Zune HD - Magas felbontású szerelem

A Microsoft egzotikuma végre Magyarországon is tesztelve. – írta: vsgaborr11, 14 éve

Bevezető, tartozékok, melegedés

2006-ban, a Microsoft váratlanul(bár ugye iparági pletykákkal övezve) bejelentette a Zune zenelejátszóját, amit az Apple iPodjai, és a Creative Zenjei ellen küldött harcba. Míg a Creative a Zennel megpróbálta lemásolni az iPodot, addig a Microsoft csak külsőben másolta. Ugyanis a Microsoft az ún. Metro UI-t használta fel a Zune-ok szoftverében, mint GUI, így sikerült is betörnie a piacra. Emellett viszont ne feledkezzünk meg, hogy a Zune saját SNS rendszerrel rendelkezett, a Sociallel(már 2007-ben, a modernkori SNS hajnalán!), illetve a Zune Pass-szel, amivel zenéket, videókat tudunk letölteni lejátszónkra.

Sajnos a Microsoft fejesei csak az Egyesült Államokban gondolta sikeresnek az egész elképzelést, így a Zune és a hozzá tartozó szolgáltatások csak ott indultak be(érdekes módon Puerto Rico az egyetlen olyan ország, ahol lehet kapni még a Zune-t. Viszont az Egyesült Királyságban most vezették be nemrég a Zune Passt, ami bizakodásra ad okot az európai megjelenésre). Ezt követően 2007-ben jött a frissítés, a Microsoft az amerikai lejátszó-piac 6%-át uralta ekkor. A frissítésben a 4, a 8, és a 80 GB-os verzió kapott kisebb méreteket, nagyobb kijelzőt, illetve az új, Zune Pad névre keresztelt érintésérzékeny D-Padet(a 30 GB-os verziót nem frissítették). A Microsoft terjeszkedni is akart, ezért Kanadában is bemutatták a terméket.

2008 őszén a Microsoft ismét frissítette a kínálatot, így kijött a Zune 16 és 120. A különbség a tárolókapacitásban, és a szoftverben mutatkozott meg. Ezt követően a Microsoft az Apple kanadai térhódítása miatt a készülék új típusát, a HD-t már nem hozta ki Kanadában, de a régi verziók még kaphatóak maradtak.

És a Zune-ok történetében, a Microsoft nagyon lecsúszik, 2%-át birtokolja az USA lejátszó-piacának, amit az iPod Touch-nak köszönhetett, ezért kézenfekvő volt: Csinálni kell egy érintőkijelzős Zune-t. Így jutottunk el 2009 őszén, hogy bemutatta a Microsoft a Zune HD-t.

Tartozékok terén nem állunk túl jól, mindössze egy USB sync-kábelt és egy füllhallgatót kapunk hozzá(ez elengedhetetlen, lévén nincs hangszórója). Töltőt nem kapunk, ami elég nagy fekete pont, hisz ha nincs szabad usb-port a gépen, akkor össze-vissza kell dugdosni, hogy legyen hely, illetve minden bedugáskor automatikusan felugrik a Zune Software, ami synceléskor jó, de csak simán töltéskor bosszús dolog.

Még valami, ami azt hiszem egy óriási baki, és a worldwide reviewok nem nagyon térnek ki rá: Maga a készülék huzamosabb(1-1,5-2 óra után) használat után nagyon melegszik, érzésem szerint olyan 50-60 °C-ot is eléri simán - emiatt sajnos pihentetni kell wi-fit, vagy 3D-t igénylő játékok, alkalmazások után.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!