ehezunk
[Re:] [Mr.Csizmás:] kenyérsütőt venni - milyet? megéri? - BLOGOUT fórum
hozzászólások
nekünk is van kenyérsütőnk, már évek óta jórészt házikenyeret eszünk.
Az elején mi is "téglakenyérsütőt" használtunk, de az utóbbi időben már a sütűben süti anyám , mert egy kicsit jobb lesz tőle a kenyér. A gép hajlamos rá , hogy jó sűrű kenyeret süssön.
Kalandor blogját nem olvasod? Konkrét megoldások birtokában van.
konkret tipus, pro-kontra dolgokra lenne szuksegem
Ő kitapasztalt mindent. Heteket, ?hónapokat? töltött a dologgal. Egy üzit megér...
építeni kellene a panelba egy rendes kemencét, milyen jó is lenne ebben a hidegben aztán akinek nem tetszik, ott a péklapát a nyakonb@száshoz
ui: sütőben sütést szerintem kipróbálom, az nem kerül semmibe, csak alapanyagba
#7: nekem sima gázsütőm van... mondjuk "kifejlesztettem" baromi jó pizzatésztát, ami jól megsül, nem szárad ki és finom, a kenyér azért nagyobb falat lenne... 1 próbát azért talán megér: ha nem is sikerül teljesen jól, legalább látom, hogy van-e értelme tovább kísérletezni
[ Szerkesztve ]
Annyit hozzátennék még hogy nekünk nem sütő nem gázzal működik, hanem elektromos, légkeveréssel meg egyéb funkciókkal.
A fenéket éri meg.
Panelprolik vagyunk, elektromos sütőben sütjük a kenyeret. Ha megkóstolod a szemed is megnyalod.
Azért jutottunk ide, mert elromlott a kenyérsütő alkalmatosságunk.
mod: Most látom, hogy Gergosz2 is ezen a véleményen van.
[ Szerkesztve ]
mi azért váltottunk inkább sütőre mert a gép jóval sűrűbb kenyeret süt mint a sütőben sült, meg az is kicsit macerás volt, hogyha nem veszed ki belőle a keverőlapátot akkor belesüti a kenyérbe.
A rendes dagasztós módszer sem macerás ~20 perc mire badagsztja az ember, után hagyja kelni aztán már csak a sütőbe kell berakni és 40-45 peerc alatt meg is sül.
Amúgy ~7 évig jól működött de azt hiszem már megadta magát.
<--- ezt most úgy képzeld el, hogy szinte leszakad a feje úgy bólogat. Ugyanez van itt is.
irtam Kalandornak, kivancsi lennek a meglatasara.
nyáron kemencében is szoktunk sütni , jónak jó, de kicsit macerásabb a kemence befűtése miatt.
Épp csak összehasonlíthatatlanul jobban süt a kemence meg a sparhelt, mint a gáz- vagy villanysütő. (Nem erősebben, mert nem, csak jobban.) Persze mindkettőnek külön tudománya van, hogy jó legyen.
igen jó kenyeret süt, de 40 fokban nem sok kedve van az embernek befűtenie a kemecét, télen se nagyon.
Mi inkább hússütésre használjuk , nyáron kb minden hétvégén.
Azért jó, ha kint van a kemence, mondjuk egy nyári konyhában.
Bár én már hozzászoktam, hogy nyáron megy a sparhelt a nappaliban, most is be van durrantva, tőlem 3 méterre, tegnap óta megy
[ Szerkesztve ]
sajnos nincs nyári konyhánk, helyette kemence + bográcsozó/szalonnasütő hely van nálunk, de most tervben van egy grill építése is.
Nekünk valamilyen Hausmeister van (pontos típust nem látok rajta), amíg sok kenyeret ettünk, anyum rendszeresen sütött benne kenyeret, viszont egyszer sem tudott olyat csinálni, ami nekem ízlett volna, bizonyos bolti kenyerek mögött szerintem elbújhatnak az ilyen otthon sütött kenyerek.
meg a saját ízlésedhez kell igazítanod.
Pl nekem tökmagos-szotyis a kedvencem, zsömléből pedig bazsalikomos.
Nekünk Moulinex van. Ebben főzünk lekvárt is. Már 7 éves, semmi baja nem volt még.
lapa
(veterán)
pont akartam írni, hogy múltkor a forgó tálas legegyszerűbb moulinex mixer olyan szép tésztát kevert, hogy csak na.
@Crystalheart: esküszöm mostmár felhozom a sparheltet és kipróbálom kint buliból. majd megtanítasz kenyerezni benne.
télen meg ilyenbe' kén.
15k-tol indul a normalis, akkor csak nem tudok melleloni koszi.
"Miért jó vele a sütés és a főzés?
