Zopo ZP998, egy nagyképű kínai

Avagy hogy jutottam oda, hogy egy kínai nyolcmagos telefont vásároljak, miként éltem vele, majd hogy szakadt meg kapcsolatunk... – írta: Cifu, 10 éve

Előélet

Pont 3 évig húztam Defy-ségem, de 2014 januárjában eme kapcsolatom megszakadt, lévén a második Defy-m képernyője is megtört. Utólag visszanézve is úgy látom, hogy Defy meglehetősen meghatározó telefon volt, lévén benne volt minden, amit akkor egy okostelefonnak tudnia kellett, sőt, még több is (vízálló kivitelezés).

Ezzel együtt tökéletes telefon nincs, kisebbfajta őrületbe kergetett azzal, hogy kb. egy év után random úgy döntött, hogy most nem lehetett felvenni a hívást (nem reagált az érintőképernyő semmire, képernyő kikapcsolás-felélesztés segített ilyenkor).

Rövid hezitálás, és alternatívák felmérése után (ahol a Moto G és a Nexus 4 volt az asztalon) nekiálltam alámerülni a kínai mobilok világának is, hála a Logout és Mobilaréna teszteknek. Hamarosan kezdett kikristályosodni, mik is jöhetnek szóba, és persze jött a realizáció is, hogy csodák nincsenek, ha ideális telefont keresek, akkor azt az adott árlimiten belül nem fogok találni. A rostán végül a következő készülékek akadtak fel (az árakhoz az ÁFA mértékét is beleszámoltam):

iNeW V3: 720p-s 5”, Gorilla Glass-szal felvértezett kijelző, 4 magos MTK 6582 SOC, OTG, NFC, 1GByte RAM, még éppen elviselhető kamera és GPS tudás (GLONASS, no az nincs, de egyik másikban sem). Mindezt áfástól ~54e-ért. Csak éppen egy nagyon szerény, 1750mAh-s aksival…

Lenovo P780 (Bemutató by Victoryus): 720p-s 5"--os, Gorilla Glass kijelző, 4 magos MTK 6589 SOC, OTG, 1 GByte RAM, még elviselhető kamera és GPS tudás, viszont mindent vivő, 4000 mAh-s aksi, és ~76e Ft-os árcédulával.

ThL T100S (Bemutató by pisketeer): 1080p-s, 5”-os, Gorilla Glass-szal védett kijelző, 8 magos MTK 6592 SOC, OTG, NFC, 2 GByte RAM, egész elviselhető kamera és GPS tudás, 2300mAh-s aksi, hozzávetőleg 90e Ft-s végáron.

ZOPO ZP998 (Bemutató by Csavi38) 1080p-s, 5,5”-os, Gorilla Glass-szal védett kijelző, 8 magos MTK 6592 SOC, OTG, NFC, 2 GByte RAM, egész jó kamera és tűrhető GPS tudás, 2400 mAh-s aksi, a végösszeg pedig megközelítőleg 92e Ft.

Hosszas mélázás után (a kínai újév besegített, hogy halasszam a döntésemet) a ZP998 mellett döntöttem, ebben többek között az ilyen videók is segítettek:

Egy kis mellékvágány: roppant mókásak a különféle kínai telefontesztek, hiszen 100-ból 100-ban lefuttatják az Antutut, mintha ez lenne a telefonok legfontosabb mércéje. Ellenben szinte sehol sem találni rendes kameratesztet, arra vonatkozó tesztelést, hány érintési pontot érzékel a kijelző, de még az OTG vagy NFC ellenőrzés is ritkaság számba megy. De vissza a fővágányra!

Az iNeW V3 utólagosan is úgy tűnik, hogy egy nagyon jó kis telefon, topicja is erről árulkodik, ahogy nagyon fáj a P780 gigászi aksijának mellőzése is, de sajnos nagyon elkapott az FHD kijelző és a nyolc magos, 2 gigás RAM-mal megtámogatott rendszer gépszíja. Vagyis azok a dolgok, amelyek igényét bizonyos szempontból túlzásnak lehet tekinteni, mert gyakorlati használatban nem biztos, hogy észre lehet venni a különbséget.

Persze a döntés pokoljárása ott van, hogy az MediaTek előre hozta az LTE (4G) támogatással bíró SOC-jainak bevezetését (a háttér röviden annyi, hogy Kínában a vártnál hamarabb bevezették az LTE-t, és a MediaTek a legfontosabb piacának minden rezdülésére figyel, ám itt bizony lemaradt, mint a borravaló). De hát mindig jön valami, ami jobb, új, szebb és persze trendibb…

A rendelés a TinyDeal oldalán lett leadva, DHL szállítással, és 72184 HUF virított a kifizetett összegnél, ez ÁFA-val megbolondítva 91674 jó magyar forint. hajszálra annyi, mint a lett Zoposhop-ban, és utóbbi ugye, mivel az EU-n belülről jön, szóval sokkal gyorsabb, szárazabb, biztonságosabb érzés… Lett volna.
Így jár az, aki kapkod a bolt kiválasztásánál… :P

A megrendeléssel kapcsolatosan annyit, hogy a február 7-én megrendelt és kifizetett telefonom február 13-áig processing státusszal várakozott, majd a DHL csomagkövetője szerint Shenzenből lett felvéve. Ebben csak az az érdekes, hogy Shenzenben van a ZOPO központja is, míg a TinyDeals tudomásom szerint hongkongi cég…. A csomagot 17-én kaptam meg, miután kiegyenlítettem a futárnak az ÁFA értékét…

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Ulefone Metal 4G bemutató

    A reklámszöveg szerint a prémium érzést szeretné elhozni a lehető legjobb áron a középkategóriába is.

  • Takee 1 kínai telefon

    Állítólag a világ első holografikus telefonja. Valójában best buy poén Jelly Beannel és jó üzemidővel.

  • Onda V975M - iPad. Kínából.

    Első cikkemben az Onda V975M tabletet fogom bemutatni. Vajon van olyan jó mint egy márkásabb gép?

Előzmények