Zalman Reserator - a user szemével

Régóta szemezgetek a vízhűtésekkel, azonban a pénzem mindig másra költöttem. Mániám a... – írta: (Kolombusz), 17 éve

Régóta szemezgetek a vízhűtésekkel, azonban a pénzem mindig másra költöttem. Mániám a csend, ami léghűtéssel az én konfigurációm mellett szinte elérhetetlen. Sok rendszert megnéztem, köztük a két legszimpatikusabb az Asetek Waterchill és a Zalman Reserator volt. Árban körülbelül ugyanott vannak, hasonló felszereltség mellett körülbelül 45-50 ezer forintért beszerezhetők a hazai kiskerekben. Én a Zalman Reserator Plus mellett döntöttem...

[kép]

Hogy miért?

Nos, igazából lustaságból, meg a csendmániám miatt... Ezelőtt is Zalman hűtőm volt, tehát az alaplapot sem kellett kiszerelnem. Másrészt ebben nincs egyetlen ventillátor sem, a pumpa pedig zajtalan, tehát nyugodtan alhatok, tanulhatok a gép mellett.
Olvasgattam a netes teszteket, néhol dicsérték, néhol szidták. A PH! vízhűtés topicjában rettenetesen szar, full low-end cuccnak tartják. Ennek ellenére belevágtam!

A csomag és szerelés:

Hatalmas dobozban érkezik a nemkevésbé méretes rendszer. Gyárilag jár hozzá a radiátor, pumpa, CPU blokk, GPU blokk, 4 méter cső, áramlásjelző, gyorsszorítók, stb.
Az X1900GT videokártya köztudottan igen forrófejű, ezért nem mertem a gyárilag mellékelt GWB2 blokkra bízni a hűtést, rendeltem mellé egy GWB3-at.

[kép]

A szerelés elég könnyű volt, aki rakott már fel bármilyen Zalman hűtőt, annak simán menni fog, de másnak sem okoz majd problémát. A kézikönyv szépen végigvisz a szerelés folyamatán, nyugodtan számíthatunk rá (életem első vízhűtését 2 óra alatt felszereltem, úgy, hogy közben még a hangfalrendszerem is átkábeleztem). A légmentesítés körülbelül 5 perc alatt teljesen végbement. Ezalatt megbizonyosodhattam róla, hogy a hűtő tényleg hangtalan.

Hűtési teljesítmény:

Bevallom, kissé félve kapcsoltam be a rendszert, hisz felemás értékelések születtek; egy kétmagos Athlon 64 és egy R580 együtt pedig igencsak kazánra hasonlít. A bootolás után jött a meglepetés: terheletelenül stabilan beállt a processzor hőmérséklete 28-29 fokra, nem mozdult el 45 perc alatt sem. A GPU emelett 30-31 fokos volt. Nem rossz, ahhoz képest, hogy ezelőtt milyen volt, ráadásul a ház szellőztetését egyedül a táp végzi.
Na igen, de egy ilyen gépet vétek nem játékra használni, jöhetett tehát az izzasztás, amihez a GTR2-t választottam, amivel egy óráig köröztem. A hőmérsékletek nem emelkedtek 43 fok felé, a GPU pedig 41 fokon állt.
20 perc pihenő után a processzor 36 fokos, a GPU pedig továbbra is 40-41 fok. Mindez hangtalanul.

Nekem tetszik a rendszer, csak ajánlani tudom mindenkinek, aki ízléses, könnyen szerelhető és nem utolsósorban megfelelően erős vízhűtésre vágyik. Csendben...