A sparhelteket a városokban fával, vidéken pedig kukoricaszárral vagy csutkával fűtötték, és a bennük készült sütemények minősége nem sokkal maradt el a búbos kemencében sütött tésztáktól. A főzőrészben keletkezett forró levegő ugyanis körbejárta a sütőrészt, amely vastag samottréteggel volt borítva. Ennek következtében a tészta egyenletesen pirult, magasra felnyúlt, és az égetett agyaghoz hasonló összetételű samottban lejátszódó fizikai folyamat következtében az íze is jó volt. Ráadásul a sparherd a mai fogalmaink szerint igen energiatakarékos tűzhelynek számított. Valószínűleg azért is kapta a “takaréktűzhely” elnevezést, mert főzés közben ugyanazzal a hővel sütni is lehetett benne, sőt az elkészült ételt a kályha tetején félrehúzva, melegen tartotta – derül ki Kun Ákos Egészségkímélő ételek ínyenceknek című könyvéből."
lapa
(veterán)
én is ilyen mobilt kaptam, de rendes régit. építettről múltkor küldtek fotókat, de arra nincs nagyon hely (ha sikerül kályhát varázsolni). de most jól rámdobtad amúgy, mert nem lenne nagy ügy berakni, még a kéménnyel együtt is. na majd valamelyik nap legurulok érte szülőkhöz.
de jól értem, hogy alapból meleget nem ad, hanem inkább hulladékanyaggal gyors főzésre-sütésre jó, igaz? vagy meleget is ad?
de, ad meleget is, es nem csak hulladekanyaggal futheto (mi faval es szennel hasznaltuk)
lapa
(veterán)
a hulladékanyagot úgy értettem, hogy ha csak kicsit kell azzal is megy. azt vágom, hogy lehet rendes fával. de az király, hogy fűt is.
hulladek (igen, azzal is megy) tipikusan olyankor jo, mikor pl csak egy kavet akarsz lefozni, mert tobbnyire gyorsan eg viszonylag nagy hovel
Nincs nagy tűztere, ezért viszonylag gyakran kell bele rakni, és viszonylag mindegy, hogy apró vagy nagyobb fát teszel bele, mert úgyis kicsi a hely. De persze a hasábfa meg a szén jobban tartja a parazsat. Maga a mobil szerkezet nem tart sok hőt, nincs benne nagyon sok samott (építettnél ez értelemszerűen máshogy lehet), de amikor megy, akkor a teljesítménye típustól függően általában 5-7 kW, azt szokták rá írni. Hogy ez aztán mennyi meg hogyan, azt én nem tudom, hát de hogy demonstráljam, a 30 centi vastag csupasz, rosszul összeillesztett tégla falú, szigeteletlen házunkat fűtjük, kb. 240 légköbmétert belőle, és kb. 17-18 fokot tudtunk tartani az elmúlt télen, többnyire 0-24 tüzeléssel, általában vékony gallyfát tüzelve, a ház többi részén pedig nem volt fagy. Mondjuk ez most nem volt nagyon kemény tél, de olyan közepes.
Viszont arra fel kell készülni a sparhelt esetén, hogy néha szét kell kapni az egészet és ki kell pucolni a kokszot belőle, mert a túl sok lerakódott cucc gátolja az áramlást, csökkenti a hőleadást és akkor nem is lehet benne rendesen sütni. Sütés közben pedig a tepsit is forgatni kell, meg gyakran takarni, de arra ráérez az ember.
[ Szerkesztve ]
...évek óta írod, hogy vakolatlan a házatok, meg azt is, hogy a ház körül sokmindent Te magad csinálsz. Nem kellene elkezdeni egy szép nyárvégi reggelen az egyik sarkától bevakolgatni a lakot? OK, web-2 izgalmai meg minden, de csak nem fújná át a szél jövő télre, ha addig lassacskán körbeérsz a puceválással...
Bocs, no offense, csak olvasom mindig a helyzetjelentést.
lapa
(veterán)
szerintem is vakoljatok. egy központi fűtés sem ártana.
Eastman majd küld pénzt, eladja a gitárherot.
[ Szerkesztve ]
lapa
(veterán)
de hogy on legyek kiadtam most a parancsot élesztő meg tejporvevésre. végülis mikor máskor a legjobb kicsit bedurrantani a sütőbe, mint 300.000 fokban.
ennél csak tegnapelőtt volt jobb, amikor kitaláltam, hogy pet palackból fogok üveget gyártani, szintén a sütőben, 270 fokon. kicsit büdös lett (a befőttes üveg fedél belseje elégett, amibe raktam), nem gondoltam át eléggé, no.
upd: jah, amúgy liszt kapcsán óvatos lennék, mert ha nagy tételben veszed, akkor nagy tételben lesz zsizsikes vagymi. még akkor is, ha elzárod, merthogy már benne van... de nem emlékszem már milyen állat volt, csak arra, hogy dobtunk már ki ilyesmi miatt (az tán kuko liszt volt?).
