[Re:] Miért ilyen pocsék 10 dinnyéből 9? - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


Penty
(tag)

Nekem idén eddig szerencsém volt, mert mindkét dinnyém édes volt és jó ízű – ráadásul sötétzöld héjú. Viszont azt én is észrevettem, hogy egyre kevesebb ez a hagyományos sötétzöld héjú dinnye és mindenhol a csíkosat nyomatják. A minőségük, vagyis hát az édességük az meg sokszor nem az igazi, még ha azért közöttük is ki lehet fogni édeset.
Emlékszem, régebben, még a 80-as években, mikor jött az alföldi cigány az 1200-es Zsigával tökig megrakva dinnyével, DINNYÉÉÉT! kiabálva a megafonba, na az volt az igazi. :DDD Azok között a dinnyék között nem volt nem édes. Vajon hová tűntek ezek a dinnyés cigányok az elmúlt 20-25 évben? Nem voltak elég EU szabványok? Vagy mi? Nekem hiányoznak.


XtremLor
(őstag)
Blog

Van meg jo dinnye ez nem kerdes, minden evben lehet kapni ritka amikor rosszat fogok ki....
A banin a termelektol 100% hogy kapni jo magyar dinnyet, boltba ismeros zoldsegesnel detto..
Szeretem en is, 2-3 naponta hozok ilyenkor, most van pont szezonja, kocogtatassal szepen lehet hallani melyik jo "feszes":)


Klaus Duran
(senior tag)
Blog

Megunták a munkát. ;]

nekem is szerencsém volt eddig. 2/2. ;]


Shing
(őstag)

Ezek normál dinnyék, nem genetikailag módosítottak. ;]


Pr3ciSioN
(aktív tag)
Blog

Nekünk gyerekkoromban csak Szamaras Bandi jutott és az ordibálta, hogy : Dinnyééét!! :DDD De amelyiket kiválasztottuk azt meglékelte és meg kóstolhattuk mielőtt megvettük :D


Cucuska2
(őstag)
Blog

Néhány sebből vérzik a poszt. Dinnyetermelő családban nőttem fel, a következőket tudom elmondani:

Évről évre egyre vacakabbak a dinnyék.
A magyar dinnyetermelés csökken.
Ráadásul már csak a csíkost árulják szinte mindenhol.
A csíkos is lehet jó, és a fekete is. Az, hogy a fekete az tradicionális magyar "ősdinnye", az más dolog, de sajnos nem volt jó termésátlaga.
Most is megszívtam, ugyanúgy. Szép piros belső, érett, az íze meg olyan semmilyen. A teteje nem édes, a közepe egy kicsit. Régen - 10 éve kb. - nem ilyen vackokat hívtak dinnyének, ezeket a tökre oltott *****-at.
És ezt mindet medgyesinek titulálják.
Ott sem feltétlen jó a dinnye.
Hát nem tudom, de ha ezeket adjuk külföldre is, már nem sokáig lesz kereslet rá az 100%.
10 éve adtak 22 és 8 forintot a kilójáért.
Mikor még címereztünk, ott voltak a dinnyeföldek a közelben. Vettünk, kivittek ifával is akár. (jobb a békesség alapon... na ez már másik sztori... )de azok milyen finom dinnyék voltak. Nem medgyesiek, kamutiak... lehet elmegyek oda, hátha...
Valaki talákozott mostanában sima zöld hagyományos dinnyével? Az a jó zamatos, piros, nagymagvas... Kit érdekelnek a magok, mikor mennyei íze volt? Ezeknek a hibrideknek még normális magjuk sincs, kis satnya vackok.
A csíkosnak adott feltételek mellett pont ugyanolyan, ha nem jobb íze van, mint a sima zöldnek.

Ezen túl: az érettet tudni kell leszedni, és csak a termelő tudja, hogy melyik a jó. Eladja 60 ft/kilójáért, mert a multik lenyomják az árat. Közben még lopják a földről a dinnyét. Semmi értelme éjjeli őrt fogadni, mert nincs rajta sok haszon. Nehézkes a szállítás, egyesével kell átpakolni. Kiirtani belőle a gyomot nem lehet normálisan, mert mindenfelé nőnek az indák. És egy láda meggyen kicsit több haszon van, mint 100 kg dinnyén.

