálásra. A készülék bal oldalán helyezkedik el a SIM nyílás, amibe 2 darab nano simet lehet elhelyezni. A kártyahely nem hibrid megoldás, így MicroSD-vel történő bővíthetőségre nincs lehetőség, ami a 32GB-os modell esetén már megfontolandó hátrányként jelentkezhet. A hátlap normál körülmények között nem eltávolítható. Ha esetleg az akksit szeretnénk lecserélni, akkor ahhoz komolyabb előkészületek kellenek, vagy keresünk egy szervizt.

Összességében elmondható, hogy jó érzés kézbe venni a telefont. Egy Moto G4 Plusról váltottam, mert a fizikai méretei – abból is inkább a szélessége – miatt hetente átlagban háromszor környékezett meg a szívroham közeli állapot a leejtéstől való páni félelmemben. Minőségi összeszerelést és masszív készüléket kapunk a Xiaomitól. A fekete előlapnak köszönhetően pedig az oldalsó kávák minimálisak és nem láthatóak úgy, mint a fehér előlapos variánsoknál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények