Zipit Z2 - A linuxos mindenes

QWERTY-s, WiFi-s, 2.8”-es TFT-vel és 312MHz-s processzorral szerelt apró hordozható eszköz, mi ez? – írta: zdanee, 13 éve

A hardver

A hardver

A témát fentebb már érintettem, lássuk hát részleteiben. Az Amerikából rendelt apróság három hét alatt érkezett meg egy pici dobozban, melyben töltőt, matricát, leírást és magát a készüléket találtam.


Az apró csomag.

Az eszköz egy apró laptopnak néz ki, azaz calmshell formátumú, tetejét gumis tapintású műanyag borítja, a burkolat többi eleme ropogós, de vastag és strapabíró szürke műanyag. A gép tetején méretes műanyag betétben a mosolygó fejet mintázó Zipit logotípia ül. Körben minden oldalon találunk valami érdekeset, hátul a töltő csatlakozója és az egyedi rendszercsatlakozó ül, mely USB-host és soros port funkciókat is rejt, jobbra egy hangerőszabályzó gomb-páros található, balra a reset nyílás és a fejhallgató 3.5mm-es csatlakozója, elöl a miniSD bővítő hely és két státus LED, a WiFi és a töltés jelzője.


Ha a cola befér a zsebedbe, ez is be fog!

A gép alján két hatalmas gumitalp akadályozza a csúszást, a teljes fenéklemez lepattintható, alatta a 1230mAh-s akkumlátort találjuk, mely egy kábelen csatlakozik a géphez, elég barkács megoldás, de legalább könnyen cserélhetjük saját áramforrásra akár sokszoros teljesítménnyel. Az 1230mAh amúgy 5 óra wifizésre vagy 14 óra offline készenlétre elegendő.


A gép alja és a kábelen csatlakozó akksi

A gépet kinyitva a felső gumis betétbe ültetve fent a 2.8”-os 320x240 pixeles, 24 bites TFT kijelzőt találjuk, ennek gyönyörű színei és magas fényereje van – szemből, mert a betekintési szög fogalmát nem ismeri, gyakorlatilag egyből átfordulnak a színei. Ebben része lehet annak is, hogy a TFT-t 90 fokkal elforgatva rakták a gépbe és szoftveresen oldották meg a kompenzálást, ez tisztán látszik a fekvő állapotú subpixeleken is, és az élsimítást használó betűtípusoknál is tetten érhető.


Billentyűzet a világosban...

Az alsó részen a két fő részre tagolt 49 gombos qwerty billentyűzet kapott helyet, egyenetlen kék háttérvilágítása van, mely csak a fehérrel festett elsődleges funkciókat világítja meg, a piros másodlagos funkciók, így a számok is sötétben láthatatlanok. A billentyűzet része egy 5 irányú D-Pad a jobb oldalon valamint play, stop, prev és next funkciók a zenelejátszáshoz, a lejátszó a háttérben is működik ezek segítségével. A gép oldalán lévő hangerőszabályzókról már beszéltünk. A hangosan kattanó gumi szerű gombok égszínkék műanyagból készültek, kínai számológép kinézete dacára egész gyorsan lehet vele gépelni. A billentyűzet alatt egy apró és halk hangszóró látható, maximális hangerőnél hallható is.


...és sötétben.

Belül a Marvell XScale PXA270-es procit találjuk, mely gyárilag 312MHz-re van visszafogva, amúgy 416MHz-re képes. A RAM 32Mbyte, a beépített memória pedig mindössze 8Mbyte, a WiFi-t a Marvell 88W8686 chip szolgáltatja, a hangért pedig a Wolfson Me WM8750BG-t hibáztathatjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Pebble - itt az idő!

    Az okosórának nem önmagában kell okosnak lennie, hanem okosan kell beilleszkednie a mindennapjainkba.