A konklúziót te is le tudod vonni.

Ja! És egy utolsó kérdés: ki az, aki út melletti, esetleg főút melletti árustól veszi a dinnyét, és nem boltból?

[ Szerkesztve ]


nemlehet
(őstag)
Blog

Rohadtul utálom a dinnyét, nem értem mi a fene értelme van annak a gyümölcsnek :))

De amúgy ebben sok minden közbe játszik.
Egyrészt ott a nosztalgiafaktor, "régen minden jobb volt".
Másrészt átalakult az étkezés manapság már sokkal erőteljesebbek az ízek, sokkal több édes dolgot eszünk így a "mézédes" dinnye sem olyan édes. Pl full ugyan olyan recept alapján készített csokikrémet ma már nem érzek édesnek, pedig gyerekkoromban kanállal ettem a cukrot annyira édesszájú voltam csak ugye gyerekként sokkal kevésbé volt hozzáférhető számomra az édesség.
Harmadrészt manapság már kistermelőként nem éri meg mezőgazdaságot csinálni, a nagy hozamú, kevés ráfordítást igénylő fajtákat ültetik a nagybani gazdál. Ezek sokszor nem olyan finomak mint a kényesebb kisebb hozamú fajták, de ugyan úgy viszik ilyenkor mint a cukrot "me há dinnyeszon van". Szóval már nem tudnak abból megélni a cigányok, hogy felvásárolják az 1-2 mázsát termelő helyiektől a dinnyét és szétszórják a környéken egy ladából, mert egyszerűen nincs erre lehetőség, a nagytermelőnek ez nem éri meg mert nem vesznek elég nagy mennyiségben, de ha neki még jó is lenne a haszon rajta túl kicsi a multik miatt akik nagyon lenyomják az árakat mivel a dinnye csak becsalogatja az embereket.
Amúgy nem tűnt el a jó gyümölcs, csak nem a hyperben kell keresni.


MineFox54
(őstag)
Blog

Én cecén(?) szoktam venni, amikor jövünk haza nyaralásból (keszthely), ott sztem még van zöld.


buherton
(őstag)
Blog

Szerintem igenis van alapja, amit írsz. Régebben nem is voltak ilyen vastag héjú dinnyék, továbbá tök utóíze sem volt.

A paradicsom külön kategória. Rettenet, amit a boltokban árulnak és rendesen meg is utáltatták velem. Undorító íze van (már amennyi van) ráadásul jó kemény és ízetlen a héja. Néha hozzájutok igazi kertben növő paradicsomhoz és megfordul velem a világ, annyira finom.


Laciii92
(csendes tag)

Törzsgyökeres cecei vagyok, mi is foglalkoztunk régen dinnyével és paprikával, de aztán abba kellett hagyni mert túl telített lett otthon a piac. De attól függetlenül azért tisztában vagyok hogy melyik standnál kinek a dinnyéje van. Nemrég jelent meg egy hír hogy lefoglaltak és megsemmisítettek több mint egy tonnányi dinnyét azzal az indokkal, hogy nem tudták igazolni az eredetét, ehhez képest és az elmúlt öt évben arról a földről hozom a dinnyét haza :) Ami jó tanácsot tudok adni az az, hogy olyan helyen kell venni a dinnyét ahol nincs két egyforma, az nem manipulált :)


gerii
(addikt)

Az mit takar, hogy nincs két egyforma? Elég hasonlóak külalakra :DDD
Ültettem pár Sugar Baby-t, meg sárgát is, kíváncsi leszek rájuk.

[ Szerkesztve ]


Feketelaszlo
(senior tag)

A vaddisznók köszönik szépen örülnek a lefoglalt dinnyének. Tele van rakva újabban minden nyáron az összes vadetető "megsemmisítésre váró" dinnyével.