élesztőre azt írják fagyasztható, ami király, merthogy a szárított nem mindenkinek kel meg rendesen. még azt is írják, hogy fagyasztás után még jobbabb az íze.
[ Szerkesztve ]
De kellene, ha megveszed nekem a cementet meg ami kell, akkor nagyon szívesen. (Bár a prioritási sorban előrébb van egy új kerítés építése, mert amit az előző lakó ránk hagyott 20 éve, az már akkor is bontásra szorult volna, de az is legalább 10-20K lenne, és nem nagyon van egyszerre ennyi pénzünk egyben.) Mondjuk szigetelés sem ártana, mert előbb-utóbb az is lesz, és akkor dupla pénzbe kerülne a vakolás hosszú távon, mert arra is kell egy réteg kívülről. Mindenesetre hiába kellemetlen vakolatlanul, pénzünkbe nem kerül a plusz fűtés, így szigetelés nélkül vakolni kicsit pénzkidobás-szerű volna. Azt viszont fontolgatom, hogy legalább a téglák közét be kellene tömni malterral, legalább a földszint körül (ahol lakunk), mert talán valamit fogna az is, ha nem volnának kívülről a belső vakolatig húzódó rések a téglák közt.
lapa:
[ Szerkesztve ]
Ja, zsizsik. Van rizszsizsik meg búzazsizsik is, de elvileg keresztbe is kártékonyak, Mindenesetre nem kell miatta kidobni, elég leszitálni - persze ha az ember megvesz 200 kiló cuccot, azt nem jó zsizsikteleníteni. Nekem néha a búza szokott zsizsikes lenni, ha eleve úgy jön. Akkor nincs mit tenni, a bogarat is szedem ki, amikor szórom bele a malom adagolójába és válogatom közben, nehogy kavics menjen bele. Biztosan bedarálok néhányat, az sem nagy baj. Moly ugyanez. Télen egyszerűbb, mert akkor csak ki kell vinni a zsákokat néhány napra és megdöglenek.
Bár most, lekopogom, épp nincsen zsizsik, de már csak 50 kiló búzánk van, az nem sokáig elég, az őszi szállítmányban még lehetnek. Moly persze most is van.
[ Szerkesztve ]
lapa
(veterán)
amúgy szerintem ha (majd egyszer) szigeteltek, akkor eleve nem kell a vakolatot túlzásba vinni, csak legyen egy vékony légzáró réteg a felületen, amire aztán a polisztirol táblák mennek. megint más téma, hogy láttam hőkamerás felvételeket hagyományos téglafalról, a téglák közti vastag vakolat mintha hűtőborda lenne. nem véletlenül nyomják mostanában már ezeket a csiszolt téglákat, amit az ytonghoz hasonlóan vékony vakolattal lehet rakni, mert egyenes marad, és a pár milis ragasztó közte nem rontja a szigetelést.
Hát ez még nem ilyen, amikor ez épült, '95 körül, akkor még a szabvány is más volt, a kapható legvastagabb téglával épült, ami 30 centi. Ráadásul baromi rondán dolgoztak a kőművesek, a téglák részegek (bizonyára ők is azok voltak), sok helyen törött téglákkal meg malterral pótoltak egész helyeket, és a derékszöget sem nagyon ismerték... Kell erre egy jó vastag szigetelés, legalább 12 centi. Kész szerencse, hogy a fűtés csak munkába kerül.
Ja, amúgy központi fűtés volt, ki van építve a földszinten, csak pár éve nem használjuk. (Ha valakinek kellene egy alig, kb. 1 évig használt 28 kW-os Westen gázkazán, szóljon nyugodtan. )
[ Szerkesztve ]
Azt viszont fontolgatom, hogy legalább a téglák közét be kellene tömni malterral, legalább a földszint körül (ahol lakunk), mert talán valamit fogna az is, ha nem volnának kívülről a belső vakolatig húzódó rések a téglák közt.
Látod, kb. erre gondoltam...
Jó, csak az is pénz, ahhoz is kell cement, sárral hiába tapasztanám be. Nekem meg egy fillérem sincs, meg ha volna is, nem is én kezelem a pénzt. Kellene eladni ékszereket, de kb. egy éve nem sikerült semmit.
[ Szerkesztve ]
Pénzt nyilván nem tudok küldeni, de kb. egy éve ajánlottam, hogy írjunk hollywood-i forgatókönyvet és legyünk gazdagok. A Te világod a filmezés, az enyém a sztorizás. Még nem válaszoltál...
Hát ha úgyis prütykölöd otthon a gépet, mit is veszíthetsz vele? Mindegy.
ON:
...jó sok pénzből, jó sok kenyérsütőt lehetne venni.
#92691712
(lelkes újonc)
Mit javasoltok mostanában? Mit érdemes venni? Csak azért, hogy kenyérért se kelljen boltba menni.