Penty
(tag)

"Ja! És egy utolsó kérdés: ki az, aki út melletti, esetleg főút melletti árustól veszi a dinnyét, és nem boltból?"

Én itt a városban a főút mellett parkoló IFÁ-ról szoktam venni a termelőtől. Már csak a feeling miatt is. :D Meg hát persze így közvetlenül is támogatom valamennyire a termelőt. A tacskó meg a többi multi feldughatja magának a nyomott árú cuccát.


Lortech
(addikt)

Én idén már 10db fölött járok az 5-8 kg-os kategóriában, meglepő módon eddig a két görög import csíkos volt a legjobb vétel, pedig a külföldi import dinnyékről rossz véleménnyel voltam.
Azóta volt már magyar hosszúkás csíkos, kerek csíkos, hosszúkás világoszöld csíkos, sötétzöld, de nem sikerült még igazán jót venni. Egyik sem volt rossz, kidobni nem kellett, de nem az igazi. Nemsokára megyek Nagycserkesz felé, remélem ott sikerül beleválasztani.


shteer
(titán)
Blog

A múltkori cecei is jó volt, meg a cba-ban vett is - eddig iden nem futottam bele pocsék dinnyébe.

Egészet viszont nem veszek, csak felet.

Viszont sárga/zöld belűt még nem ettem.
Érdemes kipróbálni vagy ablakon kidobott pénz?


Laciii92
(csendes tag)

Több kérdésre is válaszolnék :D

gerii:
Úgy értettem hogy ne legyen két egyforma, hogy ahol a dinnyék közel 90%-a azonos méretű ott azok oltva vannak valamivel. Hidd el nincs olyan termelő aki elkezdi válogatni minden árusnak a dinnyéket méret szerint :D
A Sugar Baby nekem nagy favorit. Sárga helyett inkább a cukor dinnyét favorizálom :)

Feketelaszlo:
Ami a legszomorúbb benne, hogy utána azt olvastam hogy a határnál is találtak közel 10 tonnányi igazolatlan eredetű dinnyét amit nem semmisítettek meg hanem elárverezték a piacok között. Nem látom benne a logikát.

shteer:
Hát a sárga belű görög az ízlés kérdése. Én aki dinnyetermesztésben nőtt fel valahogy rá sem tudok nézni, nekem valahogy torz :D Viszont párom pedig szereti. Az valamivel édesebb.


istvankeresz
(aktív tag)

Tesco-ban lehet kapni fekete, zöld, hagyományos (ki hogy hívja) dinnyét. :)


CPT.Pirk
(Jómunkásember)
Blog

Meg volt az a régi fajta mézédes, aminek narancssárga húsa volt, nem piros? Keresem, egyszerűen nincs sehol. - Magyar szőke dinnye. Sárga húsa, piros magja és fakó zöld színe van. Azért nincs sehol, mert nem nő meg akkorára, mint a vízdinnye.

Nekem van egy adag magom belőle, még termés is lett volna idén, csak sajnos a nagyszüleim egy hirtelen ötlettől vezérelve átültették a már növekvő töveket, azok meg nem maradtak meg...


Fred23
(nagyúr)

Idén még szerencsére csak jó dinnyét ettem. :)


kentucky
(őstag)

Mi holnap megyünk balcsira, hazafele meg Cecéről hozunk, sárgabelű magnélküli dinnyét. Kedvencünk :D


Victoryus
(addikt)
Blog

Békéscsabán és 20 km-es körzetében 14 helyen voltam dinnyét nézni. Mindenhol ugyanazt a fajtát árulják: csíkos, apró magvas, nem igazán édest. Utálom.
Pár helyen volt sötétzöld dinnye is, de sok helyen csak sérültek. pl: Berényi úton.
Végül sikerült egy finomat kifogni. (Gerlai elágazásnál található zöldségesnél.)
Szomorúan vettem tudomásul, hogy kamutnál nem árulnak dinnyét, ahol régen a valódi mézédeseket termelték. Sárga húsú dinnye viszont sehol nincs... Se a nagymagos mézédes pirosbelű.

[ Szerkesztve ]

üzenetek